Melyiket válasszam?

avagy Hőszigetelő anyagok bemutatása 1.rész


Az előző részben végig vettük a hőszigetelés választás általános elveit és szempontjait. Most a szóba jöhető konkrét anyagok és megoldások, illetve azok legfontosabb  tulajdonságai kerülnek terítékre. Első körben a mai itthoni gyakorlatban talán járatosabb, míg a folytatásban a most még szokatlanabb hőszigetelő anyagokat vesszük sorra.

Az egyik leggyakoribb anyag, a polisztirol (Styropor) hablemez. Felépítését, tulajdonságait tekintve 2 markánsan eltérő csoportja (EPS, XPS) ismert, elsőként nézzük meg ezeket:
 
 

EPS, expandált polisztirolhab

Szerves kémiai anyagokból előállított, részben nyíltcellás felépítésű hőszigetelő anyag. Hőre érzékeny ezért a felhasználása során maximum 80-85° C a megengedett, csupán rövid időre képzelhető el a max. 100 fokos környezet. 

Egészségügyi szempontból ártalmatlan, a homogén anyag újrahasznosítható
Tűz esetén erőteljes füstképződés. Nem UV álló – napsugárzásnak kitett felületen nem használható, mert hamar elmerevedik.

Hővezető képesség – λ (W/mK)  0,035-0,04
Páradiffuziós ellenállási szám  20 - 40
Fajlagos ár /m³  (EPS=100)    100

 


 


Nagyon jó hő és hangszigetelő képessége, olcsó ára és kedvező ár-érték aránya miatt az egyik legkedveltebb hőszigetelő anyag.

Néhány éve jelentek meg a szürke színű, u.n. grafitos EPS termékek, amelyek azonos vastagság mellett kb. 15-25 % jobb hőszigetelési hatékonysággal bírnak (kb. ezzel arányos felárral)

Hővezető képesség – λ (W/mK)  0,03-0,032
Páradiffuziós ellenállási szám  20 - 70
Fajlagos ár /m³   (EPS=100)    kb.130-140

 


 

 
 

XPS, extrudált polisztirolhab

Szerves komponensekből álló, ám az EPS-el szemben zártcellás hőszigetelő anyag, ami a felépítésének köszönhetően - gyakorlatilag nem vesz fel vizet - a nedvességnek kitett helyeken (talajszint alatt, lábazatnál, lapos tetőknél) is alkalmazható. Jó nyomószilárdsága miatt teherhordó, teherviselő szerepben (például lemezalapozás alatt) is használható.
 

Hővezető képesség – λ (W/mK)  0,03-0,035-04
Páradiffuziós ellenállási szám  80 - 250
Fajlagos ár /m³   (EPS=100)    250-340


 

 

Legnagyobb előnye a gyakorlatilag nulla vízfelvétel és a nagy nyomószilárdság. Egyéb tulajdonságai az EPS-el azonosak, ám ára jelentősebb magasabb.
 
 

Kemény poliuretán hab

(PUR, PU, PIR)
A polisztirol termékekhez hasonlóan szintén kőolaj alapanyagú hab, mely túlnyomórészt zárt cellaszerkezettel rendelkezik. Teherbíró, és rendkívül alacsony hővezető képességgel rendelkezik (35-40% jobb, mint az EPS).

Hővezető képesség – λ (W/mK)  0,024-0,03
Páradiffuziós ellenállási szám  30 - 100
Fajlagos ár /m³   (EPS=100)    kb. 200






A nagyon jó hőszigetelési értéke, nedvesség- és öregedésállósága mellett hátránya, hogy csak feltételesen újrahasznosítható, levegőhiányos égése egészségre ártalmas gázfejlődéssel jár együtt.
Emellett a döntés során a gyártás viszonylag magas energiaigénye is szempont lehet.
 
 

Ásvány-, kőzet- és üveggyapot

90%-ban ásványi nyersanyagból készülő szigetelő anyagok tulajdonságai megegyeznek, csupán a kiinduló termék összetétele alapján különböztetjük meg őket. Az alapanyag ásványi szálainak tulajdonságát a hozzáadott műgyanta és egyéb adalékanyagokkal módosítják. A kereskedelemben filcként és lemezként kapható termékek a leggyakrabban használatos hőszigetelő anyagok közé tartoznak.

Hővezető képesség – λ (W/mK)  0,035-0,04-0,07
Páradiffuziós ellenállási szám  1 - 2  (!)
Fajlagos ár /m³   (EPS=100)    80-180


 




Jó hőszigetelési értéke mellett kiemelt tulajdonsága a nagyon jó páraáteresztő képesség. Emellett kártevőkkel, rágcsálókkal és rothadással szemben ellenálló, könnyen megmunkálható és beépíthető illetve nem éghető. Negatívumai a magas gyártási energiaigény és a nedvességre érzékenység.
 
 

Üveghab granulátum

(Geocell)
A hulladéküveget az őrlés és adalékanyaggal való keverést követően magas hőfokra hevítik, majd a lehűlés során a belső feszültség hatására keletkező repedések alakítják ki a granulátumot. Hasznosításra amúgy nem alkalmas, 100 %-ban hulladék üvegből készül így környezetbarát a termék.

Hővezető képesség – λ (W/mK)  0,08 (tömörítve)
Páradiffuziós ellenállási szám  < 1  (!)
Fajlagos ár /m³ (EPS=100)    kb. 100


 




Nagy nyomószilárdsága, károsanyag mentessége, zárt sejtszerkezet miatti nedvességre érzéketlensége miatt önmagában költséghatékony alternatívája lehet a talajban elhelyezett ágyazatnak és szigetelésnek.

 

Habüveg, habosított üveg

(Foamglas)
Újrahasznosított üvegből vagy kvarchomokból készül. A gyártás során nagyon magas hőmérsékletre hevítik, majd habosítják. Ennek során sok kis zárt szerkezetü üvegcella képződik. Nagy teherbírású, falazóelem méretű elemeket is kínálnak belőle (Perinsul) – ami falazatok alsó hőhíd megszakítására használható.

Hővezető képesség – λ (W/mK)  0,04-0,06
Páradiffuziós ellenállási szám  párazáró
Fajlagos ár /m³ (EPS=100)    kb. 550


 

 


Jó hőszigetelés még nedvesség mellett is, nedvességre nem érzékeny, víz és párazáró. Nem éghető, nagy teherbírású, egészségügyi szempontból ártalmatlan.
A habüveg hátránya viszonylag merevsége - a pontszerű terhelést nehezen viseli - valamint relatív drágasága.

 

Ásványi hőszigetelő lap

(Multipor)
Ásványi nyersanyagból (mészkő, homok, cement) és porusképző anyagból készülő hőszigetelő lap.

Hővezető képesség – λ (W/mK)  0,045
Páradiffuziós ellenállási szám  3
Fajlagos ár /m³ (EPS=100)   150-250


 

 


Nem éghető tulajdonsága és jó páraáteresztő képessége miatt megfelelő odafigyelés mellett az utólagos, belső oldali hőszigetelés szerepére is megfelelő – párazárás nélküli - megoldás lehet.

Az anyagok bemutatásának 2.része itt olvasható!
Az optimális vastagsággal foglalkozó bejegyzésünk a Milyen vastag legyen a hőszigetelés?

Hőszigetelés kérdésével foglalkozó további bejegyzéseink:

 

Képek forrása a gyártók oldalai.

Ha tetszett a bejegyzés csatlakozz Facebook csoportunkhoz!
Több hír, több érdekesség a témában!

 

2012.04.12. 10:38 | h.e.g.a | 16 komment

Címkék: elvek hőszigetelés szálas hőszigetelés

A bejegyzés trackback címe:

https://holnaphaz.blog.hu/api/trackback/id/tr64386958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alfred Hitchcock 2012.04.13. 11:20:48

Most azon dilemmázok, hogy megéri-e megszakítani a fal és az alap kapcsolatát habüveggel, vagy elég ha a geocelt miután a falakon belül szigeteltem vele a padlót, kívülre is használom a fal (külső, függőleges)szigetelése alá. Mivel 0,6 m vastag a külső szigetelés, ezért ekkora talajrétegen kéne áthatolni a hidegnek is, hogy a házba bejusson. Talán elégséges ez is, nem kell megszakítani habüveggel mert az további 1 milliós kiadás lenne...
Eljutottam arra a pontra mikor kéne az a phpp!

kjapp · https://napfenyesblog.wordpress.com/ 2012.04.13. 12:15:44

@Alfred Hitchcock: amikor én építettem (két éve), nagyon nehezen lehetett elérni habüveget, ezért ytong elemmel történt az alap-fal hőhíd megszakítás. oldalra és lefelé úgyis kellett víz szigetelés.

Alfred Hitchcock 2012.04.13. 15:31:53

@kjapp: Alap és fal közé került a ytong, vagy a lábazatra és alapra kívülröl? Néztétek phpp-vel? Ha igen, akkor mennyit változott így vagy úgy? Emlékszel még rá?

kjapp · https://napfenyesblog.wordpress.com/ 2012.04.14. 17:26:30

@Alfred Hitchcock: Az alapon az első sor mindenütt ytong volt, arra került a 30 NF leier téglasor.

volt phpp persze, de ez alapból már először ezt az esetet számították.

a phpp elég pontos volt így utólag tapasztalva, mert 236 m3 gáz fogyott 132 m2-re, 21,5-22 C volt a hőmérséklet bent. A falaim a 2010-es évben nagyon megáztak, volt, amit beköltözés után fél évvel lehetett festeni, tehát ilyen fal víztartalom mellett elégedett vagyok a hőveszteséggel.
Olvastam, hogy a legelső darmstadti háznak is az első éveben 20 feletti volt az energia igénye, ami 5 év alatt lement 12-re.

deak-31 2012.04.15. 17:57:20

Kjapp!

Milyen szigeteles van a hazadon? A HMV-t is gazkazan kesziti? Koszonom

kjapp · https://napfenyesblog.wordpress.com/ 2012.04.15. 20:06:36

@deak-31: mint minden passzívházon: 30 cm-es grafitos polisztirol.
A gépészettel a lehető legegyszerűbbre törekedtem, ezért van egy 12 kW-os gázkazán (ez volt az elérhető legkisebb) meg egy indirekt fűtésű HMV tartály ami két fűtéscsöves, ha később napkollektort szerelnék fel, azt is rá lehessen kapcsolni.

deak-31 2012.04.15. 21:20:34

@kjapp: a tobbirol irnal? ablakok, szellozteto.
Mi telek vasarlas (epitesz valasztas)elott allunk meg, adatokat gyujtenek. Elore is koszonom.

kjapp · https://napfenyesblog.wordpress.com/ 2012.04.15. 21:53:20

nagyon fontos (és költségmegtakarító), hogy már a telek kiválasztásához vonjátok be a későbbi tervezőt!

A tervezés első fázisától legyen PHPP számítás, függetlenül attól, hogy passzív vagy nem passzív lesz a tervezett ház!!!!!

A tervezés elején legyen elérhető a későbbi gépész tervező is, mert ebben a fázisban a építész és gépész tervező együttes munkája szintén sok későbbi felesleges költséget takaríthat meg.

Bővebben szeretnék írni az építés és bentlakás tapasztalatairól, az elkövetkező pár hétben vagy itt vagy máshol.

a elektronikus címem nyilvános.

addig egy kis olvasnivaló:
koos.hu/2009/08/31/tervkritika-42-ketten-fogjak-lakni/

;)

deak-31 2012.04.15. 22:45:33

@kjapp: Koszonom a valaszokat.
Szivesen olvasnek tobbet is.

Alfred Hitchcock 2012.04.16. 08:38:43

Köszi, jó kis házad van! Nekem nem tetszik a gépi szellőztetés és a polisztirol szigetelés de ez lehet hogy csak egyéni "perverzió". Logikus érveim is vannak, pl környezetvédelmi szempontok stb.

deak-31 2012.04.16. 18:59:41

@kjapp:
Eves fogyasztasi adatok erdekesek lennenek (gaz, villany)...

kjapp · https://napfenyesblog.wordpress.com/ 2012.04.16. 19:14:44

@Alfred Hitchcock: Én egy kicsit konzervatív vagyok, maradok a már bevált megoldásoknál. Ezért és az ára miatt választottam a polisztirolt.

Szurkolok neked a szalmás szigetelésedért és becsülöm is, hogy kipróbálod, szeretnék úgy két év bentlakás után is egy kis beszámolót róla, hogy sokan kipróbálhassák.

Mivel levegős mérésekkel foglakozó vegyészmérnök vagyok, mindig nagy problémának láttam a manapság nagyon légszigetelt nyílászárós házak szellőztetését. Én magamról tudom, hogy sokkal kevesebbet szellőztettem télen, mint ami kívánatos a CO2 szint alacsony tartása miatt. Véleményem szerint a szellőztetés elsősorban nem energetikai, hanem higiénés okokból szükséges. Nem értem az általános gépi szellőztetés ellenszenvet, mert a WC-t szellőztetjük ventilátorral, a konyhai elszívók is általánosnak mondhatók (bár arra, amire használják szvsz nem jók), a tömbházak már régóta jól-de inkább rosszul szellőztettek, ennek ellenére szépen fogynak a lakás 'illatosítók' amelyek inkább szagelnyomók, és sok lakásban penész virágzik a falakon. (nem említettem a másik problémát a CO2 szinteket a halószobában)

Mi a környzetvédelmi problémád a polisztirollal?

kjapp · https://napfenyesblog.wordpress.com/ 2012.04.16. 19:37:50

@deak-31:
friss adataim vannak:
Éves gázfelhasználás 2011 04 04-től 2012 04 02-ig
372 m3 (HMV+fűtés), ebből 10.27-től 03.14-ig 236 m3 (csak fűtés)

ugyanebben az időszakban villamos energia: 1831 kWh, ebből a fűtési idényben 10.27-03.14 között 802 kWh amiben benne van az elektromos fagymentesítő energiája is.

A háztartás talán az átlagosnál kicsit jobban gépesített, a sütés főzés is elektromos.

A nyáron átlagban 3-3,5-en voltunk a házban, télen kb 2,5 volt az átlag (remélem értitek, átlag)

17,8 kWh/m2 év 21,5-22 fokon (PHPP-ben 14,8 20 fokra)
primerenergia igény: (2,5*1831+372*10)/132=62,9 kWh/m2 (PHPP-ben 63)

egyéb energia nincs, csak a napsütés

kjapp · https://napfenyesblog.wordpress.com/ 2012.04.16. 19:40:35

@kjapp: a gépi szellőztető elektromos fagymentesítőről van szó, mivel azt külön mérni nem tudom, úgy 11-18 kWh -ra becsülön ennek a teljes fűtési idényre vonatkozó energia igényét

h.e.g.a 2012.04.16. 20:00:36

@kjapp: Köszi a részletes adatokat, nagyon meggyőző! :-)
@Alfred Hitchcock: Engem is érdekelnének az (ellen)érveid.

Alfred Hitchcock 2012.04.17. 09:37:04

Nem olyan nagy dologról van szó, csak a szállítgatás emészt fel egy csomó energiát meg mire elkészül a polisztirol az is rengeteg oda (gyárba)szállított anyag és energiaigényes. Nem levegőzik a fal.
Viszont megbízható,tulajdonságát hosszú időn keresztül megtartja, szellőztetőgép esetén meg megoldódik a nedvesség elszállítása a légárammal.
A szalmabálát 2km ről szállítom a helyszínre és amúgy is bálázták volna. Roskadni fog majd idővel, és szárazon kell tartani. Meg kell védeni a rágcsálók ellen. Olcsó.
Így tudnám összefoglalni. A megfelelő mértékű szellőztetést nagy légköbméterrel oldom meg, (600m3) az egész házban összekeringtetem a levegőt "falcsatornákon" keresztül. Egészen egyszerű, nem kell légvezeték, kiömlő nyílás, visszatérő légvezeték. Ne gondoljatok bonyolult dologra, középen fölszáll a meleglevegő, oldalt a falak/ablakok mentén leszáll. Külső levegőt fogok vezetni a kemence alá, ez a néhány órás tüzelési periódusban kiszellőzteti az épületet, majd lezárom. (a kéményt is) A falak és a kemence nagy tömege csapdába ejti a tűz melegét és kitart egész nap. A legnagyobb hidegről beszélek, ha süt a nap be sem kell gyújtani. Sőt ahogy számolgatom az energiamérleget, ha van kint 5 fok akkor egyáltalán nem kell majd tüzelni.
Nyáron fordítva is működik a rendszer, a szalmabála jó hőszigetelő képességének köszönhetően és a falak nagy hőtehetetlensége miatt nem képes felmelegedni, ha mégis túl meleg lenne, akkor a szellőztető levegővel éjjel kihűtöm.
Már hallom előre: hővisszanyerős szellőztetés nélkül nincs passzívház. Rendben, de van egy csomó fám ingyen, mert egy erdő közepén lakok és szeretem a tűz látványát is. Fontos a friss levegő, kényes vagyok rá, sajnos az emberek nem szellőztetnek eléggé, tisztában vagyok ezzel.
A wc szellőztetését egy szigetelésen belüli kéménnyel oldom meg, de ez egy külön történet mert komposzt-wc-t szeretnék.
Tulajdonképpen az elektromos rendszereket is szívesen száműzném a lakásomból, mert sokba kerülnek és elektro-szmogot termelnek, ezért gondolkozok mindig gravitációban mert az ingyen van és nem romlik el.
Talán hosszú is lett ez ide a szigetelések rovatba de ha már az elektro-szmog szóba került (Hofi:mert szóba hoztam) :) akkor az ellen is jobb a vasbeton+ szalmabála mint a polisztirol+tégla.
Szívesen beszámolok majd a tapasztalati számokról természetesen.

P160.jpg

Hegedűs Attila építészmérnök,
passzívház tervező blogja az
energiahatékony építés, felújítás
lehetőségeiről.

A mai világban az energiatudatos
gondolkodásmód megkerülhetetlen. 
Ebből a megközelítésből az alacsony
energiaigényű épületek, a passzívházak
a jövő épületei a mában.

További információk a szerzőről
Elérhetőség

Címkék

(x) (11) 100 lakásos passzívház (2) 1x1 (7) 2010/31/EU (5) 2020 (6) 2030 (2) ablak (22) ablak beépítés (7) AIDA project (3) ajánlás (7) aktivház (8) alapok (28) árnyékolás (13) beharangozó (5) beszámoló (9) blogról (6) blower-door teszt (2) COP (2) darmstadt (3) dunakeszi (4) elvek (22) energiafüggőség (2) energiagyűjtő fal (3) energiaigény (13) energiatudatosság (22) epitemahazam (17) épületgépészet (18) esztétika (4) évforduló (3) falszerkezet (7) fázisváltó anyag (3) felújítás (11) fenntarthatóság (4) free cooling (2) fűtés (12) gazdaságosság (18) glassX (2) gyárlátogatás (2) hmv (2) hőcserélés (5) hőhíd (4) hőnyereség (4) hőszigetelés (17) hőszigetelő zsaluelem (3) hőszivattyú (3) hőszükséglet (6) hőtárolás (8) interjú (5) ismétlés (6) jogszabaly (5) Kardos Labor (5) képzés (7) kérdezz-felelek (5) kiviteli terv (4) Knauf Insulation (8) komfort (7) konferencia (10) követelmények (13) közel nulla energiafogyasztás (6) légfűtés (2) légtömörség (11) lélegző fal (3) megtérülés (5) megújuló energia (7) minősítés (9) minősített passzívház (3) nap energia (3) nem lakóépület (3) nyáron (6) nyílt nap (7) ökoklikk (6) ökológia (21) ökológiai lábnyom (2) oktatás (2) oldal ajánló (2) összefoglalás (11) passzívház (64) passzivhaz epitkezes elso kezbol (14) peremszigetelés (4) phi (4) phpp (8) primerenergia (4) pro/kontra (8) rákosliget (13) REC (2) szabad hűtés (2) szabályozás (4) szada (4) szakszavak (2) szálas hőszigetelés (3) számítás (3) szellőztetés (22) szigetelési program (2) színes (16) szoláris (8) tájolás (7) talajkollektor (2) talajszonda (2) társasház (6) termékismertető (2) tervezés (15) tervismertető (18) tévhitek (7) tudatosság (6) tulajdonosi tapasztalat (12) utólagos hőszigetelés (8) üvegezés (3) üzemeltetés (10) U érték (5) vendégposzt (6) Címkefelhő

Kommentek

Partnerek

paosz250.jpg

phm_logo_250.jpg

ef_logo_felirattal_250.gif

Greenfo_uj_banner_250x55.jpg

Banner_cheph_k250.png

Creative Commons Licenc
Kapcsolat Email Hegedûs Attilának design:ekome
süti beállítások módosítása