Tényleg nem lélegzik a passzívházak fala?

Kellene?
A passzívház tényleg egy műanyag fóliába csomagolt élettér?


Huhú. Rögtön három kérdés, ami valójában nagyon is összefügg, ezért megpróbálok egyben közösen válaszolni rájuk.

257.jpg Lélegző fal? - Ez lenne talán a cél? :-)

A falak legfontosabb szerepe az épületek külső lehatárolásán kívül általában a teherhordás, és a biztonság. A friss-levegő bejuttatása – ergó ’lélegzés’ – az esetleg nagy-nagy többségében nem feladata, sőt önmagukban nem is lehetnek alkalmasak ennek ellátására. Kétségtelen tény, hogy a különböző szerkezeti megoldások részben eltérően viselkedne, de általánosságban a külső falak - a ma használatos építéstechnológiák mellett - közel légtömörnek tekinthetőek, annak minden előnyével és hátrányával együtt.
A mai jó minőségű ablakok estében már szintén mindegy, hogy milyen megoldásról beszélünk, műanyag vagy sem, a szükséges légcsere lebonyolítására alaphelyzetben, a nyílászárók csukott állapota mellett nincs esély.

Ergó az épületeink külső burka – passzívház ide vagy oda – nem képes biztosítani a benntartózkodók számára ideálisan szükséges friss levegő mennyiséget. De ez nem gond - a lélegzéses hasonlatnál maradva az ember sem a bőrén keresztül jut friss levegőhöz – vannak erre egyéb megoldások.

És ha nem szempont - mint ahogy nem az - a határoló szerkezetek (falak, stb.) 'légzése', akkor viszont teljesen jogos az a cél, hogy próbáljuk minimalizálna a rajtuk keresztül létrejövő hőveszteségeket. Ennek módozatai a jó minőségű nyílászárók, a megfelelő vastagságú hőszigetelések és a tudatos, légtömör kialakítás (ajánlott bejegyzés: A légzárás fontossága).

Minden lakásban óránként kb. 5 perc kereszthuzatra lenne szükség a belső levegő minőségének a fenntartásához, ami valljuk be sem az energiahatékonyság, sem a valós élethelyzet szempontjából nem reális. A bukóablak, és a jó minőségű nyílászárókba beépített egyedi szellőztetők a légcserére - bizonyos helyzetekben - akár megoldást is adhatnak, de ugye az nem kérdéses, hogy ilyen esetben a levegővel a hő egy jó része is távozik. Nem ellentmondás, hogy jó minőségben körbeszigeteljük a lakóterünket, majd ezen a burkon nyitunk egy rést, ahol a levegő (és az energia) szabadon jöhet-mehet?

Mai jó minőségű épületeinkben a hőveszteség jó része (akár fele-harmada is) a szellőztetés (filtrációs vagy direkt) számlájára írható. Ezen energiaveszteség nagy részének ’megfogására’ alkalmas a szellőztető rendszer és annak hővisszanyerője. A gépi szellőztetés ’haszna’ elsősorban a fűtési szezonban és éjjel ’pótolhatatlan’ ellenben szép tavaszi-nyári időben meg ha valaki úgy szeretné, nyugodtan nyisson ablakot, teraszajtót. Ezt passzívházban sem tilos!
 
Összefoglalásul: Az épületek falai - így egy passzívházéi - sem ’lélegeznek’, de ez nem is cél, a friss-levegő ellátás biztosításának nem ez a jó módja. PH-ak esetében törekszünk az épület egészének légtömörségét növelni (ha érdekel, hogy miért olvasd el A légzárás fontossága c. bejegyzésünkben), hogy ezáltal is csökkentsük a kontrollálatlan energiaveszteség mértékét miközben a friss-levegő ellátást energia újrahasznosító módon (ajánlott bejegyzés Szellőztetés hőhasznosítással) biztosítjuk.

A felhasznált fotó forrása: ingatlanmagazin.com

Ha tetszett a bejegyzés csatlakozz a Facebook csoportunkhoz!
Még több energia, még több tudatosság, még több építészet!
 

 

2012.08.28. 10:15 | h.e.g.a | Szólj hozzá!

Címkék: szellőztetés légtömörség kérdezz-felelek hőcserélés lélegző fal

A bejegyzés trackback címe:

https://holnaphaz.blog.hu/api/trackback/id/tr304675761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

P160.jpg

Hegedűs Attila építészmérnök,
passzívház tervező blogja az
energiahatékony építés, felújítás
lehetőségeiről.

A mai világban az energiatudatos
gondolkodásmód megkerülhetetlen. 
Ebből a megközelítésből az alacsony
energiaigényű épületek, a passzívházak
a jövő épületei a mában.

További információk a szerzőről
Elérhetőség

Címkék

(x) (11) 100 lakásos passzívház (2) 1x1 (7) 2010/31/EU (5) 2020 (6) 2030 (2) ablak (22) ablak beépítés (7) AIDA project (3) ajánlás (7) aktivház (8) alapok (28) árnyékolás (13) beharangozó (5) beszámoló (9) blogról (6) blower-door teszt (2) COP (2) darmstadt (3) dunakeszi (4) elvek (22) energiafüggőség (2) energiagyűjtő fal (3) energiaigény (13) energiatudatosság (22) epitemahazam (17) épületgépészet (18) esztétika (4) évforduló (3) falszerkezet (7) fázisváltó anyag (3) felújítás (11) fenntarthatóság (4) free cooling (2) fűtés (12) gazdaságosság (18) glassX (2) gyárlátogatás (2) hmv (2) hőcserélés (5) hőhíd (4) hőnyereség (4) hőszigetelés (17) hőszigetelő zsaluelem (3) hőszivattyú (3) hőszükséglet (6) hőtárolás (8) interjú (5) ismétlés (6) jogszabaly (5) Kardos Labor (5) képzés (7) kérdezz-felelek (5) kiviteli terv (4) Knauf Insulation (8) komfort (7) konferencia (10) követelmények (13) közel nulla energiafogyasztás (6) légfűtés (2) légtömörség (11) lélegző fal (3) megtérülés (5) megújuló energia (7) minősítés (9) minősített passzívház (3) nap energia (3) nem lakóépület (3) nyáron (6) nyílt nap (7) ökoklikk (6) ökológia (21) ökológiai lábnyom (2) oktatás (2) oldal ajánló (2) összefoglalás (11) passzívház (64) passzivhaz epitkezes elso kezbol (14) peremszigetelés (4) phi (4) phpp (8) primerenergia (4) pro/kontra (8) rákosliget (13) REC (2) szabad hűtés (2) szabályozás (4) szada (4) szakszavak (2) szálas hőszigetelés (3) számítás (3) szellőztetés (22) szigetelési program (2) színes (16) szoláris (8) tájolás (7) talajkollektor (2) talajszonda (2) társasház (6) termékismertető (2) tervezés (15) tervismertető (18) tévhitek (7) tudatosság (6) tulajdonosi tapasztalat (12) utólagos hőszigetelés (8) üvegezés (3) üzemeltetés (10) U érték (5) vendégposzt (6) Címkefelhő

Kommentek

Partnerek

paosz250.jpg

phm_logo_250.jpg

ef_logo_felirattal_250.gif

Greenfo_uj_banner_250x55.jpg

Banner_cheph_k250.png

Creative Commons Licenc
Kapcsolat Email Hegedûs Attilának design:ekome
süti beállítások módosítása