Energiamegtakarítás és/vagy frisslevegő?

avagy korszerű ablakok és az integrált szellőztetés
 

Épületek hatékony szellőztetése, az energiamegtakarítás és levegőminőség egyidejű biztosítása iránti igény új megoldások megjelenését idézi elő. Az utóbbi időben két vezető, európai ablakgyártó is megjelentetett ebbe az irányba mutató kiegészítőt. 

_money-window.jpg

A mai építési technológiák és energiahatékony nyílászárók mellett - amikor is arra törekszünk, hogy a réseken és az illesztéseken keresztül is minimalizáljuk a légáramlást és ezzel együtt az energiaveszteséget - egyszerűen a nyílászárók zárt állapota mellett nem biztosítható a lakótér friss levegővel történő ellátása.

Passzívházakban és alacsony energiaigényű épületekben leggyakrabban erre a feladatra központi, hővisszanyerős szellőztető rendszer alkalmazunk, melyek a folyamatos friss levegő ellátás és az energiaveszteség minimalizálásának kettős feladatát egyszerre képesek kielégíteni.

Ezzel a kérdéskörrel több korábbi bejegyzésünk is foglalkozik:

De térjünk vissza az ablakokra és az ablakokhoz elérhető megoldásokra.

Sok forgalmazónál elérhetőek olyan - akár utólagosan is beépíthető - kiegészítők, melyek a tokszerkezet megbontásával, azon keresztül biztosítják a szellőzést. Azonban ezek csak kényszermegoldások, hiszen mégiscsak ellentmondás, hogy jól szigetelt, tömített nyílászárónkon 'önként' nyitunk egy hézagot, melyen a levegő és vele együtt a hideg/meleg szabadon áramolhat.

 

És mennyivel tudnak többet ezek a bevezetőben említett rendszerek?

_605-itec.jpgInternorm I-tec szellőztetés elvi sémája és a hőcserélő elem képe

Annyival, hogy az ablakokkal összeépített, gyárilag azzal integrált kialakítások lehetőséget nyújtanak a lakótér hőenergia tartalmának hatékonyabb megőrzésére (hőcsere). Kialakításuknak köszönhetően a belső térből távozó levegő hőtartalmának egy jelentős részét átadja a kintről érkező friss levegőnek. A hőcserélés, hővisszanyerés során a levegőáramok nem keverednek, csupán energiaátadás jön létre.

_605-vento.jpgShüco Vento Therm kialakítása

Hogy ennek ára van?

Igen, a képeken is látható, hogy ezek a szerkezetek vagy az esztétikai megjelenés, vagy a szerkezeti kialakítás oldaláról kívánnak némi kompromisszumot és biztos, hogy a pénztárcánkat is jobban megterheli. De valamit valamiért.

_605-itec1.JPGInternorm I-tec oldalsó helyigénye és a külső légbevezetés 

Az ötlet, az irány minden esetre jó és bár passzívházak esetében egy ilyen megoldás nagy valószínűséggel nem képes kiváltani a központi szellőztető rendszert, biztosan egyre több építtető lesz, aki elgondolkodik ezeken az egyedi - akár szobánként, nyílászárónként szabályozható - megoldásokon.

További információ: internorm.com/hualukoenigstahl.com

 Ha tetszett a bejegyzés csatlakozz hozzánk a Facebook-on is! 

Még több energia, még több tudatosság, még több építészet
 

Felhasznál képek forrásai: wefiles.netratgeberbauen24.deakamaihd.netfensterfritze.com

 

2013.07.04. 10:35 | h.e.g.a | 2 komment

Címkék: ablak szellőztetés termékismertető hőcserélés

A bejegyzés trackback címe:

https://holnaphaz.blog.hu/api/trackback/id/tr165390390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kjapp · https://napfenyesblog.wordpress.com/ 2013.07.04. 19:37:52

A hőcserének van egy sarkalatos kérdése, a nagy páratartalmú belső levegőből, annak hűlése során, valahol az ablakba épített szerkezetben kicsapódik a pára.
Ezt hogyan kezelik?
A passzívházak szellőztető gépén van egy csatornába kötött kondenzvíz elvezető.

Ezek a kompromisszumos ablak légbeeresztők a szükséges légcserének mekkora részét tudják biztosítani?

h.e.g.a 2013.07.04. 20:06:45

A felvetett kérdések jogosak, sajnos a válaszokat nem ismerem. A cégek oldalain sincs túl sok érdemi műszaki információ, ami alapján jobban el lehetne mélyedni a kérdésben.
Ezek itthon újdonságok de tőlünk nyugatabbra azt hiszem már egy rövid ideje elérhetőek, a valós használati tapasztalatok is érdekesek lennének.

P160.jpg

Hegedűs Attila építészmérnök,
passzívház tervező blogja az
energiahatékony építés, felújítás
lehetőségeiről.

A mai világban az energiatudatos
gondolkodásmód megkerülhetetlen. 
Ebből a megközelítésből az alacsony
energiaigényű épületek, a passzívházak
a jövő épületei a mában.

További információk a szerzőről
Elérhetőség

Címkék

(x) (11) 100 lakásos passzívház (2) 1x1 (7) 2010/31/EU (5) 2020 (6) 2030 (2) ablak (22) ablak beépítés (7) AIDA project (3) ajánlás (7) aktivház (8) alapok (28) árnyékolás (13) beharangozó (5) beszámoló (9) blogról (6) blower-door teszt (2) COP (2) darmstadt (3) dunakeszi (4) elvek (22) energiafüggőség (2) energiagyűjtő fal (3) energiaigény (13) energiatudatosság (22) epitemahazam (17) épületgépészet (18) esztétika (4) évforduló (3) falszerkezet (7) fázisváltó anyag (3) felújítás (11) fenntarthatóság (4) free cooling (2) fűtés (12) gazdaságosság (18) glassX (2) gyárlátogatás (2) hmv (2) hőcserélés (5) hőhíd (4) hőnyereség (4) hőszigetelés (17) hőszigetelő zsaluelem (3) hőszivattyú (3) hőszükséglet (6) hőtárolás (8) interjú (5) ismétlés (6) jogszabaly (5) Kardos Labor (5) képzés (7) kérdezz-felelek (5) kiviteli terv (4) Knauf Insulation (8) komfort (7) konferencia (10) követelmények (13) közel nulla energiafogyasztás (6) légfűtés (2) légtömörség (11) lélegző fal (3) megtérülés (5) megújuló energia (7) minősítés (9) minősített passzívház (3) nap energia (3) nem lakóépület (3) nyáron (6) nyílt nap (7) ökoklikk (6) ökológia (21) ökológiai lábnyom (2) oktatás (2) oldal ajánló (2) összefoglalás (11) passzívház (64) passzivhaz epitkezes elso kezbol (14) peremszigetelés (4) phi (4) phpp (8) primerenergia (4) pro/kontra (8) rákosliget (13) REC (2) szabad hűtés (2) szabályozás (4) szada (4) szakszavak (2) szálas hőszigetelés (3) számítás (3) szellőztetés (22) szigetelési program (2) színes (16) szoláris (8) tájolás (7) talajkollektor (2) talajszonda (2) társasház (6) termékismertető (2) tervezés (15) tervismertető (18) tévhitek (7) tudatosság (6) tulajdonosi tapasztalat (12) utólagos hőszigetelés (8) üvegezés (3) üzemeltetés (10) U érték (5) vendégposzt (6) Címkefelhő

Kommentek

Partnerek

paosz250.jpg

phm_logo_250.jpg

ef_logo_felirattal_250.gif

Greenfo_uj_banner_250x55.jpg

Banner_cheph_k250.png

Creative Commons Licenc
Kapcsolat Email Hegedûs Attilának design:ekome
süti beállítások módosítása