A tetőtéri árnyékolás fontossága

Megfelelő árnyékolással, légkondicionáló nélkül akár 6 fokkal csökkenthető a tetőtér hőmérséklete

A tartóssá váló kánikulában, különösen a tetőterekben, sokan a klímaberendezésekben látják az egyetlen hűtési megoldást, pedig a hőmérséklet 1 fokos elmozdítása háromszor több energiát igényel nyáron, mint a fűtési szezonban

velux.jpgFontos - és volt is róla szó korábban - külső oldali árnyékolás lényegesen hatékonyabb, mint a belső!

A tartósan 30 fok feletti melegben a nyári hőszigetelés fontosságát egyre többen felismerik, azonban egy új lakás berendezésekor, felújításakor legtöbben a tűző nap erejét megregulázó árnyékolókon spórolnak.

A klímaberendezések használata több szempontból is megfontolandó. A légkondicionálók helytelen használatából eredő egészségügyi kockázatokon túl nem elhanyagolható tény a növekvő üzemeltetési költség sem. Mindemellett a hőmérsékletbeli különbségek szervezetünket is megzavarják, hiszen hőérzetünkért mintegy 60%-ban a határoló felületek hőmérséklete felel, míg a levegőé csak 40%-ban.

Pártai Lucia szerint Magyarország éghajlata a jövő évtizedeiben nagyon hasonlíthat a jelenlegi Firenze körüli klímára. „Fontos, hogy a Kárpát-medencében, ezen belül hazánkban is a nyári időszakban a legkevesebb a frontátvonulás, ugyanakkor ilyenkor a legmagasabb a napállás. Ez azt is jelenti, hogy ekkor érik a legnagyobb szögben a napsugarak a földfelszínt, azaz ilyenkor a legerősebb a kánikulát okozó besugárzás.” 

Beltéri helyiségekben csak 27 fok alatti hőmérséklet mellett érezzük jól magunkat, a pihentető éjszakai alváshoz pedig 25 fok körüli érték az ideális. A tetőtéri otthonokban az árnyékolásnak kiemelt szerep jut, hiszen akár 5-6 fokkal is csökkenthetik a belső hőmérsékletet.

Az erős UV sugárzás bőrünkre gyakorolt káros hatásai közismert tények, de roncsolja az otthonokban a padlózatot, a bútorokat, a műszaki cikkeket is, nem beszélve a textíliákról és a kárpitozott berendezési tárgyakról.

A komfortos belső hőmérséklet megőrzése a tetőterekben különösen fontos kérdés. A ferde tetősík miatt a napsugárzás hosszabb ideig és nagyobb szögben éri a tetősíkablakok felületét, de megfelelő árnyékolókkal egyszerűen és tartósan biztosíthatjuk otthonaink hő- és fényvédelmét.

Megfelelően megválasztott árnyékolók segítségével a tetőterek beltéri klímája több fokkal javítható, így a komfortérzetünk sem szenved csorbát.

„Nyáron a tetőtéri lakásokban kellő hővédelem hiányában gyorsan 30 fok fölé szökhet a hőmérséklet, ami árnyékolókkal akár 5-6 fokkal is csökkenthető. A rolók egyszeri beruházást jelentenek, és használatukkal hosszú távon hűtési költség megtakarítást érhetünk el, a mérsékeltebb energiafogyasztás által pedig fenntarthatóbbá is tehetjük otthonunkat.”

forrás: Velux sajtóközlemény, fotó: flickr.com

2013.08.05. 16:20 | h.e.g.a | Szólj hozzá!

Címkék: árnyékolás nyáron tetőtér

A bejegyzés trackback címe:

https://holnaphaz.blog.hu/api/trackback/id/tr65446214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

P160.jpg

Hegedűs Attila építészmérnök,
passzívház tervező blogja az
energiahatékony építés, felújítás
lehetőségeiről.

A mai világban az energiatudatos
gondolkodásmód megkerülhetetlen. 
Ebből a megközelítésből az alacsony
energiaigényű épületek, a passzívházak
a jövő épületei a mában.

További információk a szerzőről
Elérhetőség

Címkék

(x) (11) 100 lakásos passzívház (2) 1x1 (7) 2010/31/EU (5) 2020 (6) 2030 (2) ablak (22) ablak beépítés (7) AIDA project (3) ajánlás (7) aktivház (8) alapok (28) árnyékolás (13) beharangozó (5) beszámoló (9) blogról (6) blower-door teszt (2) COP (2) darmstadt (3) dunakeszi (4) elvek (22) energiafüggőség (2) energiagyűjtő fal (3) energiaigény (13) energiatudatosság (22) epitemahazam (17) épületgépészet (18) esztétika (4) évforduló (3) falszerkezet (7) fázisváltó anyag (3) felújítás (11) fenntarthatóság (4) free cooling (2) fűtés (12) gazdaságosság (18) glassX (2) gyárlátogatás (2) hmv (2) hőcserélés (5) hőhíd (4) hőnyereség (4) hőszigetelés (17) hőszigetelő zsaluelem (3) hőszivattyú (3) hőszükséglet (6) hőtárolás (8) interjú (5) ismétlés (6) jogszabaly (5) Kardos Labor (5) képzés (7) kérdezz-felelek (5) kiviteli terv (4) Knauf Insulation (8) komfort (7) konferencia (10) követelmények (13) közel nulla energiafogyasztás (6) légfűtés (2) légtömörség (11) lélegző fal (3) megtérülés (5) megújuló energia (7) minősítés (9) minősített passzívház (3) nap energia (3) nem lakóépület (3) nyáron (6) nyílt nap (7) ökoklikk (6) ökológia (21) ökológiai lábnyom (2) oktatás (2) oldal ajánló (2) összefoglalás (11) passzívház (64) passzivhaz epitkezes elso kezbol (14) peremszigetelés (4) phi (4) phpp (8) primerenergia (4) pro/kontra (8) rákosliget (13) REC (2) szabad hűtés (2) szabályozás (4) szada (4) szakszavak (2) szálas hőszigetelés (3) számítás (3) szellőztetés (22) szigetelési program (2) színes (16) szoláris (8) tájolás (7) talajkollektor (2) talajszonda (2) társasház (6) termékismertető (2) tervezés (15) tervismertető (18) tévhitek (7) tudatosság (6) tulajdonosi tapasztalat (12) utólagos hőszigetelés (8) üvegezés (3) üzemeltetés (10) U érték (5) vendégposzt (6) Címkefelhő

Kommentek

Partnerek

paosz250.jpg

phm_logo_250.jpg

ef_logo_felirattal_250.gif

Greenfo_uj_banner_250x55.jpg

Banner_cheph_k250.png

Creative Commons Licenc
Kapcsolat Email Hegedûs Attilának design:ekome
süti beállítások módosítása