Építészeti csúcstechnológia vagy csak a józan ész diadala?

Egyre energiatudatosabb világunkban az élet minden területén sorra jelennek meg az alternatívák, az innovatív megoldások. Nincs ez másképp az épületek, az építés körében sem, ahol az egyik legkézenfekvőbb energiatudatos megoldásként a passzívház koncepció kínálkozik, ami jelentős - átlagos mai épülethez képest 85-95 százalékos - fűtési energia megtakarítást kínál.

Raiffeisen-Tower-Wien-Nacht1.jpg

Az első passzívház minőségű magasház, a 20 emeletes RWH irodaépület Bécsben, 2013
forrás: wikimedia.org

A passzívház koncepció lényege nem elsősorban forradalmi újjítás(ok)ra, sokkal inkább egy tudományosan is megalapozott, de alapjaiban egyszerű és racionális gondolkodásmódra épül. Ha úgy tetszik ez egy könnyen kezelhető, praktikus módszer az épületek energiaigényének a csökkentésére.

Hogyan véd egy passzívház a magas rezsiszámlától?

A passzívház alatt olyan épületeket értünk, amelyek kimagaslóan jó hatékonysággal, és jelentős gépészeti közreműködés nélkül (passzívan) hasznosítják a környezetükben rendelkezésre álló hőenergiát. (Hasznosuló környezeti hő például a napsütés vagy a bent tartózkodók és a berendezések által leadott hő). A tervezés és a megvalósítás során is arra kell törekedni, hogy ezt elősegítendő az épület hőveszteségeit csökkenteni, míg a hőnyereségeket növelni tudjuk.

Ehhez első körben igazán nem kell űrtechnika, sokkal inkább csak józan megfontolás.

PH1x1-03-605-urtechnika.jpg

Egy passzívház általános tervezési elvek (kompakt épületforma, telepítés, tájolás, benapozás, stb.) szempontjából újra felfedezte és következetesen alkalmazza a korábban már bevált recepteket.

 

A konkrét műszaki megvalósítás vonatkozásában azonban már általában a korszerű - de amúgy a építőipar fegyvertárában rendszeresen használt - szerkezeteké és megoldásoké a főszerep. A megfelelően hőszigetelt, jó minőségű, hőhidaktól mentes, légtömör épületburok mellett kiemelt szerep hárul a minőségi nyílászárókra. A fűtési szezon során a napsugárzás energiatartalmának passzív - ablakon keresztül történő - hasznosítása az egyik legfontosabb sarokköve egy jól működő energiahatékony épületnek.
 

szellozes_hocsereles_mukodesi_elve4.jpgÉpületgépészti oldalról egy passzívház egyetlen 'kötelező' tartozéka a hővisszanyerős szellőzés. Ennek segítségével úgy biztosítható a folyamatos frisslevegő ellátás és a légcsere, hogy ezzel egyidejűleg az energiahatékonysági és lakókomforti elvárásokat is magas szinten lehet kielégíteni.

Egy hőcserélős szellőztető berendezés működési elve - forrás: ezermester.hu
 

A passzívház követelményrendszer nem határoz meg építési technológiát, nem írja elő ilyen vagy olyan építőanyagok használatát. A lényeg 'csupán' annyi, hogy a beépített szerkezeteknek és természetesen végül a megvalósuló épületnek is el kell érnie bizonyos sarok kritériumokat. Amennyiben ezeket biztosítani tudjuk, akkor nem csupán az épület fűtési-, és össz energiaigénye csökken drasztikusan, de a lakótér levegőminősége jobb, a hőmérsékleti eloszlása lényegesen egyenletesebb, komfortosabb lesz, mint egy hagyományos épület esetében.
 

Merre tovább?

Egyre többet hallani napenergiával vagy más megújuló energiaforrással 'működő' épületekről. Sokan gondolják, hogy a - nem is olyan távoli - jövő a saját energiaszükségletüket helyben megtermelni képes úgynevezett zéróenergiás vagy pluszenergiás épületeké.

Könnyen belátható, hogy célszerű előbb az épület energiaigényét csökkenteni, hiszen akkor azt később könnyebben, olcsóbban - vagyis racionálisabban - tudjuk alternatív energiával kielégíteni. Vagyis a passzívház koncepció jó alap lehet minden ilyen jellegű épület esetében is.

 

 Ha tetszett a bejegyzés csatlakozz hozzánk a Facebook-on is! 

Még több energia, még több tudatosság, még több építészet
 

2013.09.04. 07:53 | h.e.g.a | Szólj hozzá!

Címkék: alapok színes elvek 1x1 epitemahazam

A bejegyzés trackback címe:

https://holnaphaz.blog.hu/api/trackback/id/tr235493214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

P160.jpg

Hegedűs Attila építészmérnök,
passzívház tervező blogja az
energiahatékony építés, felújítás
lehetőségeiről.

A mai világban az energiatudatos
gondolkodásmód megkerülhetetlen. 
Ebből a megközelítésből az alacsony
energiaigényű épületek, a passzívházak
a jövő épületei a mában.

További információk a szerzőről
Elérhetőség

Címkék

(x) (11) 100 lakásos passzívház (2) 1x1 (7) 2010/31/EU (5) 2020 (6) 2030 (2) ablak (22) ablak beépítés (7) AIDA project (3) ajánlás (7) aktivház (8) alapok (28) árnyékolás (13) beharangozó (5) beszámoló (9) blogról (6) blower-door teszt (2) COP (2) darmstadt (3) dunakeszi (4) elvek (22) energiafüggőség (2) energiagyűjtő fal (3) energiaigény (13) energiatudatosság (22) epitemahazam (17) épületgépészet (18) esztétika (4) évforduló (3) falszerkezet (7) fázisváltó anyag (3) felújítás (11) fenntarthatóság (4) free cooling (2) fűtés (12) gazdaságosság (18) glassX (2) gyárlátogatás (2) hmv (2) hőcserélés (5) hőhíd (4) hőnyereség (4) hőszigetelés (17) hőszigetelő zsaluelem (3) hőszivattyú (3) hőszükséglet (6) hőtárolás (8) interjú (5) ismétlés (6) jogszabaly (5) Kardos Labor (5) képzés (7) kérdezz-felelek (5) kiviteli terv (4) Knauf Insulation (8) komfort (7) konferencia (10) követelmények (13) közel nulla energiafogyasztás (6) légfűtés (2) légtömörség (11) lélegző fal (3) megtérülés (5) megújuló energia (7) minősítés (9) minősített passzívház (3) nap energia (3) nem lakóépület (3) nyáron (6) nyílt nap (7) ökoklikk (6) ökológia (21) ökológiai lábnyom (2) oktatás (2) oldal ajánló (2) összefoglalás (11) passzívház (64) passzivhaz epitkezes elso kezbol (14) peremszigetelés (4) phi (4) phpp (8) primerenergia (4) pro/kontra (8) rákosliget (13) REC (2) szabad hűtés (2) szabályozás (4) szada (4) szakszavak (2) szálas hőszigetelés (3) számítás (3) szellőztetés (22) szigetelési program (2) színes (16) szoláris (8) tájolás (7) talajkollektor (2) talajszonda (2) társasház (6) termékismertető (2) tervezés (15) tervismertető (18) tévhitek (7) tudatosság (6) tulajdonosi tapasztalat (12) utólagos hőszigetelés (8) üvegezés (3) üzemeltetés (10) U érték (5) vendégposzt (6) Címkefelhő

Kommentek

Partnerek

paosz250.jpg

phm_logo_250.jpg

ef_logo_felirattal_250.gif

Greenfo_uj_banner_250x55.jpg

Banner_cheph_k250.png

Creative Commons Licenc
Kapcsolat Email Hegedûs Attilának design:ekome
süti beállítások módosítása