A szolár üvegezés

A 'g' érték és az ablak energetikai szerepe | Ablakismereti kisokos -2

Az ablakoknak igen fontos, kettős szerepük van. Fontos, hogy jól szigeteljenek, azonban az üvegezés milyensége azért is felel, hogy a napsugárzás mennél nagyobb része a bejusson a belső térbe, hiszen ennek a fűtési szezon során jelentős energetikai haszna van.

SolarPlus1.jpg

A korábbi bejegyzésünkben (>> Hogyan válasszunk ablakot?) a jó minőségű ablakokat hőszigetelési képességük szempontjából vizsgáltuk. Hiába jó ebből a szempontból egy ablak, ezzel egy passzívház esetében még csak félmunkát végeztünk. Legalább ilyen fontos, hogy az ablak (az üvegezés) hogyan, milyen mértékben képes hasznosítani a napsugárzás hőenergia tartalmát.

Sokan nem figyelnek az üvegezés hőenergia átengedő képességére. Olyat is hallani, aki bár tud róla, de mégis alábecsüli ennek (az u.n. 'g' értéknek) a szerepét 'hiszen télen amúgy is jóval kevesebbet süt a nap mint nyáron!' Nézzünk egy kicsit utána ennek:

 

Mi az a 'g' érték és mit mutat meg?

Már a meghatározása is sokatmondó - összenergia átbocsátási tényező.
Azt mutatja meg, hogy az üvegszerkezet a külső felületére érkező hőenergiának hányadrészét engedi át. Ahogy egyre összetettebb, egyre jobban hőszigetelő üvegszerkezeteket alkalmazunk (a jó hőszigetelés miatt 'kell' alkalmaznunk) azzal együtt kerül egyre jobban előtérbe ez a paraméter.

Nagymamáink idejében, az egyrétegű üveglappal szerelt ablakokon még a napsütés szinte veszteségmentesen jutott át, hiszen ezek a sugárzó energia több mint 90%-át (g=0.9-0.92) átengedték. Ahogy nőtt az üvegrétegek és a rájuk felhordott bevonatok száma azzal párhuzamosan romlott le ez az érték valahova 0.5 környékére (a 3 rétegű üvegek esetében).

 

Passzívházak esetében elvárás, hogy a fűtési szezon egészében a déli tájolású ablakok több energiát engedjenek be, mint amennyi hő rajtuk keresztül veszteségként távozik.

Ez az igény - és a kielégítésükre tett kísérletek - hívták életre a most már egyre jobban elterjedő u.n. szolár üvegezéseket.

Passzívházaknál - azért, hogy a jó közérzethez ne legyen szükség az üvegezett nyílászárók előtti fűtésre, vagyis hogy az üvegfelület belső hőmérséklete még a leghidegebb téli időszakban se lehessen kellemetlenül hűvös - fontos komfortkritérium, hogy az üvegezés illetve az ablakszerkezet egészének hőátbocsátási tényezője ne legyen gyengébb egy adott szintnél. (Ug < 0.80 W/m2K, az ablak egészére az U< 0.85 W/m2K)

Ahhoz, hogy az üvegezés biztosítani tudja azt az energiafeltételt - vagyis, hogy déli tájolás esetén a fűtési szezon egészében a szoláris hőnyereség magasabb legyen mint a hőveszteség - a 'g' érték sem csökkenhet egy adott szint alá.

Képletekkel kifejezve : Ug < S x g     ahol:
Ug az üveg U értéke,
g az üveg összenergia átbocsátási tényezője és
S az adott területen a sugárzással elérhető energia intenzitás, ami közép-európa esetében kb 1.6W/m2K

Vagyis egy 

  • Ug=0.8 g=0.5 értékkel rendelkező üveg energetikailag lényagileg semleges, de 
  • Ug=0.6 g=0.5 értékkel rendelkező passzívház üveg 0.2 W/m2K energiát 'termel'*
  • Ug=0.52 g=0.5 értékkel rendelkező passzívház üveg 0.28 W/m2K energiát 'termel'*
  • Ug=0.62 g=0.62 értékkel rendelkező passzívház Solar üveg energia mérlege pedig már 0.37 W/m2K energia többletet mutat*

*Természetesen mindez tisztán déli tájolás és teljes árnyékolás mentesség esetén értendő.

 

Végezetül nézzünk néhány egzakt példát konkrét épületek PHPP számításából az ablakok energetikai szerepére:

new-1.jpg

Kivonat két konkrét passzívház PHPP számításából

Jól látszódik, hogy a déli irány mind a két esetben bőven pozitív energiamérleg szempontjából (hiszen a szoláris nyereség lényegesen - kb. kétszer - magasabb, mint a veszteség). Emellett az egyik épület esetében még a keleti, a másiknál a nyugati oldalon lévő ablakok is nyereséget hoznak. Ki kell emelni, hogy összességében mind a két (konkrét, valós passzívházról van szó) esetben a teljes épület egészére nézve jelentősen (35-65 %-al) magasabb az ablakok nyeresége, mint vesztesége. Olyan, mintha az ablakoknak negatív lenne az U értékük, vagyis összességében termelik az energiát! ;-)

 

És, hogy miért nem szabad mégsem túlzásokba esni és tele szórni üvegezett felületekkel még a passzívházakat sem?

Nem csak azért, mert lesz majd egyszer nyár is és akkor konkrétan melegházzá változna az épület, hanem télen sem mindig előnyös a túl sok üveg. Bár a fűtési szezon egészében előnyös, de mivel minden télen vannak hűvös, de nap mentes időszakok, a túl nagy mennyiségű üveggel rendelkező épületek (az ilyen felületek fajlagosan - az épület egyéb szerkezeteihez képest - gyengébb hőszigetelő képessége miatt) több hőt vesztenek, vagyis hamarább lehűlnek. És így időszakosan akár jelentősebben is megnőhet a fűtési igény.

 

Ha tetszett a bejegyzésünk csatlakozz hozzánk a Facebook-on is! 

Még több energia, még több tudatosság, még több építészet.

A felhasznált kép forrása: bauelemente-bau.eu

2013.11.11. 10:49 | h.e.g.a | 5 komment

Címkék: ablak üvegezés szoláris passzívház epitemahazam

A bejegyzés trackback címe:

https://holnaphaz.blog.hu/api/trackback/id/tr525616051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2013.12.19. 12:33:04

Korrekt technikai elemzés!

Én személy szerint nem szeretem, ha az üvegen keresztül melegít vagy perzsel a nap. Inkább a jobb Ug értéket választottam kifejezetten alacsony g érték mellett (2 db lowE réteg).

Nyáron sem melegszik fel a ház, télen pedig amúgy is csak fillérekkel kerül a többlet fűtés emiatt. Ráadásul nem kellett redőnyökre költenem, valamint az üveg is olcsóbb volt.

Ugyancsak szempont lehet, hogy az üveg szín árnyalatával jól lehet variálni a ház karakterét is, gondolom szolár üvegben ebből snincs választás?

úgyiselfelejtem 2013.12.26. 08:39:44

Az én ablakomban a következő felirat van: 4-16-4 Low-e Ug=1.4
Ez azt jelenti, hogy marha rossz a hőszigetelése?
Mert 1 feletti Ug-t sehol sem látok...
:(

h.e.g.a 2014.01.06. 14:27:04

@úgyiselfelejtem: A te ablakod 2 rétegű, a cikkben viszont 3 rétegű üvegek szerepelnek. A jelentős eltérés ebből ered.

Csomor Rita 2018.03.20. 22:36:08

Ez hibás: "Képletekkel kifejezve : Ug < S x g "
A számításban a nyereséget ezzel számoltad: S x g - Ug. Ez nem is energia dimenziójú. Ez a valós képlet: h*g*QTOT-Ug*H20, a "h" itt a görög éta, a hasznosítási tényező (a hőtároló tömegtől függ), g az üveg g értéke, QTOT a függőleges felültre érkező energia fajlagos értéke kWh/m2 a fűtési idény alatt az adott égtáj felé, Ug az üveg U-értéke, H20 a hőfokhíd ugyanekkora időtartamra számolva. 181 napra, déli tájolásra számolva 87,6 101,5 106,95 134 kWh/(m2a) a megfeleő értékek. Még az Ug=0.8 g=0.5 paraméterű üveg is jelentős energiát termel a déli irányban.

h.e.g.a 2018.05.02. 16:53:23

@Csomor Rita: Köszönöm hozzászólásodat, pár pontosítást tennék az elhangzottakkal kapcsolatban.

Az értékek nem manuális számol(gat)ással jöttek ki, hanem a PHPP ide vonatkozó, konkrét üvegtipusokra, épületekre elkészített számításaiból kerültek átemelésre.

Tekintettel arra, hogy ez 'csupán' egy blogbejegyzés az itt 'S'-nek nevezett szoláris nyereségi tényező részletes meghatározását nem tartottam szükségesnek. Ennek pontos értékét a telepítés helyének, az épületnek, a nyílászáróknak, stb. paraméterei alapján a program meghatározza, a hétköznapi felhasználónak ezzel külön dolga nincs. A lényeg ettől függetlenül is érthető, a cél az, hogy az adott épület nyílászáróin létrejövő energiatranszport előjele olyan legyen, hogy a kifelé létrejövő veszteség (ennek fajlagos mértékére utal az Ug érték) és befelé tartó nyereség (erre utal az S*g) közül az utóbbi legyen (lehetőség szerint mennél) több.

P160.jpg

Hegedűs Attila építészmérnök,
passzívház tervező blogja az
energiahatékony építés, felújítás
lehetőségeiről.

A mai világban az energiatudatos
gondolkodásmód megkerülhetetlen. 
Ebből a megközelítésből az alacsony
energiaigényű épületek, a passzívházak
a jövő épületei a mában.

További információk a szerzőről
Elérhetőség

Címkék

(x) (11) 100 lakásos passzívház (2) 1x1 (7) 2010/31/EU (5) 2020 (6) 2030 (2) ablak (22) ablak beépítés (7) AIDA project (3) ajánlás (7) aktivház (8) alapok (28) árnyékolás (13) beharangozó (5) beszámoló (9) blogról (6) blower-door teszt (2) COP (2) darmstadt (3) dunakeszi (4) elvek (22) energiafüggőség (2) energiagyűjtő fal (3) energiaigény (13) energiatudatosság (22) epitemahazam (17) épületgépészet (18) esztétika (4) évforduló (3) falszerkezet (7) fázisváltó anyag (3) felújítás (11) fenntarthatóság (4) free cooling (2) fűtés (12) gazdaságosság (18) glassX (2) gyárlátogatás (2) hmv (2) hőcserélés (5) hőhíd (4) hőnyereség (4) hőszigetelés (17) hőszigetelő zsaluelem (3) hőszivattyú (3) hőszükséglet (6) hőtárolás (8) interjú (5) ismétlés (6) jogszabaly (5) Kardos Labor (5) képzés (7) kérdezz-felelek (5) kiviteli terv (4) Knauf Insulation (8) komfort (7) konferencia (10) követelmények (13) közel nulla energiafogyasztás (6) légfűtés (2) légtömörség (11) lélegző fal (3) megtérülés (5) megújuló energia (7) minősítés (9) minősített passzívház (3) nap energia (3) nem lakóépület (3) nyáron (6) nyílt nap (7) ökoklikk (6) ökológia (21) ökológiai lábnyom (2) oktatás (2) oldal ajánló (2) összefoglalás (11) passzívház (64) passzivhaz epitkezes elso kezbol (14) peremszigetelés (4) phi (4) phpp (8) primerenergia (4) pro/kontra (8) rákosliget (13) REC (2) szabad hűtés (2) szabályozás (4) szada (4) szakszavak (2) szálas hőszigetelés (3) számítás (3) szellőztetés (22) szigetelési program (2) színes (16) szoláris (8) tájolás (7) talajkollektor (2) talajszonda (2) társasház (6) termékismertető (2) tervezés (15) tervismertető (18) tévhitek (7) tudatosság (6) tulajdonosi tapasztalat (12) utólagos hőszigetelés (8) üvegezés (3) üzemeltetés (10) U érték (5) vendégposzt (6) Címkefelhő

Kommentek

Partnerek

paosz250.jpg

phm_logo_250.jpg

ef_logo_felirattal_250.gif

Greenfo_uj_banner_250x55.jpg

Banner_cheph_k250.png

Creative Commons Licenc
Kapcsolat Email Hegedûs Attilának design:ekome
süti beállítások módosítása