Passzívház és a Nemzeti alaptanterv

Izgatottan és örömmel konstatáltam, hogy a passzívházak kérdése bekerült a gimnáziumi tananyagba. A 10.-es Fizika tankönyv befejező, 'Termodinamika' című fejezete szerint

A jövő a passzívházaké

a_jovo_a_passzivhazake.jpg

A kérdés nem sokkal a Carnot-körfolyamat, a hőerőművek, a hűtőgépek, illetve a hőterjedés különböző formáit taglaló anyagokat követő 'Hőtan az otthonunkban' című fejezet egyik kiemelt szakaszcíme, olyan témákkal osztozva mint égéshő, korszerű fűtés a lakásban, lakóházak hőszigetelése és energetikai minősége. Mit is mondjak, meglepő és pozitív élmény volt egy ilyen - első körben nem várt - helyen találkozni az építészet és épületfizika ilyen kérdéseivel.

Sajnos azonban az örömbe némi üröm is vegyült, de ez már elvezet a konkrét tankönyvtől és sokkal inkább érinti a téma általános megjelenését és a passzívházakról a köztudatban kialakult képet.

Az odáig nagyon szép, hogy  az épületek energetikai minőségének a kérdésével (még ha csak olvasmány szinten is, de ) a fizika tananyag is foglalkozik. Sajnálatos azonban, hogy a leírtak sok esetben félinformációk téves összekapcsolásán alapulnak, és pontatlanságukkal nem a valós tájékoztatást, figyelemfelkeltés érik el, sokkal inkább a közvélekedésben amúgy is kialakult hamis képet erősítik:

'Az Európai Parlament energiahatékonyságról szóló irányelve előírja, hogy 2021-től (...) csak olyan házak építhetőek, amelyeknek aktív energiafogyasztása nincs. Az ilyen házakat passzívházaknak nevezzük.
(...)
A fűtést, hűtését és a meleg víz előállítást is napkollektorok, hőszivattyúk biztosítják. valamint a talajhő is kihasználásra kerül. Egy berendezés télen a beszívott levegőt csöveken keresztül mélyen a talajba vezeti, ahol hagyja azt felmelegedni, majd az előmelegített levegőt a kellő hőmérséklet melegítve engedi a lakásba. (...)
A passzívházak gépészeti berendezéseit napelemek segítségével működtetjük.'

- Tényleg van EU-s energiahatékonysági direktíva,
- a passzívházaknak tényleg alacsony az energiafogyasztása, de mégsem nulla,
- és az energiahatékonysági előírás sem írja elő, hogy csak energiafogyasztás nélküli épület építhető.
- A passzívházak esetében nincs meghatározva, hogy mivel oldjuk meg a fűtést, hűtést, melegvíz előállítást, csupán az szabályozott, hogy mindezekhez maximum mennyi energiát használhatunk fel,
- miként a talajkollektor alkalmazása sem előírás, csupán egy (az utóbbi időben már ritkán használt) lehetőség,stb.

Talán ennél már nem érdemes részletesebben belemenni, de az jól látható, hogy mondatok, mondatrészek önmagukban akár helytállóak is lehetnének, de az összekapcsolásuk és a szövegkörnyezet összessége mégis fals.

 

De akkor hogy is van ez?

Mit is mond a 2020-ra vonatkozó EU-s ajánlás?
Ennek tükrében milyen házat érdemes építeni?
Egy passzívházba kell fűtés?
És amúgy mi az a passzívház?
Hogyan véd a passzívház a rezsiszámlától?

 

Ha tetszett a cikk csatlakozz hozzánk a Facebook-on is! 

Még több energia, még több tudatosság, még több építészet.

 

2015.05.12. 11:04 | h.e.g.a | 3 komment

Címkék: oktatás tankönyv

A bejegyzés trackback címe:

https://holnaphaz.blog.hu/api/trackback/id/tr887453128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

yoshida 2015.05.12. 13:36:52

Legalább nem írták bele, hogy megfullad az ember benne ha leállnak a ventilátorok :)

Rezsnyák Péter 2015.05.12. 19:53:55

Egy ismeretlen szakkönyvet úgy szoktam tesztelni, hogy egy általam ismert dologról alkotott véleményét, beállitásait elolvasom. Ez a fizika könyv KATASZTRÓFA lehet ez alapján...

P160.jpg

Hegedűs Attila építészmérnök,
passzívház tervező blogja az
energiahatékony építés, felújítás
lehetőségeiről.

A mai világban az energiatudatos
gondolkodásmód megkerülhetetlen. 
Ebből a megközelítésből az alacsony
energiaigényű épületek, a passzívházak
a jövő épületei a mában.

További információk a szerzőről
Elérhetőség

Címkék

(x) (11) 100 lakásos passzívház (2) 1x1 (7) 2010/31/EU (5) 2020 (6) 2030 (2) ablak (22) ablak beépítés (7) AIDA project (3) ajánlás (7) aktivház (8) alapok (28) árnyékolás (13) beharangozó (5) beszámoló (9) blogról (6) blower-door teszt (2) COP (2) darmstadt (3) dunakeszi (4) elvek (22) energiafüggőség (2) energiagyűjtő fal (3) energiaigény (13) energiatudatosság (22) epitemahazam (17) épületgépészet (18) esztétika (4) évforduló (3) falszerkezet (7) fázisváltó anyag (3) felújítás (11) fenntarthatóság (4) free cooling (2) fűtés (12) gazdaságosság (18) glassX (2) gyárlátogatás (2) hmv (2) hőcserélés (5) hőhíd (4) hőnyereség (4) hőszigetelés (17) hőszigetelő zsaluelem (3) hőszivattyú (3) hőszükséglet (6) hőtárolás (8) interjú (5) ismétlés (6) jogszabaly (5) Kardos Labor (5) képzés (7) kérdezz-felelek (5) kiviteli terv (4) Knauf Insulation (8) komfort (7) konferencia (10) követelmények (13) közel nulla energiafogyasztás (6) légfűtés (2) légtömörség (11) lélegző fal (3) megtérülés (5) megújuló energia (7) minősítés (9) minősített passzívház (3) nap energia (3) nem lakóépület (3) nyáron (6) nyílt nap (7) ökoklikk (6) ökológia (21) ökológiai lábnyom (2) oktatás (2) oldal ajánló (2) összefoglalás (11) passzívház (64) passzivhaz epitkezes elso kezbol (14) peremszigetelés (4) phi (4) phpp (8) primerenergia (4) pro/kontra (8) rákosliget (13) REC (2) szabad hűtés (2) szabályozás (4) szada (4) szakszavak (2) szálas hőszigetelés (3) számítás (3) szellőztetés (22) szigetelési program (2) színes (16) szoláris (8) tájolás (7) talajkollektor (2) talajszonda (2) társasház (6) termékismertető (2) tervezés (15) tervismertető (18) tévhitek (7) tudatosság (6) tulajdonosi tapasztalat (12) utólagos hőszigetelés (8) üvegezés (3) üzemeltetés (10) U érték (5) vendégposzt (6) Címkefelhő

Kommentek

Partnerek

paosz250.jpg

phm_logo_250.jpg

ef_logo_felirattal_250.gif

Greenfo_uj_banner_250x55.jpg

Banner_cheph_k250.png

Creative Commons Licenc
Kapcsolat Email Hegedûs Attilának design:ekome
süti beállítások módosítása