banner120240.png

Hogyan készül a minőségi ablak? - 1. rész

Gyárlátogatás az Internorm fa ablak gyárában

Az Internorm Európa vezető ablakgyártója, és a passzívházakhoz elengedhetetlen minőségi nyílászárók egyik legnagyobb fejlesztője, készítője is. Abban a szerencsés helyzetben volt részem, hogy személyesen vehettem részt két gyárlátogatáson, és így első kézből szerezhettem információkat az előállítás folyamatáról, és a legújabb fejlesztésekről. Az itt tapasztaltakat most ebben a sorozatban osztom meg.

Először a cég stájerországi Lannachban található gyárát kerestük fel.

Itt készülnek a külső alumínium burkolattal védett fa nyílászárók. (fotó forrása: internorm.hu)

Maga a gyártóüzem már a méreteivel is elkápráztatja a látogatót. De persze ha a méretek mellé tesszük a gyártási kapacitást, akkor sok mindent megértünk. Az Internorm az elmúlt közel 50 év alatt

képek az ablakgyártás múltjából (forrás: internorm.hu)

majdnem 20 millió ablak egységet gyártott, és mostanra a márka 3 ausztriai gyárának termelése megközelíti az évi 1 milliót.

A fenséges fa illatot árasztó alapanyagraktár méretre vágott elemek több száz m3-nyi gyűjteménye. A raktárban több emelet magasan sorakoznak az eltérő keresztmetszeti
méretű és hosszúságú fahasábok, amik azonban – mint megtudtuk – csupán az üzem 4-5 napnyi gyártási kapacitására elegendőek. A válogatott, rétegragasztott, hossztoldás mentes luc- és vörösfenyő elemek túlnyomó többségben ausztriai kitermelésűek, és a hegyi klíma miatt belső szerkezetük tömöttebb is.

(fotó forrása: ifn-holding.com)

Kiemelt figyelmet fordítanak az alapanyag - a fa - anyagjellemzőire. Ennek egyik fontos eleme, hogy a raktár és a teljes gyártási folyamat során végig folyamatos, egyenletes párásított környezetet biztosítanak. A cél egyrészt az, hogy a megmunkáláshoz, a kifogástalan felületképzéshez ideális legyen a nyersanyag, másrészt hogy a nyílászáró végig a használat során várható, szokásos páratartalomban készüljön, és így később ne alakulhasson ki ebből adódóan szerkezeti probléma.

A csarnok másik részében található az aluminimum profilok számára fenntartott raktár, ahol a különböző kialakítású és felületkezelésű profilok várnak sorukra. Ezek megmunkálása során először a hőszigetelő és tömítő betétek beépítésére, beragasztására kerül sor, majd a konkrét megrendelések alapján a méretre vágás és a borító ’keretek’ összeépítése történik meg.

Eközben a fa alapanyagokból a teljesen automatizált forgácsoló gyártósor készíti el a körbefutó profilozást, a bemarásokat a besüllyesztett elemeknek, a szükséges furatokat, stb., majd a sarokkötéshez az elemek hornyolását, csapolását.

(A gép mellett állva elkerülhetetlenül az jut az ember eszébe, hogy gyakorlatilag nincs 2 azonos elem – a sok eltérő szerkezeti profil, a különböző üveg-vastagságok és eltérő beépítési megoldások, az egyedi méretek, nyitásmódok, vasalatok, stb. Autógyártók szokták előszeretettel kiemelni, hogy egyik-másik gyártmányukból hány eltérő összeállítás készíthető a színek, a kárpitok és az egyéb felszerelések variálásával. Egy komoly ablakgyártó esetében látható, hogy gyakorlatilag végtelen az elvi előállítható variációk száma.)

A fa szerkezeti elemek megmunkálása során gyakorlatilag minden jelentősebb gépesített munkafázist követ egy manuális minőség ellenőrzés. Ennek eredménye alapján megy tovább az anyag a következő megmunkálási állomásra, vagy marad egyedi kézi javításra, csiszolásra. Csak az esetek töredék részében – anyag vagy gyártási hiba esetén – kerül selejtezésre, majd újragyártásra sor.
Az íves és egyéb speciális kialakítású nyílászárók legyártása külön, egyedi sablonok és külön gyártási metódus alapján készül. Látva ennek munka- és időigényességét könnyebben megértjük az egyedi elemek felárát is.

Az ablakkeretek elemei még ragasztás előtt megkapják egy gépesített, merítéses eljárás során az első felületkezelésüket. A szokásos ellenőrzési fázis után kerül sor a tok illetve szárny keretek ragasztására, összeépítésére, derékszögelésére, amely már ismét gépesítetten történik. Ezt követően a kész keretek kerülnek rá a felületkezelést végző sorra,

egy kész keret a végső felületkezelésre várva (fotó forrása: steiermark.at)

majd az elektrosztatikus festékszórást követően – ahol a kamrában nem hasznosuló festéket is visszanyerik - kerül sor a szárításra, pihentetésre.

ablak tok- és szárny keretek festés utáni pihentetése (fotó forrása: internorm.hu)

Ezt követően újabb – most már a festék fedésére és egyenletességére is fókuszáló - humán minőség-ellenőrzés következik, mielőtt átkerülnének az összeállt keretek a szerelő csarnokba. Ott először a fa keretekre az alu, illetve az EPS+aluborítás felragasztása történik meg, majd a vasalatok beszerelését,


(kép forrása: timber-online.net)

az üveg beépítését követően kerül sor az összeépítésre, szerelvényezésre és a kész nyílászárók csomagolására

Ezen munkafázisok, mint szinte a teljes fa alapanyagú ablakgyártás jól szervezett, jól gépesített, végig számítógépes nyilvántartással követett folyamat, mely azonban szinte minden esetben manuális közreműködést is igényel. Ezzel szemben éles kontraszt a műanyagablak gyártás – másik gyárban látott - szinte tökéletesen automatizált, robotizált rendszere, de erről részletesebben majd a következő részben lesz szó.

Ha tetszett a bejegyzés csatlakozz a Facebook csoportunkhoz!
Még több energia, még több tudatosság, még több építészet!
 

 

2012.06.05. 09:18 | h.e.g.a | Szólj hozzá!

Címkék: beszámoló színes ablak gyárlátogatás

A bejegyzés trackback címe:

https://holnaphaz.blog.hu/api/trackback/id/tr914565827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

banner_kozelnullaenergiaigenyu_2017_aprilis_logo.jpg

P160.jpg

Hegedűs Attila építészmérnök,
passzívház tervező blogja az
energiahatékony építés, felújítás
lehetőségeiről.

A mai világban az energiatudatos
gondolkodásmód megkerülhetetlen. 
Ebből a megközelítésből az alacsony
energiaigényű épületek, a passzívházak
a jövő épületei a mában.

További információk a szerzőről
Elérhetőség

Címkék

(x) (11) 100 lakásos passzívház (2) 1x1 (7) 2010/31/EU (5) 2020 (6) 2030 (2) ablak (22) ablak beépítés (7) AIDA project (3) ajánlás (7) aktivház (8) alapok (28) árnyékolás (13) beharangozó (5) beszámoló (9) blogról (6) blower-door teszt (2) COP (2) darmstadt (3) dunakeszi (4) elvek (22) energiafüggőség (2) energiagyűjtő fal (3) energiaigény (13) energiatudatosság (22) épületgépészet (18) esztétika (4) évforduló (3) falszerkezet (7) fázisváltó anyag (3) felújítás (11) fenntarthatóság (4) free cooling (2) fűtés (12) gazdaságosság (18) glassX (2) gyárlátogatás (2) hmv (2) hőcserélés (5) hőhíd (4) hőnyereség (4) hőszigetelés (17) hőszigetelő zsaluelem (3) hőszivattyú (3) hőszükséglet (6) hőtárolás (8) interjú (5) ismétlés (6) jogszabaly (5) Kardos Labor (5) képzés (7) kérdezz-felelek (5) kiviteli terv (4) Knauf Insulation (8) komfort (7) konferencia (10) követelmények (13) közel nulla energiafogyasztás (6) légfűtés (2) légtömörség (11) lélegző fal (3) megtérülés (5) megújuló energia (7) minősítés (9) minősített passzívház (3) nap energia (3) nem lakóépület (3) nyáron (6) nyílt nap (7) ökoklikk (6) ökológia (20) ökológiai lábnyom (2) oktatás (2) oldal ajánló (2) összefoglalás (11) passzívház (64) passzivhaz epitkezes elso kezbol (14) peremszigetelés (4) phi (4) phpp (8) primerenergia (4) pro/kontra (8) rákosliget (13) REC (2) szabad hűtés (2) szabályozás (4) szada (4) szakszavak (2) szálas hőszigetelés (3) számítás (3) szellőztetés (22) szigetelési program (2) színes (16) szoláris (8) tájolás (7) talajkollektor (2) talajszonda (2) társasház (6) termékismertető (2) tervezés (15) tervismertető (18) tévhitek (7) tudatosság (6) tulajdonosi tapasztalat (12) utólagos hőszigetelés (8) üvegezés (3) üzemeltetés (10) U érték (5) vendégposzt (6) Címkefelhő

Kommentek

Partnerek

paosz250.jpg

phm_logo_250.jpg

greenpressblog_250.jpg

ef_logo_felirattal_250.gif

Greenfo_uj_banner_250x55.jpg

Banner_cheph_k250.png

Creative Commons Licenc
Kapcsolat Email Hegedûs Attilának design:ekome