Miért építettem passzívházat? - egy rövid kiegészítés

A blog - érthető módon - egyik legolvasottabb része a tulajdonosi tapasztalatokat bemutató bejegyzések. Ennek talán legjobban sikerül epizódja a Balaton-felvidéken épült passzívház építtetőjével készült két részes interjúnk. Ebből sok érdekes és azt hiszem többek számára is tanulságos tudnivalót tudhattunk meg. De ami a fő, hogy az interjúalany azóta is aktív résztvevője az oldalnak, és az olvasókban felvetődött kérdéseket rendszeresen megválaszolva segít másokat saját tapasztalatainak átadásával. (Ezért buzdítok mindenkit arra, hogy a bejegyzésekhez tartozó hozzászólásokat is - itt és itt - olvassátok el!)

PHFE-32.jpg

Örömmel jelenthetem, hogy a mai nappal a cikksorozat egy kis frissítésen esett át.

Egyrészt az interjú készítése óta eltelt időben az épület körüli környezet tovább rendeződött. Ezt hivatott dokumentálni 2 új kép.

PHFE-31.jpg

Másrészt mivel a kommentekben feltett kérdések többsége az épület gépészeti kialakításával foglalkozik, így részben erre válaszul kaptunk egy képet a gépészeti helység elrendezéséről és ehhez kapcsolódóan egy pár soros magyarázatot is.

Hogy ne kelljen a hosszú beszélgetést végigböngészni ezek miatt, a képeket és a szöveges kiegészítést most ebben a rövid bejegyzésben is közreadjuk.

PHFE-gepeszet.jpg
A képen a 12 kW-os kondenzációs kazán balra az indirekt fűtésű 200 literes melegvizes réteg tároló van. Ebben dupla csőkígyó van, az esetleges napkollektor bekötésre. Hátul a függőleges fekete cső szintén a napkollektor vezetéke, amit már beépítettünk, így csak vezérlő egységet és magát a tetőn kívüli napkollektort kell felszerelni, ha úgy döntünk.
A teljes gépészet egy 4,3 m2-es helyiségben van, ahol még a falra szerelt szellőztető gép valamint a mosógépünk is kényelmesen elfért. A kép tetején nem látszanak a szellőztető csövei, és a szellőztető elektromos fagymentesítő doboza. Ez melegíti a beszívott téli levegőt +2 fok körülire, hogy ne tudjon megfagyni a kondenzvíz a szellőztető hőcserélőjében.
Ezt ma már egy vizes kaloriferrel oldanám meg az elektromos fűtés helyett. Nem azért mert a gázzal fűtött melegvizet olcsóbb előállítani, mint a villamos melegítést, mert annak a tavalyi hideg télen kb. 800-1000 Ft/idény villamos költsége volt, hanem mert a megfelelő méretezésű vizes kaloriferrel a lakásbemenő oldalon légfűtést lehetne működtetni. Ezt persze előzőleg a PHPP-vel ki lehet számolni, illetve a légvezetékeket hőszigetelni kell (ez nekem sajnos nem történt meg)

 

A felhasznált képek az építtető fotói.

Az interjú teljes - frissített - terjedelmében elolvasható a Miért építettem passzívházat? és a folytatás linkek alatt.

 

2012.11.10. 11:12 | h.e.g.a | Szólj hozzá!

Címkék: interjú beszámoló épületgépészet tulajdonosi tapasztalat

A bejegyzés trackback címe:

https://holnaphaz.blog.hu/api/trackback/id/tr664899973

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

P160.jpg

Hegedűs Attila építészmérnök,
passzívház tervező blogja az
energiahatékony építés, felújítás
lehetőségeiről.

A mai világban az energiatudatos
gondolkodásmód megkerülhetetlen. 
Ebből a megközelítésből az alacsony
energiaigényű épületek, a passzívházak
a jövő épületei a mában.

További információk a szerzőről
Elérhetőség

Címkék

(x) (11) 100 lakásos passzívház (2) 1x1 (7) 2010/31/EU (5) 2020 (6) 2030 (2) ablak (22) ablak beépítés (7) AIDA project (3) ajánlás (7) aktivház (8) alapok (28) árnyékolás (13) beharangozó (5) beszámoló (9) blogról (6) blower-door teszt (2) COP (2) darmstadt (3) dunakeszi (4) elvek (22) energiafüggőség (2) energiagyűjtő fal (3) energiaigény (13) energiatudatosság (22) epitemahazam (17) épületgépészet (18) esztétika (4) évforduló (3) falszerkezet (7) fázisváltó anyag (3) felújítás (11) fenntarthatóság (4) free cooling (2) fűtés (12) gazdaságosság (18) glassX (2) gyárlátogatás (2) hmv (2) hőcserélés (5) hőhíd (4) hőnyereség (4) hőszigetelés (17) hőszigetelő zsaluelem (3) hőszivattyú (3) hőszükséglet (6) hőtárolás (8) interjú (5) ismétlés (6) jogszabaly (5) Kardos Labor (5) képzés (7) kérdezz-felelek (5) kiviteli terv (4) Knauf Insulation (8) komfort (7) konferencia (10) követelmények (13) közel nulla energiafogyasztás (6) légfűtés (2) légtömörség (11) lélegző fal (3) megtérülés (5) megújuló energia (7) minősítés (9) minősített passzívház (3) nap energia (3) nem lakóépület (3) nyáron (6) nyílt nap (7) ökoklikk (6) ökológia (21) ökológiai lábnyom (2) oktatás (2) oldal ajánló (2) összefoglalás (11) passzívház (64) passzivhaz epitkezes elso kezbol (14) peremszigetelés (4) phi (4) phpp (8) primerenergia (4) pro/kontra (8) rákosliget (13) REC (2) szabad hűtés (2) szabályozás (4) szada (4) szakszavak (2) szálas hőszigetelés (3) számítás (3) szellőztetés (22) szigetelési program (2) színes (16) szoláris (8) tájolás (7) talajkollektor (2) talajszonda (2) társasház (6) termékismertető (2) tervezés (15) tervismertető (18) tévhitek (7) tudatosság (6) tulajdonosi tapasztalat (12) utólagos hőszigetelés (8) üvegezés (3) üzemeltetés (10) U érték (5) vendégposzt (6) Címkefelhő

Kommentek

Partnerek

paosz250.jpg

phm_logo_250.jpg

ef_logo_felirattal_250.gif

Greenfo_uj_banner_250x55.jpg

Banner_cheph_k250.png

Creative Commons Licenc
Kapcsolat Email Hegedûs Attilának design:ekome
süti beállítások módosítása