Mi az a fűtési energiaigény és mi a hőszükséglet?

avagy passzívház követelmények - 1. rész


Ahhoz, hogy az alábbiakat igazán könnyen megértsd, javaslom, hogy olvasd el előbb a Mi az a passzívház? és az Ördöngös dolog-e egy passzívház? bejegyzéseket. Vigyázat, most egy kicsit jobban elmélyedünk a műszaki, technikai részletekben is!

Műszaki oldalról nézve és leegyszerűsítve a korábban taglaltakat, a (minősített) passzívház egy olyan energiatakarékos épület, amely megfelel a Passivhaus Institut (PHI) által megfogalmazott követelményeknek.

De mik ezek a követelmények, és mit mutatnak meg?

Egy épület sem kerülheti ki a fizika törvényeit. Az energia megmaradás törvénye alapján ahhoz, hogy egy adott helyen egyenletes legyen a hőmérséklet, a hőveszteségeknek és hőnyereségeknek azonos nagyságúnak kell lenniük. Ha a különböző, határoló szerkezeteken keresztül valamint a szellőző levegővel távozó hőveszteséget a napsugárzásból hasznosuló szoláris, illetve a belső használat során felszabaduló működési nyereségek nem fedezik, akkor fűtési energiát kell az épületbe bevezetni.

Követelmény #1

Így az épülettel szemben támasztott első és talán a legfontosabb elvárás, hogy ezt az értéket, az épület fajlagos fűtési energiaigényét korlátozzuk, vagyis nem lehet több mint 15 kWh/(m²év). Például egy 100 m²-es épület akkor felel meg, ha a teljes éves fűtési energiaszükséglete nem haladja meg az 1500 kWh értéket.

Ez kevésnek tűnik, de mennyi is az annyi?
A magyarországi épületek nagy része, átlaga a 15 helyett olyan 170-250 kWh/(m²év) értékkel ’büszkélkedhet’ csupán. Vagyis ha gondolatban a mostani, ’átlagos’ épületünket PH minőségűre alakítanánk át, rögtön 91-94%-nyi energiát tudnánk a fűtésen spórolni. Ebben az esetben az éves fűtés számlánk az eredeti egytized - egy tizenhatod részére csökkenne! (Ami a példaépület esetében a 250-375 ezer Ft-nyi éves fűtésszámla kb. 20-35 ezer Ft-ra csökkenne - 2011-es gázárakkal számolva.) Más szóval az éves fűtésszámlánk jó esetben a mostani havi számla összegét sem éri majd el!

Azért, hogy mindenki könnyen ellenőrizhesse a saját fűtésszámláját, álljon itt egy közelítő érték, ami segítheti pontosabb átszámíthatóságot - 1m³ gáz / 1liter tüzelőolaj fűtőértéke kb.10kWh. Vagyis egy passzívház épület minden m²-nyi alapterületét évi maximum 1.5 m³-nyi földgázzal ki lehet fűteni! (1 m³ gáz 2011-es ára nagyságrendben 150 Ft.)

A hatályos magyar energetikai szabályozás több kategóriát különböztet meg az épületekre. Beszédes, hogy míg a legrosszabb jelzés az ’I’ a 341 kWh/(m²év)-nél nagyobb értékkel ’büszkélkedő’ épületeket jelöli, addig a legjobb, az ’A+’-ba kerüléshez is elegendő az 55 kWh alatti fajlagos energiafogyasztás. Látható, hogy a passzívház standard még ehhez, a fokozottan takarékos kategóriához képest is több mint 70%-os energia megtakarítást jelent!

De miért pont ennyi a követelményérték?
Ez érték a korábbi kutatási, elméleti valamint az első passzívházak gyakorlati tapasztalatainak összegzése. Ez egy kivitelezési, ráfordítási és energetikai optimum. Lehet ennél is kedvezőbb épületeket készíteni, de ott már egységnyi plusz ráfordítás egyre kevesebb fűtési megtakarítással jár együtt. Egészen addig, hogy ekkor, számítással igazolhatóan nagy valószínűséggel már egy soha meg nem térülő plusz beruházásról beszélhetünk.

Ajánlott bejegyzés: Passzívházak gazdaságossága - Ezért annyi, amennyi!

Követelmény #2

Az épület fajlagos, teljes évre vonatkozó fűtési energiaigényét helyettesíthetjük egy másik paraméterrel, ami arról ad tájékoztatást, hogy az épület fűtési rendszerének minimum milyen teljesítménnyel kell rendelkeznie. Ebben az esetben az elvárás az, hogy az épület fajlagosfűtési hőszükséglete (fűtési csúcshővesztesége), még a leghidegebb téli időszakban sem lehet nagyobb, mint 10 W/m². 100 m²-es példa épületünk esetében ez azt jelenti, hogy a fűtési rendszernek 1000W, azaz 1kW folyamatos fűtési teljesítmény leadását kell biztosítania.

(Ez ismét egy beszédes szám. Mindenki idézze fel magában az otthon használatos háztartási berendezések, pl. hajszárító teljesítményét. Aki nem tudná, annak a nagyságrend érzékeltetésére elmondom, egy kis, egyszerű hajszárító is általában már 1500W / 1.5 kW teljesítményű.)

És ez miért pont annyi, amennyi?
Ez egy nem kötelezően betartandó feltétel. A meghatározását az a törekvés vezette, hogy az épületből a hagyományos fűtési rendszer megspórolható legyen. Vagyis amennyiben teljesítjük ezt az értéket, kiegészítő hőleadó felületek (radiátorok vagy pl. padlófűtés) betervezésére sincs szükség, az épület ekkor csupán a szellőztető levegő temperálásával is kifűthető.

Passzívházak további követelményeivel a következő posztok foglalkoznak.

Ha tetszett a poszt csatlakozz a blog Facebook csoportjához!
Több hír, több érdekesség a témában!

 

2011.11.08. 14:18 | h.e.g.a | Szólj hozzá!

Címkék: alapok követelmények energiaigény passzívház hőszükséglet

A bejegyzés trackback címe:

https://holnaphaz.blog.hu/api/trackback/id/tr73363428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

P160.jpg

Hegedűs Attila építészmérnök,
passzívház tervező blogja az
energiahatékony építés, felújítás
lehetőségeiről.

A mai világban az energiatudatos
gondolkodásmód megkerülhetetlen. 
Ebből a megközelítésből az alacsony
energiaigényű épületek, a passzívházak
a jövő épületei a mában.

További információk a szerzőről
Elérhetőség

Címkék

(x) (11) 100 lakásos passzívház (2) 1x1 (7) 2010/31/EU (5) 2020 (6) 2030 (2) ablak (22) ablak beépítés (7) AIDA project (3) ajánlás (7) aktivház (8) alapok (28) árnyékolás (13) beharangozó (5) beszámoló (9) blogról (6) blower-door teszt (2) COP (2) darmstadt (3) dunakeszi (4) elvek (22) energiafüggőség (2) energiagyűjtő fal (3) energiaigény (13) energiatudatosság (22) epitemahazam (17) épületgépészet (18) esztétika (4) évforduló (3) falszerkezet (7) fázisváltó anyag (3) felújítás (11) fenntarthatóság (4) free cooling (2) fűtés (12) gazdaságosság (18) glassX (2) gyárlátogatás (2) hmv (2) hőcserélés (5) hőhíd (4) hőnyereség (4) hőszigetelés (17) hőszigetelő zsaluelem (3) hőszivattyú (3) hőszükséglet (6) hőtárolás (8) interjú (5) ismétlés (6) jogszabaly (5) Kardos Labor (5) képzés (7) kérdezz-felelek (5) kiviteli terv (4) Knauf Insulation (8) komfort (7) konferencia (10) követelmények (13) közel nulla energiafogyasztás (6) légfűtés (2) légtömörség (11) lélegző fal (3) megtérülés (5) megújuló energia (7) minősítés (9) minősített passzívház (3) nap energia (3) nem lakóépület (3) nyáron (6) nyílt nap (7) ökoklikk (6) ökológia (21) ökológiai lábnyom (2) oktatás (2) oldal ajánló (2) összefoglalás (11) passzívház (64) passzivhaz epitkezes elso kezbol (14) peremszigetelés (4) phi (4) phpp (8) primerenergia (4) pro/kontra (8) rákosliget (13) REC (2) szabad hűtés (2) szabályozás (4) szada (4) szakszavak (2) szálas hőszigetelés (3) számítás (3) szellőztetés (22) szigetelési program (2) színes (16) szoláris (8) tájolás (7) talajkollektor (2) talajszonda (2) társasház (6) termékismertető (2) tervezés (15) tervismertető (18) tévhitek (7) tudatosság (6) tulajdonosi tapasztalat (12) utólagos hőszigetelés (8) üvegezés (3) üzemeltetés (10) U érték (5) vendégposzt (6) Címkefelhő

Kommentek

Partnerek

paosz250.jpg

phm_logo_250.jpg

ef_logo_felirattal_250.gif

Greenfo_uj_banner_250x55.jpg

Banner_cheph_k250.png

Creative Commons Licenc
Kapcsolat Email Hegedûs Attilának design:ekome
süti beállítások módosítása