Megéri-e felújítani épületünket?

Mekkora mértékben csökkenthető a rezsi? - Itt vannak a válaszok

 _mg_2549.jpg

Év elején írtunk arról az épületkorszerűsítésről, aminek keretében egy közel 35 éves családi ház újult meg a passzívház elvek szerint. Most már túl van az épület egy teljes fűtési és nyári szezonon is, így kíváncsian érdeklődtünk a tulajdonosoknál a tapasztalatokról, illetve a fűtési költségek alakulásáról.

Az épület energia (gáz) fogyasztását (sőt a külső hőmérsékletek alakulását is) már évek óta vezetik, így ezen adatok birtokában egyértelmű a változás. A fűtési költség megharmadolódott úgy, hogy a fűtetlen garázs felé eső szigetelés, illetve a kazán- és szellőzőgépet magában foglaló tér szigetelése csak mostanában készült el, illetve az utóbbi évben a pár fokkal melegebbet tartottak a lakásban.
 

De  adjuk is át a szót az Építtetőnek:

' Az első beszélgetéseinken ígért fűtési költségcsökkenés ez alatt az egy év alatt valóban megtörtént, harmadára csökkent plusz a felújítás a közérzetünket is jelentősen javította...'

Az természetes, hogy a szigetelés és a nyílászárók hozták az elvárt minőséget. Ami számomra meglepetést okozott, és mérhető is volt, hogy az alap szigetelése milyen lényeges közérzetjavulást okozott azzal, hogy a földszint padlójának hőmérséklete padlófűtés nélkül is megemelkedett. A mérhető érték pedig az, hogy a terasznál levő üvegfal-ajtó melletti földön mért hőmérséklet, és a legtávolabbi pulton leolvasható érték között csak egy fok különbség van. Korábbi számszerű adatom nincs, de mindig éreztük a lábunkon a hideget.'

Mindez úgy, hogy a lakás a teljes kivitelezés alatt végig lakott volt, a földszinti, talajon fekvő padlószerkezet sem került felújításra, így utólagos szigetelés sem készült, csak az Építtető által is hivatkozott külső, függőleges peremszigetelése.

' Tavasszal reggelente nagyon hiányzott a madarak csicsergése, ami korábban behallatszott, ezért nyárra le is állítottuk a szellőző rendszert, hogy nyitott ablaknál alhassunk és így az ébresztésünkről ők gondoskodjanak. Nyáron visszatértünk a régi gyakorlatunkhoz, hogy éjjelente lehűtöttük a lakást, amit nappal a „bezárkózással” igyekeztünk megőrizni.'

' Nyáron nagyon jól bevált a zsaluzia, mert a tűző nap fényét és melegét kizárta, de a szórt fényeket beengedte.'

_pa100018.jpg

'A lakás hőmérsékletét a külső hőszigetelés, valamint nyáron az ablakok árnyékolása közel állandó értéken tartja. Hűvösebb időben nagyon kellemesen átengedik a keleti oldal ablakai a napsugárzást, ezzel is melegítve a lakást...'

(A keleti oldalon vannak szolár üvegek.)

csatlakozó bejegyzéseink:
Hogyan válasszunk ablakot?Milyen az ideális ablakbeépítés?RAL ablakbeépítés

 
Az épület hőszigetelések gazdaságossága

 
már itt a blogon is többször szóba került, így azt talán bátran kijelenthetjük, hogy ebben az esetben egy reális távon belül megtérülő beruházásról beszélhetünk.

csatlakozó bejegyzések:
Megtérül-e a vastagabb hőszigetelés?, Mennyit ér az utólagos szigetelés?, Milyen vastag legyen a hőszigetelés?, Energiamegtakarítás szigeteléssel

Akkor mégis mi lehet az oka, hogy a levél egyik mondata mégis úgy szólt, hogy

'a felújítás gazdasági szempontból egy soha meg nem térülő beruházás volt...'

Biztos vagyok benne, hogy a beruházás összköltségének és a gázszámlán mérhető megtakarításnak az összevetése önmagában téves eredményt hoz. Itt is erről lehet szó. De nézzük részleteiben:

_mg_6470.jpgAz elkészült épület

Ha a 'megtérülés' kérdését vizsgáljuk nem szabad a teljes beruházás költségét alapul venni, mert az hibás eredményt ad, hiszen ebben olyan - a normál használat során jelentkező elhasználódásból fakadó - tételek is szerepelnek amelyek felújítása, korszerűsítése önmagában is szükségszerű volt. Gondolok itt arra, hogy az épület külső vakolata, festése amúgy is felújításra szorult, így azt mindenképpen meg kellett volna csináltatni, ebben az esetben az energetikai felújítás 'csak' a vastagabb, többlet hőszigetelés. Hasonlóan a nyílászárókhoz, hiszen azok is már cserére szorultak. Levélben szerepel az is, hogy menet közben derült ki, hogy az elektromos rendszer is felújításra szorul, ami szintén egy olyan tétel, ami így is úgy is aktuális lett volna, stb. Vagyis ha a beruházás pénzügyi megtérülését vizsgájuk, ezen tételek nélkül kell kalkulálni.

Az épület az idei, 2015-ös Passzívház Nyílt Napok rendezvénysorozat keretében megtekinthető lesz 2015.november 15-én, vasárnap. Részletek a rendezvény hivatalos oldalán a passzivhaznyiltnap.com -on.

Továbbá a megtérülés kérdésének az elemzése során egyéb szempontokat is érdemes figyelembe venni. Mennyit ér most a ház és mennyit ért mindezen beruházás előtt? Ez talán a legnehezebben számszerűsíthető tétel, hiszen mindaddig míg az ember nem kívánja eladni a házát nem tud pontos számokat, de biztos vagyok benne, hogy még a mostani nem túl kedvező ingatlanpiaci környezetben is jelentősen jobban értékesíthető, magasabb értéket képvisel az ingatlan mostani, mint korábbi állapotában.

Mindezeken felül egy ilyen vizsgálódás során mérlegre kell tenni olyan, nehezen számszerűsíthető tételeket is,mint pl. az épület távlati állagvédelme (mennyivel jobb állapotban marad az épület a továbbiakban annak eredményeképpen, hogy mostantól kezdve a határolószerkezeteket egy vastag szigetelő réteg védi az évszakok és az időjárás viszontagságaitól?) illetve a belső komfort, a lakó közérzet jelentős javulását is.

Mindezekkel együtt összességében nagyon pozitív a tulajdonosok véleménye, tapasztalata az épületről. Ha esetleg első kézből szeretnél tájékozódni, látogass el az idei Passzívház Nyílt Napok keretében ebbe vagy egy másik épületbe, ahol a jelen lévő tervezők, kivitelezők mellett közvetlenül a tulajdonos(ok)tól is kérdezhetsz.

2015.11.06. 08:32 | h.e.g.a | 4 komment

Címkék: felújítás nyílt nap szellőztetés megtérülés utólagos hőszigetelés tulajdonosi tapasztalat peremszigetelés epitemahazam

A bejegyzés trackback címe:

https://holnaphaz.blog.hu/api/trackback/id/tr128053240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dddoni 2015.11.09. 12:31:05

Hát ez a cikk megint nem szól semmiről. Úgy próbáltok érvelni egy befektetés mellett, hogy egy konkrét szám sem szerepel az írásban. Sem pénzügyi, sem energetikai oldalról nincs vizsgálva a projekt, annál inkább a lakók hőérzete szempontjából. Köszönöm, már rohanok is felújítani az enyémet is. Vagy inkább leiratkozok a blog RSSéről, mert ez így haszontalan.

h.e.g.a 2015.11.10. 14:49:06

Energetikai oldalról a tervezési fázisban vizsgáltuk a beruházás várható hatását (lásd korábbi cikk:holnaphaz.blog.hu/2015/01/29/mekkora_rezsicsokkenes_erheto_el_passzivhaz_szemleletu_epuletkorszerusitessel), amit most a valós fogyasztási adatok megerősítettek.
A beruházás pénzügyi alakulását általában a tulajdonosok nem szeretik kiteregetni. Javaslom most hétvégén ellátogatni a kérdéses házba, hátha választ kapsz a kérdéseidre.

napalm 2015.11.22. 09:58:01

@h.e.g.a:
A cikk nem elérhető.
Nem szeretik kiteregetni? Ez olyan magyaros....

h.e.g.a 2015.11.22. 10:51:29

@napalm: A linkbe becsúszott egy zárójel, amúgy él a cikk:
holnaphaz.blog.hu/2015/01/29/mekkora_rezsicsokkenes_erheto_el_passzivhaz_szemleletu_epuletkorszerusitessel
Köszi az észrevételt.
...

P160.jpg

Hegedűs Attila építészmérnök,
passzívház tervező blogja az
energiahatékony építés, felújítás
lehetőségeiről.

A mai világban az energiatudatos
gondolkodásmód megkerülhetetlen. 
Ebből a megközelítésből az alacsony
energiaigényű épületek, a passzívházak
a jövő épületei a mában.

További információk a szerzőről
Elérhetőség

Címkék

(x) (11) 100 lakásos passzívház (2) 1x1 (7) 2010/31/EU (5) 2020 (6) 2030 (2) ablak (22) ablak beépítés (7) AIDA project (3) ajánlás (7) aktivház (8) alapok (28) árnyékolás (13) beharangozó (5) beszámoló (9) blogról (6) blower-door teszt (2) COP (2) darmstadt (3) dunakeszi (4) elvek (22) energiafüggőség (2) energiagyűjtő fal (3) energiaigény (13) energiatudatosság (22) epitemahazam (17) épületgépészet (18) esztétika (4) évforduló (3) falszerkezet (7) fázisváltó anyag (3) felújítás (11) fenntarthatóság (4) free cooling (2) fűtés (12) gazdaságosság (18) glassX (2) gyárlátogatás (2) hmv (2) hőcserélés (5) hőhíd (4) hőnyereség (4) hőszigetelés (17) hőszigetelő zsaluelem (3) hőszivattyú (3) hőszükséglet (6) hőtárolás (8) interjú (5) ismétlés (6) jogszabaly (5) Kardos Labor (5) képzés (7) kérdezz-felelek (5) kiviteli terv (4) Knauf Insulation (8) komfort (7) konferencia (10) követelmények (13) közel nulla energiafogyasztás (6) légfűtés (2) légtömörség (11) lélegző fal (3) megtérülés (5) megújuló energia (7) minősítés (9) minősített passzívház (3) nap energia (3) nem lakóépület (3) nyáron (6) nyílt nap (7) ökoklikk (6) ökológia (21) ökológiai lábnyom (2) oktatás (2) oldal ajánló (2) összefoglalás (11) passzívház (64) passzivhaz epitkezes elso kezbol (14) peremszigetelés (4) phi (4) phpp (8) primerenergia (4) pro/kontra (8) rákosliget (13) REC (2) szabad hűtés (2) szabályozás (4) szada (4) szakszavak (2) szálas hőszigetelés (3) számítás (3) szellőztetés (22) szigetelési program (2) színes (16) szoláris (8) tájolás (7) talajkollektor (2) talajszonda (2) társasház (6) termékismertető (2) tervezés (15) tervismertető (18) tévhitek (7) tudatosság (6) tulajdonosi tapasztalat (12) utólagos hőszigetelés (8) üvegezés (3) üzemeltetés (10) U érték (5) vendégposzt (6) Címkefelhő

Kommentek

Partnerek

paosz250.jpg

phm_logo_250.jpg

ef_logo_felirattal_250.gif

Greenfo_uj_banner_250x55.jpg

Banner_cheph_k250.png

Creative Commons Licenc
Kapcsolat Email Hegedûs Attilának design:ekome
süti beállítások módosítása