Milyen az ideális ablakbeépítés?

Manapság rengeteget hallani az épületek energia-hatékonyságának növeléséről, ahol lehet törekszünk a lehető legkevesebb energiát fogyasztó épületeket létrehozni. Ehhez elengedhetetlen a megfelelő nyílászáró kiválasztása, amiről már itt a blogon is több alkalommal volt szó.

casement-window-installations.jpg

Azonban nemcsak maga az ablak, hanem a megfelelő beépítés is elengedhetetlen ahhoz, hogy hosszú távon megfelelően működő szerkezetünk legyen.

Az ablakbeépítés kérdésköre tovább bontható az ablak falszerkezeten belüli helyére illetve a beépítés műszaki megoldásaira.

 

Hol helyezzük el a nyílászárót a fal síkjában?

Az ablakbeépítés megoldásakor egyszerre több, akár egymásnak is ellentmondó paramétert próbálunk egyszerre kielégíteni. Olyan nem elhanyagolható kérdések ezek, mint például hőszigetelés, akusztika, árnyékolás, vagy akár a kitekintés.

ablak_beepites.jpg

Hőszigetelési szempontból nem szerencsés a falszerkezet belső oldalára, vagy a közepére helyezett ablak, hiszen az ablakkávában nem helyezhető el olyan vastagságú hőszigetelés, mint a homlokzati fal felületén. Így mennél beljebb kerül az ablak, a nyílás körüli falszakasz annál nagyobb része hűl át. Ez a lehűlő felület az ablaknyílás körül erőteljes hőhídhatásként jelentkezik, ezzel rontva a fal és persze az épület egészének hőszigetelését.

Ugyanakkor az időjárás viszontagságai ellen úgy a legvédettebb a nyílászáró, ha a falnyílásban mennél beljebb helyezkedik el, sőt ez a megoldás akusztikai szempontból is némileg kedvezőbb, hiszen ekkor van a legvédettebb pozícióban a nyílászáró.

A külső fal és a nyílászáró elhelyezési síkja hatással van mind a beeső napsugárzás mennyiségére, mind a kitekintésre, hiszen a nagy méretű ablakkáva árnyékol és a kilátást is korlátozza. Az épületek fűtési energiaigényének csökkentésében a jól tájolt, üvegezett nyílászáróknak fontos szerepe van.

Csatlakozó bejegyzések:
Ablak és a hőkomfortHogyan válasszunk ablakot?A szolár üvegezés

Ebből a szempontból előnyös lehet az árnyékhatások csökkentése, ugyanakkor a jelentős mennyiségű, hasznosuló napenergia a nyári időszakban már nem annyira előnyös, így mindenképpen foglalkozni kell a nyári napvédelem kérdésével is.

Az ablak elhelyezési síkjának megválasztására kihatásal lehet a választandó árnyékoláski megoldás helyigénye is, hiszen amennyeiben homlokzaton nem látható, elvakolható árnyékoló kerül beépítésre annak helyigényével, valamint a nyílászáró és az árnyékoló szerkezet csatlakzotatásával is számolni kell.

arnyekolo_megoldasok.jpg 

Összességében elmondható, hogy a külső falsíkra, illetve a teherhordó falsík elé, a hőszigetelés síkjába történő nyílászáró beépítés tekinthető műszakilag a legjobb megoldásnak. A hőhídhatások ebben az esetben a legalacsonyabbak, a homlokzati káva viszonylag kevéssé akadályozza a beeső napsugárzást és a kitekintést.
Ilyen esetekben a nyílászárókat konzolosan kell az épület szerkezeteihez rögzíteni és a környezeti hatásoknak (mint csapóeső, UV sugárzás) is ebben az esetben van legnagyobb mértékben kitéve a szerkezet. Ez utóbbi ellen megfelelő anyagválasztással (például a nyílászáró külső oldali alumínium borításával) védekezhetünk .

15a.jpgKonzolos ablakbeépítés - további részletek: passzívház építkezés első kézből, link 

 

Ha már tudjuk hova kerül az ablak, a következő kérdés a Hogyan építsük be?, a Pontosan milyen műszaki megoldások kellenek a korrekt ablakelhelyezéshez? lesz. Erről, az u.n. RAL beépítésről szól majd következő, jövő heti bejegyzésünk.

Ha tetszett a cikk csatlakozz hozzánk a Facebook-on is! 

Még több energia, még több tudatosság, még több építészet.

Képek forrása: remodelitohio.commantu-ablak.hu, holnaphaz.blog.hu

 

2015.06.03. 09:36 | h.e.g.a | Szólj hozzá!

Címkék: ablak árnyékolás ablak beépítés epitemahazam

A bejegyzés trackback címe:

https://holnaphaz.blog.hu/api/trackback/id/tr817483020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

P160.jpg

Hegedűs Attila építészmérnök,
passzívház tervező blogja az
energiahatékony építés, felújítás
lehetőségeiről.

A mai világban az energiatudatos
gondolkodásmód megkerülhetetlen. 
Ebből a megközelítésből az alacsony
energiaigényű épületek, a passzívházak
a jövő épületei a mában.

További információk a szerzőről
Elérhetőség

Címkék

(x) (11) 100 lakásos passzívház (2) 1x1 (7) 2010/31/EU (5) 2020 (6) 2030 (2) ablak (22) ablak beépítés (7) AIDA project (3) ajánlás (7) aktivház (8) alapok (28) árnyékolás (13) beharangozó (5) beszámoló (9) blogról (6) blower-door teszt (2) COP (2) darmstadt (3) dunakeszi (4) elvek (22) energiafüggőség (2) energiagyűjtő fal (3) energiaigény (13) energiatudatosság (22) epitemahazam (17) épületgépészet (18) esztétika (4) évforduló (3) falszerkezet (7) fázisváltó anyag (3) felújítás (11) fenntarthatóság (4) free cooling (2) fűtés (12) gazdaságosság (18) glassX (2) gyárlátogatás (2) hmv (2) hőcserélés (5) hőhíd (4) hőnyereség (4) hőszigetelés (17) hőszigetelő zsaluelem (3) hőszivattyú (3) hőszükséglet (6) hőtárolás (8) interjú (5) ismétlés (6) jogszabaly (5) Kardos Labor (5) képzés (7) kérdezz-felelek (5) kiviteli terv (4) Knauf Insulation (8) komfort (7) konferencia (10) követelmények (13) közel nulla energiafogyasztás (6) légfűtés (2) légtömörség (11) lélegző fal (3) megtérülés (5) megújuló energia (7) minősítés (9) minősített passzívház (3) nap energia (3) nem lakóépület (3) nyáron (6) nyílt nap (7) ökoklikk (6) ökológia (21) ökológiai lábnyom (2) oktatás (2) oldal ajánló (2) összefoglalás (11) passzívház (64) passzivhaz epitkezes elso kezbol (14) peremszigetelés (4) phi (4) phpp (8) primerenergia (4) pro/kontra (8) rákosliget (13) REC (2) szabad hűtés (2) szabályozás (4) szada (4) szakszavak (2) szálas hőszigetelés (3) számítás (3) szellőztetés (22) szigetelési program (2) színes (16) szoláris (8) tájolás (7) talajkollektor (2) talajszonda (2) társasház (6) termékismertető (2) tervezés (15) tervismertető (18) tévhitek (7) tudatosság (6) tulajdonosi tapasztalat (12) utólagos hőszigetelés (8) üvegezés (3) üzemeltetés (10) U érték (5) vendégposzt (6) Címkefelhő

Kommentek

Partnerek

paosz250.jpg

phm_logo_250.jpg

ef_logo_felirattal_250.gif

Greenfo_uj_banner_250x55.jpg

Banner_cheph_k250.png

Creative Commons Licenc
Kapcsolat Email Hegedûs Attilának design:ekome
süti beállítások módosítása