Klikk ide!

Ökoklikk.hu - egy új honlap a fenntartható fejlődésről

 

A napokban indult útjára egy izgalmas, új oldal. Célja, hogy a netes közösség erejét is felhasználva, az elérhető információk terjesztésével és a látogatók aktív részvételével segítse a környezettudatos gondolkodásmód megismertetését, széles körű elterjesztését.

okoklikk-605-350.jpg

Gondolatok a fenntartható életmódról

A fenntartható életmód egy elég komplex fogalom: azt az életvitelt jelenti, amivel megvalósíthatjuk a fenntarthatóság alapfeltételét, nevezetesen, hogy a megújulás mértékén használjuk környezetünket. Más szóval: „addig nyújtózkodunk, amíg a takarónk ér”.

 

Láthatjuk a világban, hogy sokan a helyes mértékkel élnek, míg viszonylag kevesen mértéktelenek, és a kettő együtt máris a fenntarthatatlanság állapotát jelenti. A helyzetet bonyolítja, hogy bár az emberiség legnagyobb részének a fogyasztása nem haladja meg a környezet eltartó-képességét, ők mégsem a tudatosság okán élnek így, hanem azért, mert csak ennyit engedhetnek meg maguknak. Ezért a meghatározásba fontos odatenni a „tudatos” szót az életvitel elé.

 

Ebből következően két feladat adódik a számunkra: az egyik a technikai feltételrendszer, amely a fenntartható életmódhoz kell, a másik pedig a helyes tudatosság. Míg a technikai feltételrendszerhez pl. a megfelelő ismeretek, a környezetbarát technikák szükségesek, addig a tudatosság területe erkölcsi, etikai megfontolásokkal bővül ki.

 

Az Ökoklikk portálon számos ötletet és tartalmat találhatsz, amelyeket ha átveszel és beépíted őket a hétköznapjaidba, lépéseket tehetsz a fenntartható életmód irányába. Ezeken túlmenően azonban érdemes azokon a bizonyos erkölcsi, etikai megfontolásokon is elgondolkodni. Az oldal egyik kiemelt célja pontosan ez, segíteni és inspirálni ezen az úton.

holnaphaz4-605.jpg

Mit tehetek én személyesen a fenntarthatóságért?

Egészségünk, belső harmóniánk megszabja a külvilággal folytatott viszonyainkat (kultúránkat), azt, hogyan viszonyulunk egy másik emberhez, a közösséghez, amely körbevesz, vagy éppen az egész világhoz, a természethez. Amennyiben kiegyensúlyozottak vagyunk, akkor harmónia árad belőlünk és képesek vagyunk békében élni a környezettel.

 

A kérdésre a legjobb válasz: ha megvalósítom belső harmóniámat. Ebben a belső harmóniában igénylem a környezetemtől a legkevesebb energiát. Ha testileg egészséges vagyok, akkor alig kell a technikát, vagy másokat segítségül hívnom, nincs szükségem ezek energiáira, sőt mivel egészséges vagyok, képes vagyok másokon segíteni. 

 

Érdekes az emberi természet. Talán titokban mindenki meg szeretné váltani a világot. Van, akik tudománnyal és találmányokkal, mások feledhetetlen alkotásokkal, vagy politikusi karrierrel igyekeznek ennek eleget tenni. A világ „megváltásához” azonban önmagunk megváltásán keresztül vezet az út. Minél több ember él harmóniában társadalmi és természeti környezetével, annál kiegyensúlyozottabb lesz létezésünk, hiszen maga a világ is lelki, szellemi és fizikai síkon szerveződik.

Az ÖKOklikk számos lehetőséget kínál, hogy elindulj a fenntarthatóság útján:

Az ÖKO-képzőben egy teszt kitöltését követően te is a fenntarthatóság követe lehetsz.

Az ÖKO-dajkában játszva tanulhatod meg, mit tehetsz Te a Saját környezetedben.

Az ÖKO-fórumban megnézheted miről beszélgetnek a többiek, és te is bekapcsolódhatsz a beszélgetésbe. 

Az ÖKO-pédia tudástárában hiteles forrásból olvashatsz ökológiával kapcsolatos kérdésekről.

Az ÖKO-wellnessben kipróbálhatod, hogy milyen egy öko-faluban az élet, majd maradandó élményekkel feltöltve térhetsz vissza.

 

Az ÖKOKLIKK.HU oldalt a Magyar Természetvédők Szövetsége működteti, a Holnapház blog - többek mellett - partnerként segít.

Klikk ide: okoklikk.hu !

 

 

Csatlakozz Facebook csoportunkhoz is!
Így nem maradsz le az ÖKO Klikk újdonságokról sem.
Plusz még többi energia, még több tudatosság, még több építészet!

 

2013.03.26. 11:56 | h.e.g.a | Szólj hozzá!

Címkék: ajánlás beharangozó ökológia oldal ajánló (x) ökoklikk

A bejegyzés trackback címe:

https://holnaphaz.blog.hu/api/trackback/id/tr465172263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

P160.jpg

Hegedűs Attila építészmérnök,
passzívház tervező blogja az
energiahatékony építés, felújítás
lehetőségeiről.

A mai világban az energiatudatos
gondolkodásmód megkerülhetetlen. 
Ebből a megközelítésből az alacsony
energiaigényű épületek, a passzívházak
a jövő épületei a mában.

További információk a szerzőről
Elérhetőség

Címkék

(x) (11) 100 lakásos passzívház (2) 1x1 (7) 2010/31/EU (5) 2020 (6) 2030 (2) ablak (22) ablak beépítés (7) AIDA project (3) ajánlás (7) aktivház (8) alapok (28) árnyékolás (13) beharangozó (5) beszámoló (9) blogról (6) blower-door teszt (2) COP (2) darmstadt (3) dunakeszi (4) elvek (22) energiafüggőség (2) energiagyűjtő fal (3) energiaigény (13) energiatudatosság (22) epitemahazam (17) épületgépészet (18) esztétika (4) évforduló (3) falszerkezet (7) fázisváltó anyag (3) felújítás (11) fenntarthatóság (4) free cooling (2) fűtés (12) gazdaságosság (18) glassX (2) gyárlátogatás (2) hmv (2) hőcserélés (5) hőhíd (4) hőnyereség (4) hőszigetelés (17) hőszigetelő zsaluelem (3) hőszivattyú (3) hőszükséglet (6) hőtárolás (8) interjú (5) ismétlés (6) jogszabaly (5) Kardos Labor (5) képzés (7) kérdezz-felelek (5) kiviteli terv (4) Knauf Insulation (8) komfort (7) konferencia (10) követelmények (13) közel nulla energiafogyasztás (6) légfűtés (2) légtömörség (11) lélegző fal (3) megtérülés (5) megújuló energia (7) minősítés (9) minősített passzívház (3) nap energia (3) nem lakóépület (3) nyáron (6) nyílt nap (7) ökoklikk (6) ökológia (21) ökológiai lábnyom (2) oktatás (2) oldal ajánló (2) összefoglalás (11) passzívház (64) passzivhaz epitkezes elso kezbol (14) peremszigetelés (4) phi (4) phpp (8) primerenergia (4) pro/kontra (8) rákosliget (13) REC (2) szabad hűtés (2) szabályozás (4) szada (4) szakszavak (2) szálas hőszigetelés (3) számítás (3) szellőztetés (22) szigetelési program (2) színes (16) szoláris (8) tájolás (7) talajkollektor (2) talajszonda (2) társasház (6) termékismertető (2) tervezés (15) tervismertető (18) tévhitek (7) tudatosság (6) tulajdonosi tapasztalat (12) utólagos hőszigetelés (8) üvegezés (3) üzemeltetés (10) U érték (5) vendégposzt (6) Címkefelhő

Kommentek

Partnerek

paosz250.jpg

phm_logo_250.jpg

ef_logo_felirattal_250.gif

Greenfo_uj_banner_250x55.jpg

Banner_cheph_k250.png

Creative Commons Licenc
Kapcsolat Email Hegedûs Attilának design:ekome
süti beállítások módosítása