3D Burok

A termikus burok - avagy az épület szigetelt héja

Alacsony energiaigényű épületek esetében sokszor hallani, hogy szakemberek hivatkoznak az épület hőszigetelt burkára. De vajon mindenki számára egyértelmű-e, hogy ezt mit takar, milyen szerkezetek képezik ezt a héjat?

housing-bubble.jpg

A termikus burok kialakítás lényegesen több, mint a homlokzatok hőszigetelése. A megoldás akkor hatékony, ha az épület egészét összefüggő, lehetőleg 'sértetlen' (hőhidaktól mentes), szigetelt héj veszi körül. Ennek érdekében nem csupán a falak és a tető hanem például az épület alapozásának megfelelő szigetelésére is gondolni kell, ugyan úgy mint a különböző szigetelések és szerkezetek csatlakozásainak korrekt kialakítására (pl. ablak beépítés) is.

Nézzük meg mindez hogyan néz ki egy konkrét - megvalósult - passzívház esetében! A kivitelezés sorrendjében haladva lássuk a burkot alkotó főbb elemeket. 

- A kivitelezés első lépése a földmunka, illetve az alapozás elkészítése. Esetünkben az épület körítő falai alatt sávalap, a jelentősebb pontszerű terhek jelentkezésénél pontalapok készültek.

_K-300-3d_1.jpg

- Az épület fűtött terét az altalaj felől is el kell szigetelni. Ha lehetőség van a kavicsterítés és a hőszigetelés egy lépésben történő elkészítésére, akkor azáltal beruházási idő és költség takarítható meg.

Alkalmazott megoldás: tömörített üveghab-granulátum

 

_K-300-3d_2.jpg

- A sávalapok és a felmenő szerkezetek közötti hőhidak elkerülésére mindenképpen olyan anyagot kellett választanunk, ami a jelentős terhek viselésére képes és emellett a hőszigetelő képessége is jó.

Alkalmazott megoldás: táblás habüveg szigetelés

_K-300-3d_3.jpg

- Az épület függőleges és vízszintes (tartó)szerkezeteinek a megépítését követően készül el a lábazati-, illetve az alaptest oldalsó részét is körülölelő peremszigetelés.

Itt is olyan anyag kell választani, amely ellenáll mind a talaj, mind a felcsapódó nedvességnek.

Alkalmazott megoldás: formahabosított EPS

_K-300-3d_6.jpg

- Lakótér feletti terasz hőszigetelésének választása során figyelembe veendő szempont a lépésállóság mellett a mennél alacsonyabb hővezetési tényező is, hiszen ezáltal vékonyabb anyag beépítése is elegendő lehet a megfelelő hőszigetelési képességhez.

Alkalmazott megoldás: PUR/PIR hőszigetelés

_K-300-3d_7.jpg

- A zárófödém hőszigetelése esetén a rendelkezésre álló szűk hely miatt befújható megoldást választottunk.

Alkalmazott megoldás: befújható cellulóz hőszigetelés

_K-300-3d_9.jpg

- A hőszigetelt burok egyik legfontosabb elem a hőszigetelt nyílászárók. Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy ezen szerkezetek nem csak a hőveszteségek csökkentése, de a hőnyereségek növelése (napenergia hasznosítása) miatt is kiemelt elemei egy alacsony energiaigényű épületnek.

Alkalmazott megoldás: optimalizált passzívház nyílászáró, 3 rtg. üvegezéssel

_K-300-3d_10.jpg

- Nem utolsó sorban de általában a kivitelezési folyamat vége felé kerül fel az épület homlokzati falait 'borító' homlokzati hőszigetelés.

Alkalmazott megoldás: grafitos EPS hőszigetelés

_K-300-3d_11.jpg

 

További információk
a különböző hőszigetelő anyagokról (Melyiket válasszam?),
az anyagválasztás szempontjairól (Amit tudni kell a hőszigetelésekről),
az ablakok szerepéről (Hogyan válasszunk ablakot?)
és a példa-épület megvalósulásának főbb lépésiről (passzívház építkezés első kézből).

 

 Végezetül egy rövid, 'hogyan készült?' gif az épületről :-)

 k-450-2.gif

Címlap kép forrása: greenmoneyupdate.com

 

 

Ha tetszett a bejegyzés csatlakozz hozzánk a Facebook-on is! 

Még több energia, még több tudatosság, még több építészet.

 

 

2014.03.04. 16:05 | h.e.g.a | Szólj hozzá!

Címkék: ablak hőszigetelés rákosliget passzivhaz epitkezes elso kezbol

A bejegyzés trackback címe:

https://holnaphaz.blog.hu/api/trackback/id/tr45842858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

P160.jpg

Hegedűs Attila építészmérnök,
passzívház tervező blogja az
energiahatékony építés, felújítás
lehetőségeiről.

A mai világban az energiatudatos
gondolkodásmód megkerülhetetlen. 
Ebből a megközelítésből az alacsony
energiaigényű épületek, a passzívházak
a jövő épületei a mában.

További információk a szerzőről
Elérhetőség

Címkék

(x) (11) 100 lakásos passzívház (2) 1x1 (7) 2010/31/EU (5) 2020 (6) 2030 (2) ablak (22) ablak beépítés (7) AIDA project (3) ajánlás (7) aktivház (8) alapok (28) árnyékolás (13) beharangozó (5) beszámoló (9) blogról (6) blower-door teszt (2) COP (2) darmstadt (3) dunakeszi (4) elvek (22) energiafüggőség (2) energiagyűjtő fal (3) energiaigény (13) energiatudatosság (22) epitemahazam (17) épületgépészet (18) esztétika (4) évforduló (3) falszerkezet (7) fázisváltó anyag (3) felújítás (11) fenntarthatóság (4) free cooling (2) fűtés (12) gazdaságosság (18) glassX (2) gyárlátogatás (2) hmv (2) hőcserélés (5) hőhíd (4) hőnyereség (4) hőszigetelés (17) hőszigetelő zsaluelem (3) hőszivattyú (3) hőszükséglet (6) hőtárolás (8) interjú (5) ismétlés (6) jogszabaly (5) Kardos Labor (5) képzés (7) kérdezz-felelek (5) kiviteli terv (4) Knauf Insulation (8) komfort (7) konferencia (10) követelmények (13) közel nulla energiafogyasztás (6) légfűtés (2) légtömörség (11) lélegző fal (3) megtérülés (5) megújuló energia (7) minősítés (9) minősített passzívház (3) nap energia (3) nem lakóépület (3) nyáron (6) nyílt nap (7) ökoklikk (6) ökológia (21) ökológiai lábnyom (2) oktatás (2) oldal ajánló (2) összefoglalás (11) passzívház (64) passzivhaz epitkezes elso kezbol (14) peremszigetelés (4) phi (4) phpp (8) primerenergia (4) pro/kontra (8) rákosliget (13) REC (2) szabad hűtés (2) szabályozás (4) szada (4) szakszavak (2) szálas hőszigetelés (3) számítás (3) szellőztetés (22) szigetelési program (2) színes (16) szoláris (8) tájolás (7) talajkollektor (2) talajszonda (2) társasház (6) termékismertető (2) tervezés (15) tervismertető (18) tévhitek (7) tudatosság (6) tulajdonosi tapasztalat (12) utólagos hőszigetelés (8) üvegezés (3) üzemeltetés (10) U érték (5) vendégposzt (6) Címkefelhő

Kommentek

Partnerek

paosz250.jpg

phm_logo_250.jpg

ef_logo_felirattal_250.gif

Greenfo_uj_banner_250x55.jpg

Banner_cheph_k250.png

Creative Commons Licenc
Kapcsolat Email Hegedûs Attilának design:ekome
süti beállítások módosítása