Indul a Minősített Passzívháztervező Képzés 10. évfolyama

Nemzetközileg elismert képesítés szerezhető

2015. szeptember 25-én indul a Nemzetközi Minősített Passzívháztervező képzés 10. évfolyama Budapesten. A Magyarországon 2011-ben bevezetett, 9 önálló modulból és gyakorlati műhelymunkából álló szakképzés végén nemzetközileg elismert minősített passzívház tervező, illetve minősített passzívház tanácsadó végzettség szerezhető vizsga útján.

passzivhaz605.jpg

 

A képzés sikeres, amit többek között az is jelez, hogy 2011 óta minden - tavaszi és őszi - évfolyam iránt töretlen érdeklődés mutatkozik. A vizsgát tett hallgatók többsége aktív passzívháztervező (építész, gépész) vagy kivitelező. Azok is tudják kamatoztatni a szakképzésen megszerzett tudást, akik nem passzívházat terveznek, vagy építenek.

A passzívház-technológia négy kontinensen elismert épületenergetikai szabvány, melynek kidolgozója, a német Passzívház Intézet. A passzívház-technológia jelenleg a világ legjobb, műszakilag és gazdaságilag egyaránt legkiforrottabb épületenergetikai szabványa – állítja Szekér László DLA okl. építészmérnök, minősített passzívháztervező, a Nemzetközi Minősített Passzívháztervező képzés egyik oktatója. A szakember tapasztalt passzívháztervező, jó néhány fokozottan energiatakarékos passzívházat (irodaépületet, családi házat, iskolát) tervezett az elmúlt években, s az első magyar passzívház is az ő tervei alapján épült 2008-ban Szadán.

 

Passzívházat tervezni nem is olyan egyszerű!

Magyar nyelvterületen viszonylag kevés szakirodalom érhető el a témában, az egyetemeken, főiskolákon pedig szinte teljesen hiányzik a fokozottan energiahatékony épületek tervezéséhez és kivitelezéséhez szükséges tudásanyag megszerzésének a lehetősége. Nincs túl sok magyar szakértő, építész és gépészmérnök sem, akik gyakorlati tapasztalattal rendelkeznek passzívháztervezésben.

E vonatkozásban is nagy előrelépést jelentett a passzívháztervező képzés hazai elérhetősége – passzívházak és fokozottan energiahatékony épületek tervezéséhez a legjobb és legegyszerűbb út a tanfolyam elvégzése. A tanfolyam trénerei több passzívház projekt tervezésében és kivitelezésében közreműködtek, s szereztek tapasztalatot. Magyarországi bevezetése óta mintegy kétszázan végezték el hazánkban a szakképzést az eredeti német tananyag alapján – a képzés nyelve magyar, a tankönyvek is magyar nyelvűek.

A képzés nevéből – tévesen – arra lehet következtetni, hogy kifejezetten passzívházak tervezésénél, kivitelezésénél lehet csak kamatoztatni a megszerzett tudást, de ez nem így van, mondja Szekér László. Minden leendő tervezőnek és praktizáló szakmabelinek ajánlható, hiszen a képzés ismeretanyaga alacsonyenergiás épületek tervezésénél, kivitelezésénél is jól hasznosítható. A passzívház szabvány már ma teljesíti az Európai Unió direktíváját, miszerint 2021-től kizárólag zéró energiaigény közeli épületek építhetők.

r03.jpgElőminősített budapesti passzívház >> további infó az épület kialakításáról és az építkezésről

 
Eddig 27 országban vezették be a képzést

Az uniós támogatással kidolgozott eredeti német tananyagot a következő országok adaptálták eddig: Magyarország, Ausztria, Belgium, Bulgária, Kanada, Chile, Szlovákia, Csehország, Észtország, Görögország, Németország, Dánia, Franciaország, Spanyolország, Egyesült Királyság, Lengyelország, Svédország, Írország, Japán, Dél-Korea, Litvánia, Luxemburg, Lettország, Új-Zéland, Portugália, Oroszország, Olaszország.

Miért van szükség rá? A passzívházak megtervezése és megépítése több szakmát átfogó ismeretet igényel, melyek nélkül a megfelelő minőség megvalósítása nem lehetséges. Az építészet, épületfizika, épületgépészet és közgazdaságtan területén gyakorlati ismeretekre van szükség ahhoz, hogy a tervező ismerje a különböző szakterületek kölcsönhatásait az épület működésére a helyi klímaviszonyok között, összehangolja az egyes szakterületek képviselőinek munkáját, és szakszerű tanácsokat adhasson megbízójának.

A képzés nemzetközileg elismert passzívháztervező vagy passzívház tanácsadó képesítést ad, a megszerzett tudás bárhol a világon hasznosítható.
 

A passzívház koncepció fő elemei a közép-európai klímán

· hőhídmentes szerkezetek
· légtömör épületburok
· hővisszanyerős szellőzés
· kiváló hőszigetelés
· tripla üvegezésű nyílászárók

Emellett természetesen a megfelelő tájolás, a kompakt épületforma, a nyári árnyékolás, a nyári éjszakai passzív szellőztetés, az energiahatékony épületgépészeti és épületfelügyeleti rendszerek stb. is fontos szerepet játszanak. A technológia folyamatosan fejlődik, integrálja a legújabb , felismeréseket, technológiákat. A megújuló források alkalmazásával elérhetővé válik a zéróenergiás és pluszenergiás épületek építése. A passzívház szabvány rendszere a minőségbiztosítás egyik kiváló eszköze, így a fejlesztők, beruházók is jól hasznosíthatják a képzésen tanultakat.

 

Miért érdemes a képzést elvégezni?

- A passzívház szabvány Európa legkiforrottabb, legdinamikusabban fejlődő energiahatékonysági szabványa
- A hazai képzés oktatói gárdáját összeszokott, gyakorlott csapat alkotja, az oktatók számos hazai passzívház tervezésében és kivitelezésében közreműködtek
- Akik a passzívháztervező képzést követően eredményes vizsgát tesznek, díjmentesen bekerülnek a nemzetközi passzívháztervező adatbázisba
- A hallgatók megszerzik a minősített passzívházak tervezéséhez és építéséhez szükséges szaktudást
- A képzés keretében elsajátítják egyebek mellett a fokozottan energiahatékony épületek tervezéséhez szükséges épületenergetikai szoftver, a PHPP a használatát
- Piaci előnyre tehetnek szert az innovatív technológia alkalmazásával
- A vizsga útján megszerezhető képesítés megkönnyíti a külföldi munkavállalást
- A Magyar Építészkamara tagjai 1,5 továbbképzési kreditpontokat szerezhetnek modulonként (2013/365)

A passzívháztervező képzés integrált ismereteket nyújt. Külön kiemelném a Benécs József okl. gépészmérnök, minősített passzívháztervező által vezetett PHPP-oktatást. A Passzívház Tervezőcsomag (PHPP) világszerte ismert, könnyen elsajátítható és a mindennapi munka során rugalmasan alkalmazható épületenergetikai szoftver. Jól ötvözhető például az életciklus-elemzéssel. A PHPP nemcsak a passzívházak méretezéséhez elengedhetetlen – bármi egyéb épülettípusnál is jól használható tervezői eszközként.

_ph_nyiilt_nap_2014.jpgA 17.-ik magyarországi minősített passzívház a látogatók gyűrűjében a 2014 novemberi nyílt napokon

 

Passzívházak a világban

Passzívházat építenek ma már az Kanadában, Japánban éppúgy, mint Portugáliában, az Egyesült Királyságban vagy Görögországban. A nemzetközi standard számos országban kezd elterjedni. A minőségi követelmények azonosak, az épületszerkezetek és a gépészet azonban a helyi klímához és az építési hagyományokhoz alkalmazkodik. Magyarországon 2014-ben hat új épület kapott passzívház-minősítést (az általunk tervezett épületről itt olvashattok többet); ami nem jelenti azt, hogy mindössze hat passzívház épült Magyarországon tavaly, mivel nem minden építtető veszi igénybe ezt a minőségbiztosítást nyújtó szolgáltatást.) Az újonnan minősített épületek: százlakásos társasház Budapesten, három budapesti, egy ballószögi és egy gödi családi ház.

A világ számos országából láthatunk minősített passzívházakat a Passivhaus Planer adatbázisban adatokkal, fotókkal >>

Szekér László szerint Magyarország nincs egyáltalán lemaradásban a nemzetközi passzívház trendet tekintve, az USA-ban az utóbbi években nagyjából annyi passzívház épült, mint Magyarországon. Az elmúlt bő 20 évben nagyjából 55 ezer passzívház létesült világszerte. Ausztriában és Németországban koncentrálódik a megvalósult épületek döntő többsége, ugyanakkor az osztrákoknál kisebb a minősített passzívházak részaránya mint nálunk, azt is mondhatnánk, hogy ebben jobbak vagyunk – mondja az építész.

 

Milyen előfeltételek szükségesek a tanfolyam elvégzéséhez?

A passzívháztervező képzés elsősorban gyakorló tervezőknek, gépészmérnököknek, szakági mérnököknek ajánlott, akik ismerik az épületek tervezési, szerkesztési gyakorlatát, használják a számítógépes programokat és jó épületfizikai alapismeretekkel rendelkeznek (tudnak pl. U-értéket számolni, csomópontokat szerkeszteni, excel-táblázatot kezelni). Ezek az alapok nem sajátíthatók el a képzésen, így elsősorban azoknak ajánlott, akik meglévő ismereteiket szeretnék továbbfejleszteni. A képzés beruházóknak, ingatlanfejlesztőknek és kivitelezőknek is ajánlott. Azok a résztvevők, akik nem rendelkeznek építészeti, mérnöki képesítéssel, passzívház tanácsadói képesítést szerezhetnek vizsga útján.

– A képzés önköltséges – állami támogatást egyelőre nem élvez. Passzívház-komponenseket gyártó és forgalmazó cégek támogatása mérsékli a képzési díjat, hogy elérhetővé váljon a hazai közönségnek. Ugyanezért a tanfolyamért külföldön jóval többet kell fizetni – mondja Szekér László.

 

Modulok

A passzívház követelmények
A passzívház épületburok
A passzívházak hőellátása
Passzívházak szellőztető berendezései
Passzívház tervezési csomag (PHPP szoftver)
Gazdaságos passzívház
Passzívház standart az épületfelújításoknál
A tervezés gyakorlati megvalósítása
Vizsgaelőkészítő

A 10. évfolyam oktatási napjai péntek és szombat, 2 heti rendszerességgel. Az őszi kurzus 2015. november 28-án zárul, a nemzetközileg egységes vizsgára várhatóan 2015. december első felében kerül sor.

Kedvezmény az alábbi feltételek valamelyikének teljesülése esetén vehető igénybe:

– egy cég, intézmény több részvevőt küld. Ez esetben a második részvevőtől számított minden további részvevő kedvezményes díjat fizet
– a jelentkező érvényes diákigazolvánnyal rendelkezik
– a jelentkező az IG Passivhaus Deutschland, az iPHA, a PAOSZ (Passzívházépítők Országos Szövetség) tagja
– a résztvevő több modulra jelentkezik

A 10. kurzus időpontjai a képzés weboldalán láthatók >>

A képzés az Energie Planer Team szakmai támogatásával valósult meg, a tanfolyam anyaga az Európai Unió támogatásával jött létre. A lebonyolításban az Építész Továbbképző közreműködik.

A képzés weboldala: www.passzivhaztervezo-oktatas.com

2015.09.11. 15:17 | h.e.g.a | Szólj hozzá!

Címkék: oktatás képzés

A bejegyzés trackback címe:

https://holnaphaz.blog.hu/api/trackback/id/tr327778260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

P160.jpg

Hegedűs Attila építészmérnök,
passzívház tervező blogja az
energiahatékony építés, felújítás
lehetőségeiről.

A mai világban az energiatudatos
gondolkodásmód megkerülhetetlen. 
Ebből a megközelítésből az alacsony
energiaigényű épületek, a passzívházak
a jövő épületei a mában.

További információk a szerzőről
Elérhetőség

Címkék

(x) (11) 100 lakásos passzívház (2) 1x1 (7) 2010/31/EU (5) 2020 (6) 2030 (2) ablak (22) ablak beépítés (7) AIDA project (3) ajánlás (7) aktivház (8) alapok (28) árnyékolás (13) beharangozó (5) beszámoló (9) blogról (6) blower-door teszt (2) COP (2) darmstadt (3) dunakeszi (4) elvek (22) energiafüggőség (2) energiagyűjtő fal (3) energiaigény (13) energiatudatosság (22) epitemahazam (17) épületgépészet (18) esztétika (4) évforduló (3) falszerkezet (7) fázisváltó anyag (3) felújítás (11) fenntarthatóság (4) free cooling (2) fűtés (12) gazdaságosság (18) glassX (2) gyárlátogatás (2) hmv (2) hőcserélés (5) hőhíd (4) hőnyereség (4) hőszigetelés (17) hőszigetelő zsaluelem (3) hőszivattyú (3) hőszükséglet (6) hőtárolás (8) interjú (5) ismétlés (6) jogszabaly (5) Kardos Labor (5) képzés (7) kérdezz-felelek (5) kiviteli terv (4) Knauf Insulation (8) komfort (7) konferencia (10) követelmények (13) közel nulla energiafogyasztás (6) légfűtés (2) légtömörség (11) lélegző fal (3) megtérülés (5) megújuló energia (7) minősítés (9) minősített passzívház (3) nap energia (3) nem lakóépület (3) nyáron (6) nyílt nap (7) ökoklikk (6) ökológia (21) ökológiai lábnyom (2) oktatás (2) oldal ajánló (2) összefoglalás (11) passzívház (64) passzivhaz epitkezes elso kezbol (14) peremszigetelés (4) phi (4) phpp (8) primerenergia (4) pro/kontra (8) rákosliget (13) REC (2) szabad hűtés (2) szabályozás (4) szada (4) szakszavak (2) szálas hőszigetelés (3) számítás (3) szellőztetés (22) szigetelési program (2) színes (16) szoláris (8) tájolás (7) talajkollektor (2) talajszonda (2) társasház (6) termékismertető (2) tervezés (15) tervismertető (18) tévhitek (7) tudatosság (6) tulajdonosi tapasztalat (12) utólagos hőszigetelés (8) üvegezés (3) üzemeltetés (10) U érték (5) vendégposzt (6) Címkefelhő

Kommentek

Partnerek

paosz250.jpg

phm_logo_250.jpg

ef_logo_felirattal_250.gif

Greenfo_uj_banner_250x55.jpg

Banner_cheph_k250.png

Creative Commons Licenc
Kapcsolat Email Hegedûs Attilának design:ekome
süti beállítások módosítása