Új dán minimalizmus

Langenkamp villa - Ebeltoft, Dánia

Érdekes, megvalósult passzívházakat bemutató sorozatunk újabb darabja egy minimalista dán lakóépület.

Ez az épület is tartogat pár meglepetést. Egyrészt a tájolása nem a tipikus, az itthoni passzívházak esetében talán megszokott. A ház hossztengelye közel észak-déli irányú, így a fő helyiségek ablakfelületei keletre (hálószobák) és nyugatra (nappali-étkező-konyha) néznek.

A háló és nappali funkciót elválasztó középső, lineáris közlekedő szervezi az épületet. Ennek északi végén a 'kiszolgáló' (garázs, előszoba, gépészeti és üzemeltetési helység) funkciók zárt tömege található. A vizes helységeket elhagyva a közlekedő feloldódik a lakótérben, hogy végül a déli homlokzaton egy üvegsávval érjen véget. A nappali funkciók térsorát a nyugati terasz irányába egy összefüggő nagy üvegfal határolja, míg a déli nap energiatartalmát egy 10 m²-es passzív szolárfal segítségével kívánják hasznosítani.

L-passziv-szolar-fal1.jpg

A passzív szolár-fal működési sémája

A nagy terek és az összefüggő üvegfal ellenére a konyha szükség esetén toló elemekkel szeparálható.

L-4.jpgL-5.jpg
A hálószobák és a közlekedő közötti beépített szekrény - mint puffer zóna - a szellőzés a légtechnika számára is ideális nyomvonalat biztosít.

L-metsz.jpg

Az alaprajzi kialakításban szembeötlő átgondolt egyszerűség és csoportosítás a homlokzati kialakításban is visszaköszön. Az épület tömegét egyértelműen az egységes faburkolat és nagy, összefüggő nyílások határozzák meg.

L-3.jpg

A ház tervezője vallja, hogy az építészet nem csak az épületről, hanem egy fajta mentalitásról is szól. Szükséges hozzá a tervező, a használó és a külső szemlélő szempontjainak összekapcsolása ahhoz, hogy a mondanivaló egy egységgé álljon össze. Ebben a munkában ez úgy tűnik elég jól sikerült, de ehhez lehet, az is kellett, hogy itt a tervező és a használó személye azonos. :-)

Családi villa, Ebeltoft, Dánia

Építés ideje: 2008
Tervező: Olav Langenkampt
Alapterület: 147 m²
Szerkezeti kialakítás: előregyártott faváz szerkezet
Ökológiai szempontok: 8 m²-nyi napkollektor melegvíz termelésre, 10m²-es passzív szolárfal,
Az épület fűtési hőigénye: 11 kWh/m²év - PHPP szerint
Primerenergia igény: 105 kWh/m²év - PHPP szerint
Fűtés: levegő előfűtés melegvíz alapú fűtőregiszterrel, fürdőszobában padlófűtés
Szellőzés: Paul Thermos
U-értékek:
   Külső fal: 0,09W/m²K
   Tető: 0,05 W/m²K
   Padló: 0,05 W/m²K
   Ablakok: 0,65 W/m²K, Üveg: 0,53 W W/m²K

További információk:
Az épület adatlapja a phi oldalán

Ha tetszett a bejegyzés csatlakozz a Facebook csoportunkhoz!
Még több energia, még több tudatosság, még több építészet!
 

 

2012.05.22. 11:56 | h.e.g.a | 2 komment

Címkék: passzívház tervismertető energiagyűjtő fal

A bejegyzés trackback címe:

https://holnaphaz.blog.hu/api/trackback/id/tr194507732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kjapp · https://napfenyesblog.wordpress.com/ 2012.05.30. 18:55:38

Jó ez a dán tégla. :)
Számomra érdekes hogy a mienktől eltérő éghajlat miatt nem kell a teraszra nyári árnyékoló és bátran lehet alkalmazni a könnyűszerkezetes építést is. Bár legutóbb a passzívház konferencia beszámolóban olvastam, hogy Katalóniában is könnyűszerkezettel építettek passzívházat.
Extra jó ablakai vannak hogy ekkora nyugati üvegfelületet be mertek építeni. Talányos számomra az, vajh mi az oka, hogy a déli oldalra jobb a passzív szolár fal, mintha direktbe sütne be a nap. A nagy telek miatt nem valószínű, hogy kényszer miatt lett ilyen déli oldal.
Attila, engem érdekelne ezeknek a passzív szolár és effajta falaknak a pontos működése, ha egy későbbi bejegyzésben kitérné rá.

h.e.g.a 2012.05.30. 22:45:45

@kjapp: Véleményem szerint tudatos választás volt a helyiségek kelet-nyugati tájolása (a telek formája, lejtése, kilátás kb. meghatározta a telepítést), és mivel valami bútorozható falfelület még egy ilyen házban is kell a nappali déli fala tömör lett. Biztos nem jobb a passzív szolár fal mint az ablak, de egyszerűen ez 'maradt', mint lehetőség. Engem is érdekelne a konkrét energetikai 'haszon' nagysága, de sajnos eddig nem találtam róla infót.

Amit még lehet tudni, egy a házról készül publikációban ez szerepel:
'A déli homlokzat piros paneljei passzív szolár falként működnek. A karton vékony, méhsejt mintázata átengedi az alacsony, téli napsugárzást a kartonon és indirekt módon melegíti a belső teret, miközben árnyékolja a magas, nyári napot és véd a túlmelegedéstől.' Nem túl sok, de a rajzzal együtt ad némi támpontot.

Amúgy köszi a témaötletet, feljegyeztem! :-)

P160.jpg

Hegedűs Attila építészmérnök,
passzívház tervező blogja az
energiahatékony építés, felújítás
lehetőségeiről.

A mai világban az energiatudatos
gondolkodásmód megkerülhetetlen. 
Ebből a megközelítésből az alacsony
energiaigényű épületek, a passzívházak
a jövő épületei a mában.

További információk a szerzőről
Elérhetőség

Címkék

(x) (11) 100 lakásos passzívház (2) 1x1 (7) 2010/31/EU (5) 2020 (6) 2030 (2) ablak (22) ablak beépítés (7) AIDA project (3) ajánlás (7) aktivház (8) alapok (28) árnyékolás (13) beharangozó (5) beszámoló (9) blogról (6) blower-door teszt (2) COP (2) darmstadt (3) dunakeszi (4) elvek (22) energiafüggőség (2) energiagyűjtő fal (3) energiaigény (13) energiatudatosság (22) epitemahazam (17) épületgépészet (18) esztétika (4) évforduló (3) falszerkezet (7) fázisváltó anyag (3) felújítás (11) fenntarthatóság (4) free cooling (2) fűtés (12) gazdaságosság (18) glassX (2) gyárlátogatás (2) hmv (2) hőcserélés (5) hőhíd (4) hőnyereség (4) hőszigetelés (17) hőszigetelő zsaluelem (3) hőszivattyú (3) hőszükséglet (6) hőtárolás (8) interjú (5) ismétlés (6) jogszabaly (5) Kardos Labor (5) képzés (7) kérdezz-felelek (5) kiviteli terv (4) Knauf Insulation (8) komfort (7) konferencia (10) követelmények (13) közel nulla energiafogyasztás (6) légfűtés (2) légtömörség (11) lélegző fal (3) megtérülés (5) megújuló energia (7) minősítés (9) minősített passzívház (3) nap energia (3) nem lakóépület (3) nyáron (6) nyílt nap (7) ökoklikk (6) ökológia (21) ökológiai lábnyom (2) oktatás (2) oldal ajánló (2) összefoglalás (11) passzívház (64) passzivhaz epitkezes elso kezbol (14) peremszigetelés (4) phi (4) phpp (8) primerenergia (4) pro/kontra (8) rákosliget (13) REC (2) szabad hűtés (2) szabályozás (4) szada (4) szakszavak (2) szálas hőszigetelés (3) számítás (3) szellőztetés (22) szigetelési program (2) színes (16) szoláris (8) tájolás (7) talajkollektor (2) talajszonda (2) társasház (6) termékismertető (2) tervezés (15) tervismertető (18) tévhitek (7) tudatosság (6) tulajdonosi tapasztalat (12) utólagos hőszigetelés (8) üvegezés (3) üzemeltetés (10) U érték (5) vendégposzt (6) Címkefelhő

Kommentek

Partnerek

paosz250.jpg

phm_logo_250.jpg

ef_logo_felirattal_250.gif

Greenfo_uj_banner_250x55.jpg

Banner_cheph_k250.png

Creative Commons Licenc
Kapcsolat Email Hegedûs Attilának design:ekome
süti beállítások módosítása