Új, magyar fejlesztő a falrendszerek között

Friss szereplő a bennmaradó, hőszigetelő zsaluelemek piacán

Az építőipar sokak szerint kilátástalan helyzetben van ma Magyarországon. Ebben a válságos időszakban új beruházás elindítása nagyon komoly megfontolást igényel.

  

Egy olyan falrendszer fejlesztése indult meg a tavalyi évben, amely - a gyártó szerint - felveszi a versenyt az alternatív megoldásokkal és választ kínál a kihívásokra, mind a bekerülési költséget, mind a minőséget illetően. Maga a technológia nem új keletű, közel 60 éve fejlesztették ki a második világháborút követően, amikor egyszerű, gyors és költséghatékony megoldásokra volt szükség. Az alapelv a hőszigetelő bennmaradó zsaluzat (ICF, insulated concrete form).

ISS-02falrendszer_605_330.jpg

A rendszer elemei polisztirolból készülnek, két hőszigetelő kéreg (külső és belső) és közöttük 15 cm kibetonozandó rés. Az elemeket összeállítva, megfelelő mennyiségű betonvas elhelyezésével és betonnal kiöntve kapjuk a kész, masszív és hőszigetelt falazatot.

Amerikában közel 80, míg Európában körülbelül 20 gyártó van jelen az ICF piacon. A termékpalettákat áttanulmányozva és az aktuális építtetői igények felmérését követően született meg ez az energiatakarékos, magyar fejlesztésű építési rendszer. A konkurens szisztémák elemei a 2000-es évek elején kerültek kifejlesztésre. Az azóta eltelt idő értékesítési és építési tapasztalataival gazdagodva, komoly gazdasági és műszaki számításokat végezve, egy modern szerszámokkal gyártandó, átgondolt rendszert fejlesztését határozták el.

A vállalat értékesítéseinek nagy részét külföldre tervezi, ezért az első négyzetméterek legyártását követően a magyar műszaki megfelelőségi eljáráson kívül (ÉMI) az európai minősítés is elindul (ETA). Emellett célul tűzték ki a passzívház termék minősítés megszerzését is. Részletes piackutatás és felmérés eredményeképpen a társaság magabiztos az új rendszer sikerét illetően bízik a gyors elismertségben, mind a hazai úgy az európai piacon.

Új piaci belépőként a termék fejlesztés során nagy hangsúlyt fektettek az alapanyagok minőségére; a piacra való belépéshez szükséges versenyképes ár/érték arány megtalálására; az elemek betonozás közbeni ellenálló képességére és a rendszer egyszerű építhetőségére. Az elemek alapanyagául a NEOPOR EPS szolgál. Falazóelemek és kiegészítők saját fejlesztésűek, 100%-ban magyar termékek!


Főbb tulajdonságok

Magasság

Falazó elemek magassága 35 cm, így az építkezés még gyorsabb ütemben haladhat. Versenytársak elemeinek magassága 25 cm.

Műanyag átkötő borda

Műanyag átkötő bordával rendelkező elemekkel jobb tűzvédelmi és akusztikai értékeket érhetünk el. További előnye még, hogy nagyobb betonnyomásnak tehető ki a falazat, egy ütemben nagyobb térfogatot önthető ki. Az átkötő bordák tervezése során nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy betonozáskor a legkisebb ellenállást tanúsítsa a folyékony betonnal szemben, így meggátolva a betonmag fészkesedését. Speciális műanyagból készül, akár -40°C-ig megőrzi rugalmasságát.
ISS-01falmetszet_350_700.jpg

Hossztoldás

Az IsoShell elemek végén található fecskefarok illesztéssel a rendszer elemei hosszanti irányban is stabilan kapcsolódnak egymáshoz. A fal-, áthidaló és koszorúelem is ilyen módon csatlakoztatható.

Parapet lezárás (P)

A speciális parapet elem segítségével hőhídmentesen lezárhatóak a parapet falak. Alkalmazható még az áthidaló elemek alsó hőszigetelő kérgének felvastagítására is. Ezen elemek is nútosan csatlakoznak egymáshoz.

Koszorúelem (L)

Koszorúelem bármely monolit vagy előre gyártott födémmel kompatibilis 25 cm-es szerkezeti vastagságig. A versenytársak koszorúeleme 25 cm magas, így csak max 20 cm vastag födémig alkalmazható. Az átkötő bordán található kampókhoz rögzíthető a födém-vasalat – nincs szükség külső zsaluzásra a koszorú megfelelő betonnyomás elleni teherbírásához.

Kávás beépítés

Áthidaló elemek kialakításának köszönhetően, nyílászárót akár kávásan is be lehet építeni. Versenytársak ezt a megoldást több lépésben tudják csak megoldani.

Plusz hőszigetelés az áthidalásnál

Áthidaló elem alsó hőszigetelő kérge a parapet elem segítségével könnyen felvastagítható 10cm-re.

Öko-zseb

Kevesebb anyag és energia ráfordítása mellett, változatlan hőtechnikai jellemzők! A falazóelemeik kikönnyítése kisebb öko-lábnyomot eredményez. -3,6% anyag, 100% hőszigetelés
ISS-03-rendszer-605.jpg

Az IsoShell falazattal készült és ezáltal hőhídmentesen szigetelt épület alacsony költségszinten üzemeltethető, illetve utólagos hőszigetelés nélkül is megfelelhet akár a passzívházak követelményrendszerének is.

ISS-03-rendszer-jellemzok_605.jpg

 Az építési rendszer előreláthatólag 2013 áprilisától érhető el.

A bejegyzés a gyártó által biztosított leírások és marketing cikkek alapján készült. (A részletes szakmai anyagok és tervezői/kivitelezői segédletek jelenleg még nem ismertek). Jelen írás nem ajánlás, csupán egy új, magyar fejlesztésű építési rendszer bemutatója. A benne foglalt információk a gyártó által közölt adatokon alapulnak.

 

Kíváncsian várjuk a részletes műszaki specifikációt és árakat, hogy ezek alapján megítélhető legyen a rendszer valódi értéke.

A felhasznált képeket és anyagokat az Isoshell Zrt. biztosította.

2013.02.14. 08:50 | h.e.g.a | 2 komment

Címkék: hőszigetelés termékismertető falszerkezet hőszigetelő zsaluelem

A bejegyzés trackback címe:

https://holnaphaz.blog.hu/api/trackback/id/tr815075383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ferencné Dervanics 2013.02.14. 20:25:20

bemutató ház épül majd???

ba7 2013.02.16. 22:17:15

Érdemes elolvasni a vonatkozó szakmai gondolatokat, például itt:
koos.hu/2011/05/04/kozelmult-epitestechnikai-peneszedik-e-a-ps-zsalus-haz/
koos.hu/2011/03/23/huszti-istvan-epitesi-technologiak-szovetszerkezet/
koos.hu/2011/04/02/epitesi-technologiak-a-szovetszerkezet-epitesi-technologiak-ps-zsalus-rendszer-statikaja/

A fenti cikkekben is van róla fénykép is: gond lehet a beton bedolgozása, azaz nem kerül mindenhova beton. Van egy ismerősöm, aki ilyen technológiával épített házat, és pont emiatt legközelebb nem ilyet fog használni: van 1-2 hely a házban, ahol valamit rögzíteni kellett volna a polisztirol mögötti betonba, de nem tudta, mert nem volt ott beton.
Erre lehet azt mondani, hogy megfelelő kivitelezőt kell keresni, de ez nehéz feladat, ellenben a hibalehetőség nagy.

P160.jpg

Hegedűs Attila építészmérnök,
passzívház tervező blogja az
energiahatékony építés, felújítás
lehetőségeiről.

A mai világban az energiatudatos
gondolkodásmód megkerülhetetlen. 
Ebből a megközelítésből az alacsony
energiaigényű épületek, a passzívházak
a jövő épületei a mában.

További információk a szerzőről
Elérhetőség

Címkék

(x) (11) 100 lakásos passzívház (2) 1x1 (7) 2010/31/EU (5) 2020 (6) 2030 (2) ablak (22) ablak beépítés (7) AIDA project (3) ajánlás (7) aktivház (8) alapok (28) árnyékolás (13) beharangozó (5) beszámoló (9) blogról (6) blower-door teszt (2) COP (2) darmstadt (3) dunakeszi (4) elvek (22) energiafüggőség (2) energiagyűjtő fal (3) energiaigény (13) energiatudatosság (22) epitemahazam (17) épületgépészet (18) esztétika (4) évforduló (3) falszerkezet (7) fázisváltó anyag (3) felújítás (11) fenntarthatóság (4) free cooling (2) fűtés (12) gazdaságosság (18) glassX (2) gyárlátogatás (2) hmv (2) hőcserélés (5) hőhíd (4) hőnyereség (4) hőszigetelés (17) hőszigetelő zsaluelem (3) hőszivattyú (3) hőszükséglet (6) hőtárolás (8) interjú (5) ismétlés (6) jogszabaly (5) Kardos Labor (5) képzés (7) kérdezz-felelek (5) kiviteli terv (4) Knauf Insulation (8) komfort (7) konferencia (10) követelmények (13) közel nulla energiafogyasztás (6) légfűtés (2) légtömörség (11) lélegző fal (3) megtérülés (5) megújuló energia (7) minősítés (9) minősített passzívház (3) nap energia (3) nem lakóépület (3) nyáron (6) nyílt nap (7) ökoklikk (6) ökológia (21) ökológiai lábnyom (2) oktatás (2) oldal ajánló (2) összefoglalás (11) passzívház (64) passzivhaz epitkezes elso kezbol (14) peremszigetelés (4) phi (4) phpp (8) primerenergia (4) pro/kontra (8) rákosliget (13) REC (2) szabad hűtés (2) szabályozás (4) szada (4) szakszavak (2) szálas hőszigetelés (3) számítás (3) szellőztetés (22) szigetelési program (2) színes (16) szoláris (8) tájolás (7) talajkollektor (2) talajszonda (2) társasház (6) termékismertető (2) tervezés (15) tervismertető (18) tévhitek (7) tudatosság (6) tulajdonosi tapasztalat (12) utólagos hőszigetelés (8) üvegezés (3) üzemeltetés (10) U érték (5) vendégposzt (6) Címkefelhő

Kommentek

Partnerek

paosz250.jpg

phm_logo_250.jpg

ef_logo_felirattal_250.gif

Greenfo_uj_banner_250x55.jpg

Banner_cheph_k250.png

Creative Commons Licenc
Kapcsolat Email Hegedûs Attilának design:ekome
süti beállítások módosítása