Szigeteléssel a hűtési költségeket is jelentősen csökkenthetjük

A Knauf Insulation szakemberei nyáron is folytatták valós körülmények között végzett épülethatékonysági összehasonlító programjukat.

_05_szigeteloanyag_felragasztasa.jpg

Korábbi cikkünk a kísérlet eredményeiről > Mennyit ér az utólagos szigetelés?

 

Amint az alábbi grafikonon is megfigyelhető, a szigetelt épületben lényegesen kiegyenlítettebb a belső hőmérséklet, mivel kevésbé van kitéve a külső hőmérsékletváltozás hatásainak. Igaz ez a július 10-13. közötti tartós lehűlés időszakára is, ahol a belső hőmérséklet 2-3 °C-kal magasabb volt. A szigetelt épület felmelegedése (csúcsértékek) lényegesen kisebb mértékű a szigeteletlenhez képest.

elemzes_nyar_osszefoglalo_605.jpg

 

A szigetelés a hűtési költségeket is jelentősen csökkenti

Kedvező tényként könyvelhető el, hogy 23-24 °C-os napi átlaghőmérséklet felett a szigetelt épület belső átlaghőmérséklete alacsonyabb, míg 23-24 °C alatt a szigetelt épület belső átlaghőmérséklete magasabb – így az épületben mindkét esetben kedvezőbb a klíma.

Légkondicionáló berendezés alkalmazása esetén a szigetelt épületben – a fűtést szolgáló kazánhoz hasonlóan – ritkábban és rövidebb időszakokra kapcsol be a berendezés, így az energiafelhasználása is kedvezőbb lesz. A fenti mérésekkel alátámasztható, hogy a korszerű szigetelés nemcsak a fűtési, hanem a hűtési költségeket is jelentős mértékben csökkenti.

A nyári időszak mérési eredményeinek elemzése elérhető a nalamszigetelnek.hu oldalon.
 

A Nálamszigetelnek Program célja az volt, hogy valós körülmények között, hiteles mérésekkel bizonyítsa: korszerű szigetelőanyagok alkalmazásával legalább 30-40%-os, de akár ennél nagyobb energia megtakarítás is elérhető.

A kísérlet során a kiválasztottak két teljesen egyforma házat a Hajdúságban. Egyiket leszigetelték, a másikat nem, és egyedi mérőórákkal mérték az eredményeket, melyekből az derült ki, hogy a szigetelt ház 46%-kal kevesebbet költött fűtésre a téli szezonban. A méréseket nyáron is folytatták és a szigetelt ház belső hőmérséklete nem igazodott úgy a külső hőmérsékletingadozáshoz, mint a szigeteletlen házé.

A korábban nem szigetelt házat a Knauf Insulation idén nyáron leszigetelte, így a következő télen már ez a család is felezheti fűtésszámláját.

A Knauf Insulation célja, hogy a kőzetgyapot szigetelést szakszerűen felhelyezve a tulajdonosok minél nagyobb mértékben ki tudják használni annak előnyeit és elkerüljék a hibás felhelyezésből adódó károkat. Ezért hirdetett a gyártó egy „jógyakorlat” pályázatot, amire a valóban szakszerűen megvalósított szigeteléssel lehet nevezni. A legjobb példákatat publikálják és havonta nagy értékű nyereménnyel díjazzák a megfelelő kivitelezést.

Részletek: nálamszigetelnek.hu

A programmal kapcsolatos további videók elérhetők a cég youtube csatornáján.

Ha tetszett a bejegyzés csatlakozz hozzánk a Facebook-on is! 

Még több energia, még több tudatosság, még több építészet.

2014.09.16. 08:35 | h.e.g.a | Szólj hozzá!

Címkék: felújítás (x) utólagos hőszigetelés Knauf Insulation

A bejegyzés trackback címe:

https://holnaphaz.blog.hu/api/trackback/id/tr815985484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

P160.jpg

Hegedűs Attila építészmérnök,
passzívház tervező blogja az
energiahatékony építés, felújítás
lehetőségeiről.

A mai világban az energiatudatos
gondolkodásmód megkerülhetetlen. 
Ebből a megközelítésből az alacsony
energiaigényű épületek, a passzívházak
a jövő épületei a mában.

További információk a szerzőről
Elérhetőség

Címkék

(x) (11) 100 lakásos passzívház (2) 1x1 (7) 2010/31/EU (5) 2020 (6) 2030 (2) ablak (22) ablak beépítés (7) AIDA project (3) ajánlás (7) aktivház (8) alapok (28) árnyékolás (13) beharangozó (5) beszámoló (9) blogról (6) blower-door teszt (2) COP (2) darmstadt (3) dunakeszi (4) elvek (22) energiafüggőség (2) energiagyűjtő fal (3) energiaigény (13) energiatudatosság (22) epitemahazam (17) épületgépészet (18) esztétika (4) évforduló (3) falszerkezet (7) fázisváltó anyag (3) felújítás (11) fenntarthatóság (4) free cooling (2) fűtés (12) gazdaságosság (18) glassX (2) gyárlátogatás (2) hmv (2) hőcserélés (5) hőhíd (4) hőnyereség (4) hőszigetelés (17) hőszigetelő zsaluelem (3) hőszivattyú (3) hőszükséglet (6) hőtárolás (8) interjú (5) ismétlés (6) jogszabaly (5) Kardos Labor (5) képzés (7) kérdezz-felelek (5) kiviteli terv (4) Knauf Insulation (8) komfort (7) konferencia (10) követelmények (13) közel nulla energiafogyasztás (6) légfűtés (2) légtömörség (11) lélegző fal (3) megtérülés (5) megújuló energia (7) minősítés (9) minősített passzívház (3) nap energia (3) nem lakóépület (3) nyáron (6) nyílt nap (7) ökoklikk (6) ökológia (21) ökológiai lábnyom (2) oktatás (2) oldal ajánló (2) összefoglalás (11) passzívház (64) passzivhaz epitkezes elso kezbol (14) peremszigetelés (4) phi (4) phpp (8) primerenergia (4) pro/kontra (8) rákosliget (13) REC (2) szabad hűtés (2) szabályozás (4) szada (4) szakszavak (2) szálas hőszigetelés (3) számítás (3) szellőztetés (22) szigetelési program (2) színes (16) szoláris (8) tájolás (7) talajkollektor (2) talajszonda (2) társasház (6) termékismertető (2) tervezés (15) tervismertető (18) tévhitek (7) tudatosság (6) tulajdonosi tapasztalat (12) utólagos hőszigetelés (8) üvegezés (3) üzemeltetés (10) U érték (5) vendégposzt (6) Címkefelhő

Kommentek

Partnerek

paosz250.jpg

phm_logo_250.jpg

ef_logo_felirattal_250.gif

Greenfo_uj_banner_250x55.jpg

Banner_cheph_k250.png

Creative Commons Licenc
Kapcsolat Email Hegedûs Attilának design:ekome
süti beállítások módosítása