Okos de ronda?

avagy Szépek-e a passzívházak?


Ezzel a kérdéssel korábban a tévhitek között már foglalkoztam, de azt gondolom – különös tekintettel arra, hogy ez valahol mégis egy építész blog, ahol a műszaki paramétereknek és az épület megjelenésének egyaránt teret kell kapnia - talán megér még egy misét.

Sokakban tévképzet él, ha meghallják azt a szót, hogy passzívház. Azt hiszik, hogy ez a név, ez a meghatározás valamilyen épület típust, vagy esetleg kivitelezési megoldást jelent. Pedig nem. Ne gondoljunk arra, mint amikor pl. azokról a könnyűszerkezetes (kész)házakról hallunk, amit  katalógusból lehet megrendelni. A passzívház nem valami fajta típusház. És nem is olyan, mint például a pár hónapja a magyar sajtót is körbejáró walesi dombház, a hobbit-ház:

A fotók innen

A média különösen szereti az extrém példákat bemutatni, így sajnos a mai magyar közéletben a szélsőséges megjelenésű megoldások nagyobb publicitást kapnak, s így könnyen kialakulnak az ilyen és ehhez fogható tévképzetek. Az extrém példákon bemutatott megoldások egyáltalán nem kötelezőek, sőt. Nem kell a föld alatt élni, sem szalmából építkezni. Persze akár ilyen elvek mentén is lehet passzívházat tervezni/készíteni, de ezek mind csupán egyedi, extrém megoldások a tengernyi, hagyományos között.


 
Egy passzívház bármilyen lehet. Szép is, csúnya is, jó is, és ha nem elégíti ki az építtető, a tulajdonos, a lakók igényeit, akkor sajnos rossz is. Olyan, mint bármelyik másik épület, amelyek körülvesznek bennünket. Illetve olyan, de csak majdnem.


 
Egy dologban különbözik. Biztosak lehetünk abban, hogy (különösen akkor, ha minősített passzívházról van szó) teljesíti az előírt műszaki, energetikai feltételeket, illetve ebből következően a levegő és a hőkomfortja is kiemelkedő. Ennyi és nem több! Ha egy épület (minősített) passzívház, akkor biztos, hogy annak jó a hőszigetelése, az épületszerkezetek alapvetően hőhídmentesek, jó minőségű ablakok kerültek beépítésre, és biztos, hogy minőségi hővisszanyerős szellőztető rendszerrel is felszerelték.

 
Fontos látni, hogy a passzívház fogalom nem a célt, hanem az eszközt jelenti. A műszaki követelmények, azok kielégítését biztosító műszaki megoldások mind csak kellékek a tervezők és a kivitelezők kezében ahhoz, hogy egy energiatudatos épület születhessen. Ahhoz, hogy ez az épület ezek mellett esztétikus, stabil, időtálló, funkcionálisan jól használható legyen, ahhoz már szinte nem kell semmi, csupán annyi, mint a többi épületekhez, ízlés és jó szakemberek. :-)

 
Fotókon külföldi, megvalósult passzívházak. Forrás: passivhausprojekte.de.

Ha tetszett a poszt csatlakozz a blog Facebook csoportjához!
Több hír, több érdekesség a témában!

 

2011.11.20. 10:11 | h.e.g.a | 1 komment

Címkék: alapok esztétika tévhitek passzívház

A bejegyzés trackback címe:

https://holnaphaz.blog.hu/api/trackback/id/tr583397576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kjapp · https://napfenyesblog.wordpress.com/ 2011.11.21. 21:47:33

a passzívházak annyira szépek, mint az egyéb házak, olyanok, amire tervezték őket, amilyenek a tulajok.

Legfeljebb egy kicsit több rajtuk az ablak, ezért kívülről lazábbak belülről napfényesebbek

P160.jpg

Hegedűs Attila építészmérnök,
passzívház tervező blogja az
energiahatékony építés, felújítás
lehetőségeiről.

A mai világban az energiatudatos
gondolkodásmód megkerülhetetlen. 
Ebből a megközelítésből az alacsony
energiaigényű épületek, a passzívházak
a jövő épületei a mában.

További információk a szerzőről
Elérhetőség

Címkék

(x) (11) 100 lakásos passzívház (2) 1x1 (7) 2010/31/EU (5) 2020 (6) 2030 (2) ablak (22) ablak beépítés (7) AIDA project (3) ajánlás (7) aktivház (8) alapok (28) árnyékolás (13) beharangozó (5) beszámoló (9) blogról (6) blower-door teszt (2) COP (2) darmstadt (3) dunakeszi (4) elvek (22) energiafüggőség (2) energiagyűjtő fal (3) energiaigény (13) energiatudatosság (22) epitemahazam (17) épületgépészet (18) esztétika (4) évforduló (3) falszerkezet (7) fázisváltó anyag (3) felújítás (11) fenntarthatóság (4) free cooling (2) fűtés (12) gazdaságosság (18) glassX (2) gyárlátogatás (2) hmv (2) hőcserélés (5) hőhíd (4) hőnyereség (4) hőszigetelés (17) hőszigetelő zsaluelem (3) hőszivattyú (3) hőszükséglet (6) hőtárolás (8) interjú (5) ismétlés (6) jogszabaly (5) Kardos Labor (5) képzés (7) kérdezz-felelek (5) kiviteli terv (4) Knauf Insulation (8) komfort (7) konferencia (10) követelmények (13) közel nulla energiafogyasztás (6) légfűtés (2) légtömörség (11) lélegző fal (3) megtérülés (5) megújuló energia (7) minősítés (9) minősített passzívház (3) nap energia (3) nem lakóépület (3) nyáron (6) nyílt nap (7) ökoklikk (6) ökológia (21) ökológiai lábnyom (2) oktatás (2) oldal ajánló (2) összefoglalás (11) passzívház (64) passzivhaz epitkezes elso kezbol (14) peremszigetelés (4) phi (4) phpp (8) primerenergia (4) pro/kontra (8) rákosliget (13) REC (2) szabad hűtés (2) szabályozás (4) szada (4) szakszavak (2) szálas hőszigetelés (3) számítás (3) szellőztetés (22) szigetelési program (2) színes (16) szoláris (8) tájolás (7) talajkollektor (2) talajszonda (2) társasház (6) termékismertető (2) tervezés (15) tervismertető (18) tévhitek (7) tudatosság (6) tulajdonosi tapasztalat (12) utólagos hőszigetelés (8) üvegezés (3) üzemeltetés (10) U érték (5) vendégposzt (6) Címkefelhő

Kommentek

Partnerek

paosz250.jpg

phm_logo_250.jpg

ef_logo_felirattal_250.gif

Greenfo_uj_banner_250x55.jpg

Banner_cheph_k250.png

Creative Commons Licenc
Kapcsolat Email Hegedûs Attilának design:ekome
süti beállítások módosítása