Gépi szellőztetés - előny vagy hátrány?

Passzívházakkal szemben kritikaként a leggyakrabban érvként azt hangoztatják, hogy jó-jó, de milyen dolog az, hogy gépekre bízzuk a friss levegő ellátást? 

Nézzük csak, hogy ez most akkor előny vagy hátrány ?


Látni kell, hogy a mai építési technológiák mellett épületeink csupán a hagyományos ablaknyitással hatékonyan, az emberi felhasználás igényéhez igazodó mértékben nem

szellőztethetőek. Normál használat mellett óránként kb. 5 perc kereszthuzatra lenne szükség ahhoz, hogy a levegő szennyezőanyag koncentrációját az ideális szinten tarthassuk. Ez – könnyen belátható – hogy pl. az éjszakai időszakban egyértelműen nem biztosítható.

Ekkor a levegő CO2 koncentrációja az optimális szint fölé emelkedik, ami fáradság érzetet és koncentráció csökkenést okozEzzel szemben megfelelő légtechnikai rendszer használata mellett a szükséges légcsere folyamatosan - a nap minden percében - biztosítható. (Mérési eredmények tanúsága szerint, gépi szellőztetés mellett a CO2 szint minden további nélkül az ideális 1 ezrelék - 1000 ppm érték - alatt tartható, hosszabb távon is.)

Mai életünk kétségtelenül sokszor túlgépesítettnek tűnik, így némileg megérthető az ódzkodás egy újabb berendezéstől. De jogos ez a tartózkodás? Az élelmiszerek tárolása során sem vetődik fel, hogy ne gépekre (hűtő, fagyasztó) bízzuk, az elkészítéshez is igénybe vesszük berendezések segítségét. És ilyen helyzetben fel sem vetődik, hogy lemondjuk ezekről valamint az általuk nyújtott kényelemről. Sőt a szellőztetést a munkahelyek, az üzletek és napjainkra már a gépjárművek többségében is ilyen vagy olyan, de gépék által üzemeltetett rendszerek látják el, egyedül a lakásunkban zárkózunk el ettől a kényelmi és sok egyéb praktikus előnnyel járó megoldástól.

De miért is? Attól tartunk talán, hogy mi lesz ha a berendezés meghibásodik? Ez kétségtelenül előfordulhat. De ebben a esetben, 5-10 évente arra a pár napra majd használjuk az ablakos szellőztetést. (Miért talán a húsokat nem tartjuk hűtőben, talán nem fagyasztjuk le csak azért, mert mi lesz majd, ha elromlik a hűtő? Ugye nem!)

Vagy attól félünk talán, hogy a szellőztető berendezés szennyeződések, fertőzések melegágya lehet? A friss szellőzőlevegővel működő berendezések nem hasonlíthatóak a klímaberendezésekhez. Mikroorganizmusok csak a rosszul gondozott klímarendszerekben telepedhetnek meg, ahol a pára lecsapódik. A passzívházban alkalmazott szellőztető berendezésben a friss levegő nem keveredik az elhasználttal, a külső levegő szűrve, pormentesen érkezik az épületbe.

Rendszeresen hallani próbálkozásokról, a gépi szellőztetés valami fajta gravitációs elven működő rendszerrel történő kiváltásáról. Az ilyen törekvések egyértelműen támogatandóak, azonban sajnos jelenleg – a központi hővisszanyerős szellőztető rendszeren felül - nincs olyan kiforrott megoldás, amely a számunkra szükséges komfort és energiacsökkentési célokat minden környezeti helyzetben maximálisan biztosítani tudná.

Egy szó, mint száz, a gépi szellőztetés – megfelelő kiépítés mellett – nem hogy hátrány, sokkal inkább - akár a passzívházak mellett is felsorakoztatható - előny!

 A felhasznált ábra forrása

Ha tetszett a poszt csatlakozz a blog Facebook csoportjához! 
Több hír, több érdekesség a témában! 
 

 

2012.02.27. 13:09 | h.e.g.a | 7 komment

Címkék: elvek szellőztetés épületgépészet pro/kontra

A bejegyzés trackback címe:

https://holnaphaz.blog.hu/api/trackback/id/tr524209131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kjapp · https://napfenyesblog.wordpress.com/ 2012.02.29. 09:49:00

A lakásunkban nem csak a CO2 hanem a belső páratartalom szintjét is csak szellőztetéssel tudjuk szabályozni.

És ne felejtsük el, hogy a lakáson belül rengeteg vegyianyag és keletkező szaganyag van, amit el szeretnénk onnan távolítani:

- ilyenek a teljesség igénye nélkül pl. a formaldehid kipárolgás a bútorlapokból, lágyítószerek a műanyag felületekből, tisztítószerekből felszabaduló sósav, izopropil-alkohol és egyéb alkoholok, a nyomás alatti dezodorok hajtógázai, a mindenhez hozzákevert illatosítóanyagok, a füstölők, gyertyák korom és egyéb égésterméke, a gáztűzhelyek égéstermékei, baktériumok, gomba spórák stb.

A passzívházamban egy helyen, az előszobában nincs gépi szellőztetés, ezért a házba bejövet, de a szellőztetett belső légtérből az előszobába menet mindig érzem a rossz orrommal is az új előszoba bútorból még egy év után is kipárolgó anyagok rossz szagát.

A természetes CO2 szint 400 ppm alatt van, tehát a megcélzott 1000 ppm-es érték már jóval magasabb ennél.

h.e.g.a 2012.02.29. 19:13:40

Az 1000 ppm szint a CO2 koncentráció egyfajta egészségügyileg még 'éppen jó' határértéke. A cél, hogy a koncentráció huzamos tartózkodásra szolgáló helyiségekben (pl. lakóterekben is) ez alatt maradjon. Fűtési szezonban ez, csupán ablakos szellőztetéssel gyakorlatilag nem biztosítható.

B-road · http://szetbaszazideg.blog.hu 2013.01.17. 22:38:07

Azt mennyire lehet megoldani egy ilyen rendszerrel, hogy a teli szezonban a szomszedom (meg ugy az egesz falu) szilardtuzelesu fustje, szmogja ne jojjon be?
Leteznek erre megfelelo filterek? Mibe kerul egy ilyen, beruhazasban, illetve eves szinten a karbantartas?

h.e.g.a 2013.01.18. 10:55:20

@B-road: A alkalmazott légtechnikai rendszereknek tartozékai a szűrők is. Pl a szmogriadót elsősorban általában a szálló por koncentráció miatt hirdetik meg. Ez a 10 μm alatti részecskeátmérőt jelenti. A külső levegő szűrésére u.n. F7-F9 osztályú szűrőt kell alkalmazni. F7 minőségű szűrő a 0.4 μm szemcseméretű por 80-90, míg pl az F9 több mint 95 %-t megszűri.

TakacsLajos1 · http://kozpontiszelloztetes.hu 2018.11.13. 20:51:41

Jó cikk!
Még egy gondolat, ehhez:
"Rendszeresen hallani próbálkozásokról, a gépi szellőztetés valami fajta gravitációs elven működő rendszerrel történő kiváltásáról. "
Tapasztalatom az, hogy egy jól méretezett hővisszanyerős szellőztető gép egy közepes méretű(kb. 150m2) családi házban olyan 30watt körül fogyaszt, mérések alapján.
Persze csúcson tud 160 wattot is, de az átlagot mondom. Kb. havi 21 Kwh, kb 900 Ft, szerintem nem olyan nagy energia.
Bár gravitációsnál ez nulla, de ott le kéne mondanunk a pollenszűrőről, mert annak az ellenállását nem hiszem le tudná győzni.

P160.jpg

Hegedűs Attila építészmérnök,
passzívház tervező blogja az
energiahatékony építés, felújítás
lehetőségeiről.

A mai világban az energiatudatos
gondolkodásmód megkerülhetetlen. 
Ebből a megközelítésből az alacsony
energiaigényű épületek, a passzívházak
a jövő épületei a mában.

További információk a szerzőről
Elérhetőség

Címkék

(x) (11) 100 lakásos passzívház (2) 1x1 (7) 2010/31/EU (5) 2020 (6) 2030 (2) ablak (22) ablak beépítés (7) AIDA project (3) ajánlás (7) aktivház (8) alapok (28) árnyékolás (13) beharangozó (5) beszámoló (9) blogról (6) blower-door teszt (2) COP (2) darmstadt (3) dunakeszi (4) elvek (22) energiafüggőség (2) energiagyűjtő fal (3) energiaigény (13) energiatudatosság (22) epitemahazam (17) épületgépészet (18) esztétika (4) évforduló (3) falszerkezet (7) fázisváltó anyag (3) felújítás (11) fenntarthatóság (4) free cooling (2) fűtés (12) gazdaságosság (18) glassX (2) gyárlátogatás (2) hmv (2) hőcserélés (5) hőhíd (4) hőnyereség (4) hőszigetelés (17) hőszigetelő zsaluelem (3) hőszivattyú (3) hőszükséglet (6) hőtárolás (8) interjú (5) ismétlés (6) jogszabaly (5) Kardos Labor (5) képzés (7) kérdezz-felelek (5) kiviteli terv (4) Knauf Insulation (8) komfort (7) konferencia (10) követelmények (13) közel nulla energiafogyasztás (6) légfűtés (2) légtömörség (11) lélegző fal (3) megtérülés (5) megújuló energia (7) minősítés (9) minősített passzívház (3) nap energia (3) nem lakóépület (3) nyáron (6) nyílt nap (7) ökoklikk (6) ökológia (21) ökológiai lábnyom (2) oktatás (2) oldal ajánló (2) összefoglalás (11) passzívház (64) passzivhaz epitkezes elso kezbol (14) peremszigetelés (4) phi (4) phpp (8) primerenergia (4) pro/kontra (8) rákosliget (13) REC (2) szabad hűtés (2) szabályozás (4) szada (4) szakszavak (2) szálas hőszigetelés (3) számítás (3) szellőztetés (22) szigetelési program (2) színes (16) szoláris (8) tájolás (7) talajkollektor (2) talajszonda (2) társasház (6) termékismertető (2) tervezés (15) tervismertető (18) tévhitek (7) tudatosság (6) tulajdonosi tapasztalat (12) utólagos hőszigetelés (8) üvegezés (3) üzemeltetés (10) U érték (5) vendégposzt (6) Címkefelhő

Kommentek

Partnerek

paosz250.jpg

phm_logo_250.jpg

ef_logo_felirattal_250.gif

Greenfo_uj_banner_250x55.jpg

Banner_cheph_k250.png

Creative Commons Licenc
Kapcsolat Email Hegedûs Attilának design:ekome
süti beállítások módosítása