Pro, kontra, rekontra

avagy Passzívházak előnyei és hátrányai


Az eddig itt elhangzottak egyfajta összefoglalásként vegyük sorra a passzívházként ismert energiatudatos, energiahatékony épületek előnyeit és hátrányait.

Az első és talán a legismertebb előny, ami egyben a kitűzött cél is, az energiatakarékosság kérdése. Ennek ugye az egyén (a tulajdonos, a használó) szempontjából a legkönnyebben kézzelfogható hozadéka az olcsóbb üzemeltethetőség. Ez praktikusan azt jelenti, hogy egy mai, átlagos szinthez képest az ilyen épület lakója a fűtési költségeit akár 90%-al is csökkentheti.

De az energiatakarékosság egyéb pozitív oldalairól se feledkezzünk el. Az ezzel együtt járó csökkentett káros anyag kibocsátásról, a környezetet kevésbé terhelő működésről. Ebből a megközelítésből egy ilyen épület nagy lépés a fenntarthatóság, a fenntartható gazdálkodás irányába.


Legalább ilyen fontos pozitív hozadék a passzívházak kiemelkedően magas lakókomfortja.

Elsőként említsük meg a levegőminőség kérdését (lásd a szakszó gyűjtemény légkomfort címszavát). A szellőztető rendszer és az alkalmazott szűrők segítségével a por- és pollenmentesség mellett a páralecsapódás és penészképződés problémáját is elfelejthetjük. A gépészeti rendszer - amellett, hogy a folyamatos, egyenletes légcsere segít a belső térben keletkező szagok és egyéb szennyező anyagok eltávolításában – alkalmassá tehető a felhasználás intenzitásához igazodó irányításra, így akár CO2 akár páratartalom függő vezérléssel is ellátható.

A következő kiemelésre érdemes paraméter az épületekben kialakuló belső közérzet és hőérzet magas szintje. A ma még szokatlanul magas minőségű épületburok által biztosított egyenletes felületi hőmérsékletek, a hőmérsékleti aszimmetria alacsony szintje, a hideg sugárzás és a huzatérzés hiánya miatti magasabb hőmérsékleti komfort érzet alakul ki. A nagy déli ablakfelületek az őszi téli időszakban is biztosítják a nagyfokú benapozást, miközben a magas szintű hővédelem miatt a nyári túlmelegedés elleni védelem is könnyen megoldható. A magas fokú légtömörség segítségével elérhető alacsony zajterhelés, valamint a lassú és kismértékű hőmérsékleti ingadozás ezt még tovább emeli. Ezen felül a hideg ablakfelületek és ezek kompenzálására szükséges radiátorok, valamint ennek hatására létrejövő légmozgása hiánya az egyesek számára zavaró porkavarodás jelenségét is kiküszöböli.

Az ingatlan értékállóságát az alacsony üzemeltetési költségeken felül az ilyen épületek megvalósíthatóságához szükséges magas tervezési és kivitelezési minőség tovább emeli. Sőt ez a minőség egy fajta garanciát is jelent a távlati értékállóságra. Ebből a megközelítésből ebben az esetben a beruházás egy reálisan megtérülő, jövőbe mutató befektetés. S mint ilyen, valóságosan is egyfajta megtakarításnak, esetleg nyugdíj előtakarékosságnak is tekinthető.

Az alacsonyra szorított energiaigény mellett az épület fosszilis energiahordozóktól való függetlensége is már reális alternatíva lehet. Energiatermelés és felhasználás szemszögéből nézve ekkor nullaenergiás- illetve aktívházról beszélhetünk, de ezen az elven tovább haladva akár a teljes önellátás, autonómia elérése is cél lehet.
 

Tényleg ennyire rózsaszín minden, csupán pozitív hozadékuk van ezeknek az épületeknek?

Természetesen mindennek van hátrányos oldala is. Most vegyük sorra ezeket is!

Rögtön az első, amit mindenki fúj, hogy ezek az épületek drágábbak. Igen, a minőségnek itt is mint az élet szinte minden szegletében ára van. Németországi példákból azonban látható, hogy reális alapokon maradva ez a felár a beruházás 8-15 százalékán belül tartható. Persze ha csak anyagi megközelítésből vizsgáljuk a kérdést, akkor a beruházás során többletforrásokra van szükség, ezt azonban az üzemeltetés alacsonyabb költségei kompenzálják. 15-25 év távlatában egyértelműen már a passzívház szintű épületek jelenti az anyagilag is legkedvezőbbek választást. (Lásd a passzívházak gazdaságossága kérdést körüljáró bejegyzéseket: 1, 2)

Kritikaként, passzívházakkal szemben legszívesebben hangoztatott ellenérvekén hallani, hogy jó-jó, de milyen dolog az, hogy gépekre bízzuk a friss levegő ellátást? Erről volt már szó egy korábbi bejegyzésben, és láthattuk, hogy megfelelő kiépítés mellett a gépi szellőztetés nem hogy hátrány, sokkal inkább előny!

De azért vannak még negatívumok, térjünk csak vissza ezek számbavételére!

Egy passzívház építése az építtetőtől is többlet kapacitást, átgondoltabb előkészítést követel. Már akár a telekválasztással sokat tehet a későbbi épület minősége és gazdaságossága irányába. Minden telepítési és tájolási helyzet mellett el lehet érni a követelményszintet, de az ideális adottságok ez nagymértékben meg tudják könnyíteni.

A tervezőtől és a kivitelezőtől is nagyobb odafigyelést követel egy ilyen épület. Az amúgy kiemelten jó hőtechnikai minőség miatt az esetleges hibákkal (hőhidak, tömítetlenség) szemben is sokkal kritikusabb az épület, és ezek elkerülése minden esetben a szakemberek kiemelt feladata kell, hogy legyen.

Összefoglalás:
pro
1+ levegő minőség   Egyszerűen tisztább levegő!  
  1a+ por- és pollenmentesség
  1b+ CO2 és páratartalom vezérelhető
  1c+ nincs zavaró légmozgás, porkavarodás, huzatérzet
  1d+ a kontrollált szellőztetés miatt nincs párlecsapódás, penészképződés
2+ termikus hőérzet /  közérzet -  Egyszerűen kellemesebb a fíling! 
  2a+ alacsony hőmérséklet ingadozás
  2b+ nagyfokú benapozás – nagy déli üvegfelületek miatt
  2c+ alacsonyabb zajterhelés (légtömörség és a szellőztető rendszer miatt)
  2d+ a magas szintű hővédelem miatt nyári túlhevülés elleni védelem
  2e+ magas és egyenletese felületi hőmérsékletek miatt jobb komfortérzet
3+ tervezési, kivitelezési minőség
4+ olcsóbb üzemeltetés
  4a+ energiatakarékos, csökkentett káros anyag kibocsátás
  4b+ környezetkímélő, a fenntartható gazdálkodás lakóépülete
5+ befektetés a jövőre - értékállóság -  Egyszerűen könnyebb eladni! 
6+ fosszilis energiahordozóktól való függetlenség lehetősége

kontra
1- drágább kiinduló beruházás
2- nagyobb odafigyelés az építtetőtől
    mind a tervezés, a kivitelezés és az üzemeltetés során is
3- az esetleges hibák és a belső hőáramok jelentősége felértékelődik

Illusztrációk forrása 1 és 2.

Ha tetszett a poszt csatlakozz a blog Facebook csoportjához!
Több hír, több érdekesség a témában!
 

 

2012.03.01. 14:42 | h.e.g.a | Szólj hozzá!

Címkék: alapok üzemeltetés komfort ökológia összefoglalás gazdaságosság passzívház pro/kontra

A bejegyzés trackback címe:

https://holnaphaz.blog.hu/api/trackback/id/tr874125733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

P160.jpg

Hegedűs Attila építészmérnök,
passzívház tervező blogja az
energiahatékony építés, felújítás
lehetőségeiről.

A mai világban az energiatudatos
gondolkodásmód megkerülhetetlen. 
Ebből a megközelítésből az alacsony
energiaigényű épületek, a passzívházak
a jövő épületei a mában.

További információk a szerzőről
Elérhetőség

Címkék

(x) (11) 100 lakásos passzívház (2) 1x1 (7) 2010/31/EU (5) 2020 (6) 2030 (2) ablak (22) ablak beépítés (7) AIDA project (3) ajánlás (7) aktivház (8) alapok (28) árnyékolás (13) beharangozó (5) beszámoló (9) blogról (6) blower-door teszt (2) COP (2) darmstadt (3) dunakeszi (4) elvek (22) energiafüggőség (2) energiagyűjtő fal (3) energiaigény (13) energiatudatosság (22) epitemahazam (17) épületgépészet (18) esztétika (4) évforduló (3) falszerkezet (7) fázisváltó anyag (3) felújítás (11) fenntarthatóság (4) free cooling (2) fűtés (12) gazdaságosság (18) glassX (2) gyárlátogatás (2) hmv (2) hőcserélés (5) hőhíd (4) hőnyereség (4) hőszigetelés (17) hőszigetelő zsaluelem (3) hőszivattyú (3) hőszükséglet (6) hőtárolás (8) interjú (5) ismétlés (6) jogszabaly (5) Kardos Labor (5) képzés (7) kérdezz-felelek (5) kiviteli terv (4) Knauf Insulation (8) komfort (7) konferencia (10) követelmények (13) közel nulla energiafogyasztás (6) légfűtés (2) légtömörség (11) lélegző fal (3) megtérülés (5) megújuló energia (7) minősítés (9) minősített passzívház (3) nap energia (3) nem lakóépület (3) nyáron (6) nyílt nap (7) ökoklikk (6) ökológia (21) ökológiai lábnyom (2) oktatás (2) oldal ajánló (2) összefoglalás (11) passzívház (64) passzivhaz epitkezes elso kezbol (14) peremszigetelés (4) phi (4) phpp (8) primerenergia (4) pro/kontra (8) rákosliget (13) REC (2) szabad hűtés (2) szabályozás (4) szada (4) szakszavak (2) szálas hőszigetelés (3) számítás (3) szellőztetés (22) szigetelési program (2) színes (16) szoláris (8) tájolás (7) talajkollektor (2) talajszonda (2) társasház (6) termékismertető (2) tervezés (15) tervismertető (18) tévhitek (7) tudatosság (6) tulajdonosi tapasztalat (12) utólagos hőszigetelés (8) üvegezés (3) üzemeltetés (10) U érték (5) vendégposzt (6) Címkefelhő

Kommentek

Partnerek

paosz250.jpg

phm_logo_250.jpg

ef_logo_felirattal_250.gif

Greenfo_uj_banner_250x55.jpg

Banner_cheph_k250.png

Creative Commons Licenc
Kapcsolat Email Hegedûs Attilának design:ekome
süti beállítások módosítása