Hogyan készül a minőségi ablak? - 2. rész

Gyárlátogatás az Internorm műanyag ablak és hőszigetelő üveg gyárában

Az Internorm Európa vezető ablakgyártója, és a passzívházakhoz elengedhetetlen minőségi nyílászárók egyik legnagyobb fejlesztője, készítője is. Abban a szerencsés helyzetben volt részem, hogy személyesen vehettem részt két gyárlátogatáson, és így első kézből szerezhettem információkat az előállítás folyamatáról, és a legújabb fejlesztésekről. Az itt tapasztaltakat most ebben a sorozatban osztom meg.

Első körben a fa nyílászárókat készítő Lannach-i gyárat kerestük fel, majd ezt követően látogattunk el a felső ausztriai Sarleinsbach-ba,
I-201Sarleinsbach.jpg
fotó: internorm.hu

ahol az Internorm, és egyben Európa legmodernebb ablakgyárát tekinthettük meg. A 2 fő gyártószintes csarnokrendszerben a műanyag ablakok összeszerelésén kívül, az ablakrendszerhez szükséges profilok és a hőszigetelő üvegtáblák gyártási folyamata is megtalálható.

Először a műanyag profilok előállításának menetével ismerkedhettünk meg. A munkafolyamat teljesen gépesített.  Silókban tárolt alapanyag granulátum és egyéb adalékok speciális összedolgozásával állítják elő azt a műanyag keveréket, amiből utána a profilozó gépsor folyamatos hűtés mellett történő húzással és sorjázással készíti el a profilokat, melyeket végül 6 méteres szálakra szabnak.

I-202profil_huzo_gepsor.jpg
a gyártó csarnok összképe - egymás mellett sorakoznak a gépsorok, mindegyiken eltérő profil készül,
a kép jobb szélén a silókból érkező alapanyag csőkígyója, mí

g bal oldalon a sor végén a kész profil
fotó: internorm.hu

I-203gepsor_vegtermek.jpga gépsor nézete szemből és a végén a távozó termék - fotó: emap.com

Ezt követően kerül sor a legyártott profilok betárolására egy több szintes, gépesített ’tömör’ raktárba. Innen már a konkrét, egyedi megrendelés alapján kerülnek az elemek a következő gépsorra, ahol is megtörténik a profilok konkrét igényekre optimalizált méretre vágása, furatozása, és egyéb előkészítése.

A gyártási sor további fázisában a legyártott elemek (a keretek egy-egy oldalai) robotizált szortírozása történik, ahol már az azonos kerethez tartozó elemek egy csoportba kerülnek. A keretek 4 oldalának egyidejű összehegesztése (és derékszögelése), a hegesztési varratok lemarása, vasalatok felszerelése a következő gyártósor feladata.

Ezt követő munkafázis az üvegek szárnyakba történő beépítése. Az Internorm által kifejlesztett és a műanyag nyílászáróknál alkalmazott u.n. fix-o-round beépítés lényege, hogy a rendkívüli merevséggel rendelkező kész üvegtáblák megszakításmentesen kerülnek beragasztásra a szárnyba, minek hatására a szerkezet stabilitása külön merevítés nélkül is megnő.

Ennél a munkafázisnál volt a legszembetűnőbb, hogy a teljes gyártási spektrum mindig konkrét megrendelés alapján készül, és így a szalagon egymást követő nyílások gyakorlatilag mind eltérőek. Komoly logisztikai kihívás, hogy az összeépítés pontjára egy időben érkezzenek az azonos nyílászáróhoz tartozó tok, szárny és üvegtábla elemek. A gyártási sorrend központilag optimalizált, a nyílászárók legyártásának menete a logisztikai elveket követi. A nyílászárók legyártási sorrendjét a megrendelés és a szállítás igényei alapján állítják össze oly módon, hogy mindig először az adott konténer legmélyére kerülő egység kerül legyártásra. Ezáltal megspórolhatóak a szállítás során a plusz pakolások. A megtekintett gyár gyártási kapacitása kb. 40 kamion konténer/nap.

Az egyedi (pl. íves) elemek és egyéb extra kiegészítők (beépített árnyékoló, szellőző, stb.) a teljesen gépesített szalagtól külön, egyedileg készülnek.

A Sarleinsbachi látogatás másik érdekes momentuma a hőszigetelő üveggyártás megtekintése volt. A gyárba készen érkeznek a 6 méteres síküveg táblák. Ezek méretre vágása
I-204uvegvago_gepsor.jpg
az üveg vágó gyártósor - fotó: internorm.hu

a vágási élek sorjátlanítása, csiszolása, tisztítása után kerül sor az üveghibák led alapú szkenneres, számítógépes valamint a - gépi adatok alapján a - szemrevételezéses ellenőrzésre.
I-205uvegellenorzes.jpg
üvegtáblák ellenőrzése - fotó: uniquelights.at

Miközben az üveglapok összeépítés előtti betárolása történik, elkészül az adott hőszigetelő üvegszerkezethez tartozó távtartó-profilok lehajtása, és végtelenítése. A távtartók sarokillesztés-mentesen, jellemzően 1 darabból készülnek, ezzel is javítva a hőszigetelés értékét.

Az üveglapok összeépítése és a hézagok gázzal való feltöltése speciális gázkamrában történik. Nem utólag töltik be az üveg rétegek közé a gázt, majd tömítik a betöltőnyílás hézagját, hanem gázzal telített térben szerelik össze az üvegrétegeket.
I-206-tavtarto_behelyezes+gazkamra.jpg
távtartó keret behelyezése és a gáz betöltését végző kamra -  forrás: glassonweb.com és internorm.hu

Ez a technológia is szerepet játszik abban, hogy a gyár 10 éves garanciát vállal az üvegtáblák közötti gáztöltöttség szintjére.

Ha tetszett a bejegyzés csatlakozz a Facebook csoportunkhoz!
Még több energia, még több tudatosság, még több építészet!
 

2012.06.12. 09:18 | h.e.g.a | Szólj hozzá!

Címkék: beszámoló színes ablak üvegezés gyárlátogatás

A bejegyzés trackback címe:

https://holnaphaz.blog.hu/api/trackback/id/tr404575261

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

P160.jpg

Hegedűs Attila építészmérnök,
passzívház tervező blogja az
energiahatékony építés, felújítás
lehetőségeiről.

A mai világban az energiatudatos
gondolkodásmód megkerülhetetlen. 
Ebből a megközelítésből az alacsony
energiaigényű épületek, a passzívházak
a jövő épületei a mában.

További információk a szerzőről
Elérhetőség

Címkék

(x) (11) 100 lakásos passzívház (2) 1x1 (7) 2010/31/EU (5) 2020 (6) 2030 (2) ablak (22) ablak beépítés (7) AIDA project (3) ajánlás (7) aktivház (8) alapok (28) árnyékolás (13) beharangozó (5) beszámoló (9) blogról (6) blower-door teszt (2) COP (2) darmstadt (3) dunakeszi (4) elvek (22) energiafüggőség (2) energiagyűjtő fal (3) energiaigény (13) energiatudatosság (22) epitemahazam (17) épületgépészet (18) esztétika (4) évforduló (3) falszerkezet (7) fázisváltó anyag (3) felújítás (11) fenntarthatóság (4) free cooling (2) fűtés (12) gazdaságosság (18) glassX (2) gyárlátogatás (2) hmv (2) hőcserélés (5) hőhíd (4) hőnyereség (4) hőszigetelés (17) hőszigetelő zsaluelem (3) hőszivattyú (3) hőszükséglet (6) hőtárolás (8) interjú (5) ismétlés (6) jogszabaly (5) Kardos Labor (5) képzés (7) kérdezz-felelek (5) kiviteli terv (4) Knauf Insulation (8) komfort (7) konferencia (10) követelmények (13) közel nulla energiafogyasztás (6) légfűtés (2) légtömörség (11) lélegző fal (3) megtérülés (5) megújuló energia (7) minősítés (9) minősített passzívház (3) nap energia (3) nem lakóépület (3) nyáron (6) nyílt nap (7) ökoklikk (6) ökológia (21) ökológiai lábnyom (2) oktatás (2) oldal ajánló (2) összefoglalás (11) passzívház (64) passzivhaz epitkezes elso kezbol (14) peremszigetelés (4) phi (4) phpp (8) primerenergia (4) pro/kontra (8) rákosliget (13) REC (2) szabad hűtés (2) szabályozás (4) szada (4) szakszavak (2) szálas hőszigetelés (3) számítás (3) szellőztetés (22) szigetelési program (2) színes (16) szoláris (8) tájolás (7) talajkollektor (2) talajszonda (2) társasház (6) termékismertető (2) tervezés (15) tervismertető (18) tévhitek (7) tudatosság (6) tulajdonosi tapasztalat (12) utólagos hőszigetelés (8) üvegezés (3) üzemeltetés (10) U érték (5) vendégposzt (6) Címkefelhő

Kommentek

Partnerek

paosz250.jpg

phm_logo_250.jpg

ef_logo_felirattal_250.gif

Greenfo_uj_banner_250x55.jpg

Banner_cheph_k250.png

Creative Commons Licenc
Kapcsolat Email Hegedûs Attilának design:ekome
süti beállítások módosítása