Fa kubus

Közösségi központ St. Gerold, Ausztria

Megvalósult passzívházakat bemutató sorozatunk aktuális darabja egy érdekes osztrák példa.

Az épület megvalósulásának előzményeként említésre méltó, hogy ez a voralbergi, alpesi régió több fenntarthatósági kezdeményezésnek is aktív részese. Többek között a terület bioszféra-park státusának megpályázása is ezek közé tartozik. A helyiek vallják, hogy az ilyen akciók is jelentősen hozzájárulnak a lakosság önazonosságának és tudatosságának ápolásához, megőrzéséhez. Mindezek mellett 10 éves távlatban a terület energia-önellátásának elérése is a célkitűzések között szerepel.

StG-01.jpg
StG-alap.jpg
alaprajzok

A fenti megfontolások készítették elő azt a négy szintes, vegyes funkciójú épületet, melyben helyi önkormányzati intézmény, egy kis óvoda, játszóház, helyi információs központ, shopnak és egy vegyes funkciójú helyiség kapott helyet.

stg2.jpg

StG-resz.jpgAz épület szerkezeti kialakítása sem szokványos. Ez az első 4 szintes, teljesen fa szerkezetű épület Voralberg tartományban. A ház minden főbb eleme (tartószerkezet, homlokzat, ablakok, padló- és falburkolatok, mennyezet valamint a bútorok is) fából készültek. Ehhez alapanyagként nagy többségben helyi kitermelésű erdei fenyőt használtak. Hőszigetelésre is természetes anyagok, birkagyapjú és farost szolgáltak.

A teljes beruházást a beépített primer energia tartalom, az üvegházhatás és a környezet elsavasodásának minimalizálása - mint ökológiai szempontok - vezérelték.

A 'kocka' tömeg a lehűlő felületek csökkentése szempontjából kedvező, a nagy üvegfelületek pedig amellett, hogy rálátást biztosítanak a természeti környezetre a szoláris nyereség nagyságát is növelik. A nyári napvédelem szempontjából fontos árnyékolók a homlokzati burkolatba integrálva kerültek kialakításra.

Az épület geometrikussága válaszol a természet formáira és kapcsolatot teremt a táji és az épített elemek között. A nagy homlokzati megnyitások változó térbeli viszonyokat és eltérő rálátásokat teremtenek a környezettel.

A passzívházként kialakított kompakt épülettömeg a geotermikus és napenergia, önellátásra törekvő felhasználása mellett az ökologikus gondolkodás és a helyi hozzáadott érték házasításának jó példája. A tervezők mindent megtettek annak érdekében, hogy minimalizálják a környezeti ártalmakat és egy olyan épületet hozzanak létre, amire a helyi közösség is büszke lehet.

stg.jpg 

Közösségi központ, St. Gerold, Ausztria

Építés ideje: 2009
Tervező: cukrowicz nachbaur architekten zt gmbh
Alapterület: 528 m²
Szerkezeti kialakítás: faszerkezet
Ökológiai szempontok: PVC és trópusi fa mentes,
Az épület fűtési hőigénye: 14 kWh/m²év - PHPP szerint
Primerenergia igény: 120 kWh/m²év - PHPP szerint
Fűtés: talajszondás hőszivattyú
Szellőzés: forgódobos hővisszanyerő 75%-os hatékonysággal
Beruházási költség: € 4,275 / m²
U-értékek:
   Külső fal: 0,12 W/m²K
   Tető: 0,10 W/m²K
   Padló: 0,16 W/m²K
   Ablakok: 0,78 W/m²K, Üvegezés=0,53-0,64 W/m²K

További információk:
Az épület adatlapja a phi oldalán
Épület bemutató: link

Ha tetszett a bejegyzés csatlakozz a Facebook csoportunkhoz!
Még több energia, még több tudatosság, még több építészet!
 

 

2012.06.19. 10:57 | h.e.g.a | Szólj hozzá!

Címkék: színes tudatosság ökológia passzívház tervismertető nem lakóépület

A bejegyzés trackback címe:

https://holnaphaz.blog.hu/api/trackback/id/tr834597067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

P160.jpg

Hegedűs Attila építészmérnök,
passzívház tervező blogja az
energiahatékony építés, felújítás
lehetőségeiről.

A mai világban az energiatudatos
gondolkodásmód megkerülhetetlen. 
Ebből a megközelítésből az alacsony
energiaigényű épületek, a passzívházak
a jövő épületei a mában.

További információk a szerzőről
Elérhetőség

Címkék

(x) (11) 100 lakásos passzívház (2) 1x1 (7) 2010/31/EU (5) 2020 (6) 2030 (2) ablak (22) ablak beépítés (7) AIDA project (3) ajánlás (7) aktivház (8) alapok (28) árnyékolás (13) beharangozó (5) beszámoló (9) blogról (6) blower-door teszt (2) COP (2) darmstadt (3) dunakeszi (4) elvek (22) energiafüggőség (2) energiagyűjtő fal (3) energiaigény (13) energiatudatosság (22) epitemahazam (17) épületgépészet (18) esztétika (4) évforduló (3) falszerkezet (7) fázisváltó anyag (3) felújítás (11) fenntarthatóság (4) free cooling (2) fűtés (12) gazdaságosság (18) glassX (2) gyárlátogatás (2) hmv (2) hőcserélés (5) hőhíd (4) hőnyereség (4) hőszigetelés (17) hőszigetelő zsaluelem (3) hőszivattyú (3) hőszükséglet (6) hőtárolás (8) interjú (5) ismétlés (6) jogszabaly (5) Kardos Labor (5) képzés (7) kérdezz-felelek (5) kiviteli terv (4) Knauf Insulation (8) komfort (7) konferencia (10) követelmények (13) közel nulla energiafogyasztás (6) légfűtés (2) légtömörség (11) lélegző fal (3) megtérülés (5) megújuló energia (7) minősítés (9) minősített passzívház (3) nap energia (3) nem lakóépület (3) nyáron (6) nyílt nap (7) ökoklikk (6) ökológia (21) ökológiai lábnyom (2) oktatás (2) oldal ajánló (2) összefoglalás (11) passzívház (64) passzivhaz epitkezes elso kezbol (14) peremszigetelés (4) phi (4) phpp (8) primerenergia (4) pro/kontra (8) rákosliget (13) REC (2) szabad hűtés (2) szabályozás (4) szada (4) szakszavak (2) szálas hőszigetelés (3) számítás (3) szellőztetés (22) szigetelési program (2) színes (16) szoláris (8) tájolás (7) talajkollektor (2) talajszonda (2) társasház (6) termékismertető (2) tervezés (15) tervismertető (18) tévhitek (7) tudatosság (6) tulajdonosi tapasztalat (12) utólagos hőszigetelés (8) üvegezés (3) üzemeltetés (10) U érték (5) vendégposzt (6) Címkefelhő

Kommentek

Partnerek

paosz250.jpg

phm_logo_250.jpg

ef_logo_felirattal_250.gif

Greenfo_uj_banner_250x55.jpg

Banner_cheph_k250.png

Creative Commons Licenc
Kapcsolat Email Hegedûs Attilának design:ekome
süti beállítások módosítása