Tényleg megfizethetetlenül drága egy passzívház?

Rövid válasz:

Nem, de a mostani viszonyok mellett tényleg némileg drágább.


Közkeletű vélekedés, hogy egy passzívház sokkal (akár kétszer) drágább, mint egy hagyományos társa. Ez sajnos sokak fejében rögzült téveszme, de most azért egy picit nézzünk a kérdés mögé:

Neuschwanstein.jpg


Az első lehetőség, hogy statisztikai alapon vetjük össze a megvalósult hagyományos házakat passzív társaikkal. Sajnos itthon a kevés megvalósult épület és a hiányos adatok miatt erre nem nagyon van esély. Tőlünk nyugatabbra, például Németországban már készültek ilyen összehasonlítások. Ott arra jutottak, hogy a passzívházak kb 8-15%-al kerülnek többe. Kiindulásnak ez egy jó adat.

A másik, ami viszont kérdésként felvetődik, hogy de 'mihez képest?' A Magyarországon - sajnos most még csak kis számban elérhető - adatok a helyi sajátosságok miatt is nehezen vethetőek össze. Egy házilagosan kivitelezett épület és egy fővállalkozó által bonyolított között is jelentős ár és minőségi eltérés képzelhető el.

Az sem mindegy, hogy milyen burkolatokat, ajtókat, stb. választunk hiszen ezek között is akár többszörös különbségek képzelhetőek el, így fontos, hogy meghatározzuk a műszaki és igény színvonalat, ami mentén összemérjük a jelölteket. És itt rögtön egy újabb kérdés felvetése válik időszerűvé, miszerint hogyan vegyük figyelembe azokat a komfort és egyéb műszaki előnyöket, melyekkel egy magasabb energetikai minőséggel bíró épület rendelkezik (folyamatos, egyenletes friss levegő ellátás, hideg-sugárzás- és hőhídmenetes szerkezetek, stb.)

Ajánlott bejegyzés: Passzívházak előnyei és hátrányai

Ha a beépített anyagok és termékek oldaláról közelítjük meg a kérdést láthatjuk, hogy kétségtelenül egy passzívházban általában vastagabb hőszigetelésekkel és jobb minőségű nyílászárókkal találkozunk, sőt a szellőztető berendezés is feláras. Azonban az erőteljesen lecsökkent hőigény miatt a fűtési rendszer akár lényegesen olcsóbb is lehet. (Persze, amennyiben megújuló és alternatív energiahordozókat kívánunk használni, akkor a kiinduló beruházás valószínűleg ebben az esetben megemelkedik.)

Árkalkuláció számítása esetén fontos mérlegre tenni az épület várható üzemeltetési költségeit, amiben a passzívházak jól állnak, hiszen az összehasonlítás alapját képező épülettől függően 50-90%-os energia és így költségmegtakarítást is hozhatnak.

Végezetül azt gondolom, hogy ideális adottságok és költség-optimalizált, racionális tervezés mellett egy hagyományos épület árszintje közelében is létrehozható egy passzívház, de előzetes kalkulációk és költségbecslések esetén a nemzetközi gyakorlathoz hasonló 10-20%-os felár kalkulálása lehet reális.

A felhasznált fotó forrása: kihagy6atlan.hu

Ha tetszett a bejegyzés csatlakozz a Facebook csoportunkhoz!
Még több energia, még több tudatosság, még több építészet!
 

 

2012.08.22. 09:31 | h.e.g.a | Szólj hozzá!

Címkék: kérdezz-felelek

A bejegyzés trackback címe:

https://holnaphaz.blog.hu/api/trackback/id/tr864675716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

P160.jpg

Hegedűs Attila építészmérnök,
passzívház tervező blogja az
energiahatékony építés, felújítás
lehetőségeiről.

A mai világban az energiatudatos
gondolkodásmód megkerülhetetlen. 
Ebből a megközelítésből az alacsony
energiaigényű épületek, a passzívházak
a jövő épületei a mában.

További információk a szerzőről
Elérhetőség

Címkék

(x) (11) 100 lakásos passzívház (2) 1x1 (7) 2010/31/EU (5) 2020 (6) 2030 (2) ablak (22) ablak beépítés (7) AIDA project (3) ajánlás (7) aktivház (8) alapok (28) árnyékolás (13) beharangozó (5) beszámoló (9) blogról (6) blower-door teszt (2) COP (2) darmstadt (3) dunakeszi (4) elvek (22) energiafüggőség (2) energiagyűjtő fal (3) energiaigény (13) energiatudatosság (22) epitemahazam (17) épületgépészet (18) esztétika (4) évforduló (3) falszerkezet (7) fázisváltó anyag (3) felújítás (11) fenntarthatóság (4) free cooling (2) fűtés (12) gazdaságosság (18) glassX (2) gyárlátogatás (2) hmv (2) hőcserélés (5) hőhíd (4) hőnyereség (4) hőszigetelés (17) hőszigetelő zsaluelem (3) hőszivattyú (3) hőszükséglet (6) hőtárolás (8) interjú (5) ismétlés (6) jogszabaly (5) Kardos Labor (5) képzés (7) kérdezz-felelek (5) kiviteli terv (4) Knauf Insulation (8) komfort (7) konferencia (10) követelmények (13) közel nulla energiafogyasztás (6) légfűtés (2) légtömörség (11) lélegző fal (3) megtérülés (5) megújuló energia (7) minősítés (9) minősített passzívház (3) nap energia (3) nem lakóépület (3) nyáron (6) nyílt nap (7) ökoklikk (6) ökológia (21) ökológiai lábnyom (2) oktatás (2) oldal ajánló (2) összefoglalás (11) passzívház (64) passzivhaz epitkezes elso kezbol (14) peremszigetelés (4) phi (4) phpp (8) primerenergia (4) pro/kontra (8) rákosliget (13) REC (2) szabad hűtés (2) szabályozás (4) szada (4) szakszavak (2) szálas hőszigetelés (3) számítás (3) szellőztetés (22) szigetelési program (2) színes (16) szoláris (8) tájolás (7) talajkollektor (2) talajszonda (2) társasház (6) termékismertető (2) tervezés (15) tervismertető (18) tévhitek (7) tudatosság (6) tulajdonosi tapasztalat (12) utólagos hőszigetelés (8) üvegezés (3) üzemeltetés (10) U érték (5) vendégposzt (6) Címkefelhő

Kommentek

Partnerek

paosz250.jpg

phm_logo_250.jpg

ef_logo_felirattal_250.gif

Greenfo_uj_banner_250x55.jpg

Banner_cheph_k250.png

Creative Commons Licenc
Kapcsolat Email Hegedûs Attilának design:ekome
süti beállítások módosítása