Mit tud ez a csoda üveg?

Az előző bejegyzésben már bemutattuk ezt az érdekes üveg szerkezetet, ami amellett, hogy kimagasló módon szigetel, a napjárástól függően árnyékol, de még a felesleges hőenergiát tárolni is képes. Most nézzük meg egy kicsit közelebbről és mélyedjünk el a szerkezet kialakításban és a technikai paraméterekben.

_glassx-foto-1.jpg

 

Alapvető felépítés

3 rétegű hőszigetelő üvegezés, prizma üveg a külső légkamrában (a nyári napsütés visszaverésére, a téli napsugárzás átengedésére). A hőtárolásért felelős 'modul' sóhidrát oldatot tartalmaz, amely kb. 24 °C hőmérsékleten változtatja meg a halmazállapotát (fázis váltó anyag).

_glassx-szerkezeti_megoldasok.jpg

Az elérhető eltérő szerkezeti megoldások.
Sorrendben (balról jobbra): Glassx crystal, prism, comfort, comfort slim, comfort store.

Hőszigetelés /U érték 0.49 W/m2K (crystal, prism, comfort), 0.91 W/m2K (comfort slim) 
Szerkezeti vastagság 79 mm, szerkezet tömege 95 kg/m2 (GlassX crystal)
Fényátengedés: szilárd halmazállapotnál 0-28%, folyékony oldat esetében 4-45%
Hőtárolási hőmérséklet: 26-30 °C, hőtárolási kapacitás: 1185 Wh/m2

 

A szerkezet működésével kapcsolatban jó pár kérdés felmerült.

Fel is tettük ezeket és a cég technikai igazgatója, Martin Schröcker válaszolt:

 

- Milyen főbb környezeti feltételek mellett tűnik megfelelőnek a szerkezet alkalmazása?

A termék minden olyan klíma környezetben használható, ahol a fűtési és hűtési szezon elkülönül, ahol jelentős a napsugárzás a fűtési/hűtési periódusok során (gyakorlatilag Skandináviától délre minden európai terület ide sorolható), illetve lehetőség van arra, hogy az üvegszerkezet az éjszakai időszakban visszahűljön a 20°C körüli hőmérsékletre (akár a külső/belső levegő, akár mesterséges szellőzés segítségével).

_glassx-kristalyosodas.jpgA fázisváltó anyag megjelenése eltérő állapotokban. (Folyékony, kristályosodás közben, szilárd.)

 

- Létezik kalkuláció a pénzügyi és energetikai megtérülésről?

Energetikai megtérülés nagyságrendben 3 évre tehető, a konkrét projektek egyedi körülményeitől függően.

A pénzügyi megtérülés is nagy részt a konkrét projekt kialakításától függ. Új építés esetén a GlassX szerkezet három módon hozhat gazdasági hasznot:

  • _glassx-foto-300-2.jpgHa az épület passzív hűtésre és/vagy a szoláris napenergia erőteljes hasznosításra optimalizált, akkor a GlassX homlokzati rendszereinek használata mellett jelentősen lehet csökkenteni, vagy akár teljesen el is lehet hagyni az épület hagyományos fűtési és/vagy hűtési rendszereit. Ebből a szempontból egy jó példa a Marche International épülete, ami Zürich mellett épület fel. Ez az épület aktív fűtési és hűtési rendszer nélkül üzemel, ezáltal jelentős megtakarítást lehetett elérni az épület gépészeti-beruházási költségein. Ilyen esetben a GlassX rendszer többletköltsége akár rögtön vissza is térülhet.

  • Olyan épületek esetében, amikor egy konkrét követelményszintet elérése a cél - ilyenek például a passzívházak is - a GlassX elemek használata költséghatékonyan segítheti ezt.
    Téli időszakban például a napenergia hasznosulásának aránya ennek segítségével javítható, így akár 20-30 százalékkel is csökkenthető a fűtés által biztosítandó energiaigény.

    _glassx-foto-300-3.jpgVagy az is elképzelhető, hogy ilyen esetben a nem az energiaigényt szorítjuk lejjebb ezáltal, hanem a többi szerkezet szigetelési vastagsága (és ezzel együtt a falszerkezet helyigénye) csökkenthető. Így - pl. városi beépítés esetén, ahol az épület méreti korlátozottak - a GlassX segítségével az épület belső alapterülete növelhető meg. A többlet hasznos m2-ek és a hőszigetelési vastagság csökkentésén megspóroltak hatására a GlassX a beruházó szemszögéből nézve költség semleges megoldás lehet, illetve ideális esetben akár közvetlen gazdasági hasznot is hozhat.

  • Végezetül az se feledjük el, hogy az energiacsökkentés önmagában is megtakarítást jelent. Ennek a nagysága az adott épület fűtési/hűtési rendszerétől és természetesen a helyi energia árától függ. Mivel Európa nagy részében az energiaárak jelenleg viszonylag alacsonyak ezért a megtérülés értéke erről az oldalról nézve jelenleg még több mint 10 év. Azonban mivel a GLASSX elemek élettartama több mint 30 év, az épület üzemeltetésén elért megtakarítás idővel összeadódik és folyamatos hasznot termel a tulajdonosnak az épület hátralévő élettartama alatt.

Átépítés esetén a hatások akár jelentősebbek is lehetnek, hiszen egy meglévő épület általában magasabb kiinduló összenergia mutatóval rendelkezik.

 

- Mit mutatnak a mérési eredmények, milyen pontos adatokat ad a szerkezet működéséről a számítási metódus?

_glassx-foto-300-4.jpg

Az épületenergetikai kalkulációk többségénél az eredmények pontossága nagy mértékben függ a használótól, a használat módjától. Ebből a szempontból komoly előnye a GlassX elemeknek, hogy ezek passzív - beavatkozást nem igénylő - szerkezetek, így azok működésére viszonylag kis hatással van a felhasználó.

Ha a használó például leengedi az árnyékolót egy déli tájolású nyíláson napos, téli idő esetén, azzal kizárja az épületből a szoláris energia azon részét, ami amúgy később hasznosítható lenne. A GlassX elemek esetében nincs ilyen probléma, hiszen az meleg időben a felhasználó beavatkozása nélkül is eltárolja a 'többlet' energiát, amit aztán később, amikor szükség van rá, visszasugároz.

De a kérdésre visszatérve, ha összehasonlítjuk a megvalósult épületek energiaigényét a kalkulációval azt találjuk, hogy Glassx elemeket tartalmazó épületek kevesebb energiát használnak annál, mint amit vártunk. Pont ezen tapasztalatok miatt saját számítási metódusunk tökéletesítésébe kezdtünk, aminek épp a közepén tartunk. Előreláthatólag a jövő év elején végzünk ezzel és arra készülünk, hogy ezáltal sokkal pontosabban képesek legyünk az épületek várható működését előre jelezni.

 

- Már több passzívház minőségű épületben is használták ezeket a szerkezetet. Hogyan lehetséges az időben változó műszaki adatokat - az U és g értékek a napsugárzás beesési szögétől illetve a fázis váltó anyag aktuális állapotától függően eltérőek - figyelembe venni egy energetikai számításban?

Eddig mi többségében Svájcban dolgoztunk, ahol is a Minergie szabvány szerint történik az energiahatékony épületek tervezése. Jelenleg is egyeztetünk a darmstadti Passzívház Intézettel arról, hogy milyen adatok szerepeltethetőek a PHPP számításban. A cél az, hogy a GlassX termékek is megkaphassák a minősített passzívház termék minősítést, akár már a jövő év első felében.
Így sajnos most még nem tudok végleges választ adni, de amint ezek az egyeztetések lezárulnak, a minősített adatokat meg tudjuk adni.

_glassx-foto-300-5.jpg

_glassx-foto-300-6.jpg

 

- Milyen tapasztalatok vannak a szerkezet eltérő klímaviszonyokon történő felhasználásáról?

Az eddig megvalósult projektek többsége közép európai klímán került megvalósításra, ahol is a termékünk nagyon jól teljesít.

Az egyetlen kockázati tényező, ami megnehezítheti a termék elterjesztését más klímákon az, ha a túl meleg (folytonosan 20°C feletti) éjszakák miatt a fázis váltó anyag (phase change material - PCM) nem tud teljes mértékben visszaszilárdulni. Ilyen esetben nagyon fontos, hogy a várható időjárási adatokat már előzetesen kielemezzük. Szükség szerint szóba jöhet a hőtárolásban részt vevő anyag módosítása, illetve aktív hűtés alkalmazása is szóba kerülhet az éjjeli időszakban.

  

- A fűtési vagy a hűtési periódusa során mutatkozik nagyobb haszna a szerkezetüknek?

Pénzügyileg a legnagyobb haszon a hűtés esetében érhető el. Főleg azért mert a GlassX által megspórolható hűtési infrastruktúra kiépítése lényegesen drágább lenne. Természetesen mindez attól is függ, hogy szükséges-e aktív hűtés ahhoz, hogy az elemek visszahűljenek az éjszaka folyamán, hiszen ilyen esetben a téli időszak kecsegtet nagyobb megtakarítással.

Eddig tartottak a válaszok. Továbbra is azt hiszem, hogy összességében egy igen érdekes megoldással állunk szemben. Az azért a sorok közül kiolvasható, hogy a szerkezeti rendszer bár jól átgondoltnak és kiforrottnak tűnik, de még messze van attól, hogy tömegesen elterjedjen. Látható, hogy a forgalmazó is ezért szeretné auditáltatni a szerkezetét, hogy független szakmai vélemény is alátámassza a most még elég nehezen megítélhető energetikai és pénzügyi hasznosulást.

Az általános bemutatás és további referenciák az Épitészeti blöff vagy a jövő szerkezete bejegyzésünkben

Ha tetszett a bejegyzés csatlakozz hozzánk a Facebook-on is! 

Még több energia, még több tudatosság, még több építészet.

Csatlakozó oldalak: glassx.chglassxpcm.com
A felhasznált képek forrása: glassx.ch

Fotók, referenciák:
Idősek otthona Domar/Ems 2007, tervező: GlassX architecture, Zurich
Nullenergiás épület, Eulachhof, Oberwinterthur, tervező: GlassX architecture, Zurich
Minergie-P Lakóépület bővítés, Teufen, tervező: GlassX architecture, Zurich
N7 lakó és iroda épület, Berlin, tervező: C. Fischer Innerarchitecten

2013.12.17. 11:18 | h.e.g.a | 7 komment

Címkék: interjú ablak árnyékolás hőtárolás glassX fázisváltó anyag

A bejegyzés trackback címe:

https://holnaphaz.blog.hu/api/trackback/id/tr715695700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

toroloco 2013.12.18. 16:48:24

az elolvasott 8-10 post alapján kiosztok egy dícséretet.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2013.12.18. 18:06:34

Én hiánylom az (x) jelzést a cikk végéről.

Ezzel nem a terméket akarom lehúzni, de a reklám akkor is reklám. Attól még a cucc lehet igen jó.

h.e.g.a 2013.12.18. 20:51:06

Köszi a kommenteket.
Én örülnék a legjobban, ha (x) lehetne a cikk végén. Az azt jelentené, hogy
valaki fizetett érte,
az anyagot (szöveg, képek) készen kaptam és csak fel kellett töltenem.

De nem így volt, hanem úgy, hogy
miután ráakadtam a szerkezetre és felkeltette az érdeklődésemet utánanéztem,
elolvastam a belinkelt oldalakon elérhető infót, letöltöttem, elolvastam a szakmai anyagokat (sajna egyik sem magyarul volt),
felvettem a kapcsolatot a céggel és tovább érdeklődtem.

És végül abból, amit sikerült lényegként leszűrnöm és a technikai igazgató válaszainak szöveg-hű magyarításából összeraktam a bejegyzés(eke)t.

Persze, ha valaki ennek hatására venne valamilyen üvegpanelt náluk, legyen már olyan jó és szóljon már pár szót az érdekemben, hátha adnak némi jutalékot! Ígérem, utána ki fogom tenni az (x)-et. :-)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2013.12.19. 00:06:22

@h.e.g.a: OK, ne haragudj a feltételezésért és elismerésem a szép munkáért.

Még egy apró hibajavítás:

"hőtárolási kapacitás: 1185 W/m2"

Szerintem itt Wh/m2 lesz a mértékegység, praktikusabban kJ/m2-ben megadva (1Wh=3.6kJ), mert a hőmennyiséget ált. joule-ban szokták számolni.

h.e.g.a 2013.12.19. 08:07:36

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Köszönöm a figyelmes olvasást és az észrevételt. A hiba javítva!

Rezsnyák Péter 2015.02.16. 07:54:44

A poszt keletkezése óta eltelt egy kis idő. Közben beleszeretett egy építtetőm. A kérdés, hogy vannak-e újabb infók, mint pl. az, hogy a PHPP-ben hogyan lehetne szerepeltetni? Esetleg van-e magyar forgalmazó?

h.e.g.a 2015.02.19. 11:54:13

Sajnos nem rendelkezem a cikkben szereplőknél frissebb infókkal. Passzívház minősítő válasza a PHPP-ben történő felhasználásról: 'Szerintem feltétlen érdemes megvárni, amíg megszerzik a minősítést. Enélkül nem lehet tudni biztonsággal, hogy hogyan kell a PHPP-ben modellezni. Mint ahogy a cikkben meg is adták: ezt ők sem tudják még teljes bizonyossággal.
Ha egy építtető ragaszkodik hozzá, persze kipróbálhatja, de mint tervezők, felelősséggel tartozunk és csak azt ajánlhatjuk, amiről engedély is van. Minősíttetni minden esetre nem lehetne a házat, csak az után, miután megvan a minősítése az anyagnak a PHI-nál. Abban ugyan is meg lesz adva, hogy hogyan kell a számításban alkalmazni.'

P160.jpg

Hegedűs Attila építészmérnök,
passzívház tervező blogja az
energiahatékony építés, felújítás
lehetőségeiről.

A mai világban az energiatudatos
gondolkodásmód megkerülhetetlen. 
Ebből a megközelítésből az alacsony
energiaigényű épületek, a passzívházak
a jövő épületei a mában.

További információk a szerzőről
Elérhetőség

Címkék

(x) (11) 100 lakásos passzívház (2) 1x1 (7) 2010/31/EU (5) 2020 (6) 2030 (2) ablak (22) ablak beépítés (7) AIDA project (3) ajánlás (7) aktivház (8) alapok (28) árnyékolás (13) beharangozó (5) beszámoló (9) blogról (6) blower-door teszt (2) COP (2) darmstadt (3) dunakeszi (4) elvek (22) energiafüggőség (2) energiagyűjtő fal (3) energiaigény (13) energiatudatosság (22) epitemahazam (17) épületgépészet (18) esztétika (4) évforduló (3) falszerkezet (7) fázisváltó anyag (3) felújítás (11) fenntarthatóság (4) free cooling (2) fűtés (12) gazdaságosság (18) glassX (2) gyárlátogatás (2) hmv (2) hőcserélés (5) hőhíd (4) hőnyereség (4) hőszigetelés (17) hőszigetelő zsaluelem (3) hőszivattyú (3) hőszükséglet (6) hőtárolás (8) interjú (5) ismétlés (6) jogszabaly (5) Kardos Labor (5) képzés (7) kérdezz-felelek (5) kiviteli terv (4) Knauf Insulation (8) komfort (7) konferencia (10) követelmények (13) közel nulla energiafogyasztás (6) légfűtés (2) légtömörség (11) lélegző fal (3) megtérülés (5) megújuló energia (7) minősítés (9) minősített passzívház (3) nap energia (3) nem lakóépület (3) nyáron (6) nyílt nap (7) ökoklikk (6) ökológia (21) ökológiai lábnyom (2) oktatás (2) oldal ajánló (2) összefoglalás (11) passzívház (64) passzivhaz epitkezes elso kezbol (14) peremszigetelés (4) phi (4) phpp (8) primerenergia (4) pro/kontra (8) rákosliget (13) REC (2) szabad hűtés (2) szabályozás (4) szada (4) szakszavak (2) szálas hőszigetelés (3) számítás (3) szellőztetés (22) szigetelési program (2) színes (16) szoláris (8) tájolás (7) talajkollektor (2) talajszonda (2) társasház (6) termékismertető (2) tervezés (15) tervismertető (18) tévhitek (7) tudatosság (6) tulajdonosi tapasztalat (12) utólagos hőszigetelés (8) üvegezés (3) üzemeltetés (10) U érték (5) vendégposzt (6) Címkefelhő

Kommentek

Partnerek

paosz250.jpg

phm_logo_250.jpg

ef_logo_felirattal_250.gif

Greenfo_uj_banner_250x55.jpg

Banner_cheph_k250.png

Creative Commons Licenc
Kapcsolat Email Hegedûs Attilának design:ekome
süti beállítások módosítása