Februárban indul a 7. évfolyam!

Nemzetközi képesítést adó passzívház tervező képzés Budapesten

Az Európa számos országában dinamikus ütemben terjeszkedő passzívházakról sokan tudják, hogy minimális energia- és fűtésigénnyel üzemelnek, ráadásul a kivitelezésük sem feltétlenül kerül többe, mint a hagyományos technológiával létesült épületeké. A passzívházak megtervezése és a kivitelezése speciális szakismeretet igényel.

100lakasospasszivhazbudapest.jpgBudapesten múlt év őszén kezdődött a 100 lakásos passzív társasház kivitelezése (Fotó: Green Press)

A Magyarországon 2011-ben bevezetett Minősített Passzívház Tervező Képzés az egyetlen - nemzetközileg elismert - hivatalos képzés jelenleg hazánkban, ahol évek óta praktizáló, vagy frissen diplomázott építész-, gépészmérnökök, illetve az építőiparban dolgozók elsajátíthatják a passzívháztervezéshez, -építéshez szükséges ismereteket. A képzés építőmérnököknek, egyetemistáknak is ajánlott!

sariribaffiaeniko.jpg

- Jó eséllyel tudnak munkát találni és vállalni külföldön is azok a szakemberek, akik Magyarországon, a képzést követően egységes nemzetközi vizsga útján megszerzik a minősített passzívháztervezői vagy passzívház tanácsadói oklevelet. Németországban kifejezetten befogadó az építőipar, számos nagyváros és magánberuházó indított az utóbbi években komoly fejlesztéseket, több helyütt kizárólag passzívházakkal létesülnek új városnegyedek – tájékoztatta a Green Presst Sariri-Baffia Enikő, okl. építőmérnök, passzívház-minősítő.

A Németországban praktizáló, passzívház-minősítéssel foglalkozó mérnöknő Prof. Wolfgang Feist fizikus mellett sajátította el a passzívház-technológiát a kilencvenes években; a passzívház-elméletet kidolgozó, és 1991-ben a világ első passzívházát megépítő szaktekintély közvetlen munkatársa volt évekig a darmstadti Passivhaus Institutnál.

Sariri-Baffia Enikő adaptálta magyar nyelvre, s indította el 2011-ben Budapesten a Passivhaus Institut által kidolgozott – számos országban bevezetett – Minősített Passzívháztervező Képzést, amely évente tavaszi és őszi kurzusokkal indul; 2014. február 7-én már a 7. évfolyam kezdi meg tanulmányait. A képzés uniós támogatója az Intelligent Energy Europe.

A 6. évfolyam decemberben zárult, a képzés eddigi történetében ezen voltak a legtöbben. A minősített passzívháztervezők – köztük a magyarok – a Passivhaus Planer nemzetközi adatbázisból kereshetők ki. A 2014. január 14-ei állapot szerint 43 országból már több mint 3500 szakember szerepel a listán elérhetőségekkel, ebből 2781 minősített passzívháztervező, 700 passzívház tanácsadó. Érdekességképpen: 2013-ban mintegy ezren szerezték meg a képesítést a világ minden tájáról, és 45 magyar szakember adatai találhatók az adatbázisban jelenleg. (Link: passivhausplaner.eu)

A Minősített Passzívház Tervező képzésről

A 2014. évi tavaszi kurzus (7. évfolyam) 2014. február 7-én indul Budapesten, az oktatási napokat továbbra is pénteken és szombaton tartják. A képzés 9 tematikus modulból és gyakorlati műhelymunkából áll. A képzés előnye, hogy az egyes modulokra külön is lehet jelentkezni, nem feltétel tehát a 9 modul együttes látogatása, ám aki sikeres vizsgát szeretne tenni, annak célszerű valamennyin részt vennie.

torokvesz_batarzsolt9.jpgBudai passzívház - Rövid szöveges ismertető Fotó: Batár Zsolt | Tervező: Szekér László

A modulokra az Építész Továbbképző weboldalán lehet jelentkezni. A képzés honlapjának jobb oldali sávjában láthatók a modulok időpontjai és a részletes tematika is elérhető ugyanitt.

  • 2014. február 7. péntek, 1. modul | A passzívház követelmények, alapozó szint

Ez a modult áttekintést nyújt passzívháztémában, a passzívház alapötletétől kiindulva a házak szerkezeti és épületgépészeti koncepcióján keresztül a Passzívház Tervezőcsomaggal (PHPP-vel) történő energiamérleg elkészítéséig. Magában foglalja a minőségbiztosítási kérdéseket és a passzívházak minősítési eljárását az energiahatékony építés legfontosabb elméleti alapjainak a megismertetésével. Nemcsak szakmabelieknek – építészeknek, gépészeknek stb. -, a minden téma iránt érdeklődőnek ajánljuk! Részletek az 1. modul tematikájáról a passzivhaztervezo-oktatas.com weboldal Modulok menüpontjában olvashatók.

  • 2014. február 8. szombat, 2. modul | A passzívház épületburok, haladó szint

A termikus burok, különösen a hőhídmentes szerkezeti csatlakozások döntő szerepet játszanak a passzívházak energiahatékony kialakításában. A 2. modul tanóráin a résztvevők megismerkednek a tömör és átlátszó épületelemekkel, az alkalmas építőanyagokkal, a felhasználható komponensekkel és azok beépítési részleteivel. Az átadott elméleti ismereteket tervezési gyakorlatok egészítik ki. Részletek a 2. modul tematikájáról a www.passzivhaztervezo-oktatas.com weboldal Modulok menüpontjában olvashatók.

Jelentkezés a képzésre

Az egyes modulokra (külön-külön) az Építész Továbbképző weboldalán online regisztrációt követően lehet jelentkezni. A passzivhaztervezo-oktatas.com weboldal Modulok menüpontjában találhatók a jelentkezés feltételei, s itt érhető el az Építész Továbbképző regisztrációs felülete is.

További információk: 

Mesterházy Mónika
Telefon: +36 30 855 44 49 | E-mail: press@greenpress.hu

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on is! 

Még több energia, még több tudatosság, még több építészet.

2014.01.23. 19:00 | h.e.g.a | Szólj hozzá!

Címkék: képzés

A bejegyzés trackback címe:

https://holnaphaz.blog.hu/api/trackback/id/tr895775742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

P160.jpg

Hegedűs Attila építészmérnök,
passzívház tervező blogja az
energiahatékony építés, felújítás
lehetőségeiről.

A mai világban az energiatudatos
gondolkodásmód megkerülhetetlen. 
Ebből a megközelítésből az alacsony
energiaigényű épületek, a passzívházak
a jövő épületei a mában.

További információk a szerzőről
Elérhetőség

Címkék

(x) (11) 100 lakásos passzívház (2) 1x1 (7) 2010/31/EU (5) 2020 (6) 2030 (2) ablak (22) ablak beépítés (7) AIDA project (3) ajánlás (7) aktivház (8) alapok (28) árnyékolás (13) beharangozó (5) beszámoló (9) blogról (6) blower-door teszt (2) COP (2) darmstadt (3) dunakeszi (4) elvek (22) energiafüggőség (2) energiagyűjtő fal (3) energiaigény (13) energiatudatosság (22) epitemahazam (17) épületgépészet (18) esztétika (4) évforduló (3) falszerkezet (7) fázisváltó anyag (3) felújítás (11) fenntarthatóság (4) free cooling (2) fűtés (12) gazdaságosság (18) glassX (2) gyárlátogatás (2) hmv (2) hőcserélés (5) hőhíd (4) hőnyereség (4) hőszigetelés (17) hőszigetelő zsaluelem (3) hőszivattyú (3) hőszükséglet (6) hőtárolás (8) interjú (5) ismétlés (6) jogszabaly (5) Kardos Labor (5) képzés (7) kérdezz-felelek (5) kiviteli terv (4) Knauf Insulation (8) komfort (7) konferencia (10) követelmények (13) közel nulla energiafogyasztás (6) légfűtés (2) légtömörség (11) lélegző fal (3) megtérülés (5) megújuló energia (7) minősítés (9) minősített passzívház (3) nap energia (3) nem lakóépület (3) nyáron (6) nyílt nap (7) ökoklikk (6) ökológia (21) ökológiai lábnyom (2) oktatás (2) oldal ajánló (2) összefoglalás (11) passzívház (64) passzivhaz epitkezes elso kezbol (14) peremszigetelés (4) phi (4) phpp (8) primerenergia (4) pro/kontra (8) rákosliget (13) REC (2) szabad hűtés (2) szabályozás (4) szada (4) szakszavak (2) szálas hőszigetelés (3) számítás (3) szellőztetés (22) szigetelési program (2) színes (16) szoláris (8) tájolás (7) talajkollektor (2) talajszonda (2) társasház (6) termékismertető (2) tervezés (15) tervismertető (18) tévhitek (7) tudatosság (6) tulajdonosi tapasztalat (12) utólagos hőszigetelés (8) üvegezés (3) üzemeltetés (10) U érték (5) vendégposzt (6) Címkefelhő

Kommentek

Partnerek

paosz250.jpg

phm_logo_250.jpg

ef_logo_felirattal_250.gif

Greenfo_uj_banner_250x55.jpg

Banner_cheph_k250.png

Creative Commons Licenc
Kapcsolat Email Hegedûs Attilának design:ekome
süti beállítások módosítása