Egy rakás passzív lakás

Itt az első magyarországi közösségi beruházásban épülő passzívház

A Budapest XIII. kerületben épülő 100 lakásos passzívház építkezését a napokban szakmai épületlátogatást keretében lehetett megtekinteni. A bérlakások a helyi önkormányzat beruházásában készülnek (ami már önmagában is igazán örvendetes kezdeményes), ezen felül az épület a (tervek szerint) teljesíti a minősített passzívház követelményszintet is. Mint ilyen Magyarország legnagyobb passzívházas beruházásáról beszélhetünk. (Az bejárás szervezője az Aida projekt volt.) 

605-1.jpg

'A társasház a XIII. kerület 2002-ben kezdett bérlakás programjának része. Ez a „lépcsőzetes lakáshoz jutás” elvén alapul, ami azt jelenti, hogy az önkormányzat által épített vagy rendbe hozott új bérlakásokba úgy lehet beköltözni, ha valaki leadja korábbi önkormányzati bérlakását vagy legalább komfortos öröklakását. Ezeket aztán szükség esetén felújítják, majd újra meghirdetik. A program kezdete óta 8 milliárd forintból összesen 490 lakást építettek ebben a konstrukcióban.' - forrás: index.hu

605-53-A.jpgÉK-i madártávlati kép a meglévő épületekkel.

Bár igen komoly médiafigyelmet kapott eddig is a beruházás, a projekt megérdemel itt is egy rövid ismertetést:

A pince + földszint + 4 emelet magas épületben összesen 100 lakás épül. A három épülettömbben három különböző, nagyságrendileg 40, 50 és 60 négyzetméteres, lakóegység típus kap helyet. A kisebb lakások 1 szoba +hálófülkés, míg a nagyobbak másfél, illetve 1+ 2 félszobás kialakításúak.

605-6.jpg

A lakószobák kifele, a szabad homlokzatok fele tájoltak, a közlekedők irányába csak alárendelt helyiségek néznek.

„A” tömb: 29 db 60 m2-es lakás (nappali + 2 fél szobás + erkély)
„B” tömb: 40 db 48 m2-es lakás (nappali + fél szobás + erkély)
„C” tömb: 31 db 41 m2-es garzon (nappali + hálófülke + erkély)

Az épületrészek egy belső udvart ölelnek körül, melyen zöldterület kerül kialakításra. A földszint feletti udvar alatt létesülnek a parkolók, részben a pinceszinten, részben a földszinten. A három épületrész 'csuklópontjaiban' 2 lépcsőházi és liftmag kerül kialakításra.

605-9.jpgAz épület földszint alaprajza.

A bejárást a tervező Archikon iroda építészei és a fővállalkozó Magyar Építő építésvezetője vezették.

A beruházási költség alakulása:

A beruházói döntést alátámasztandó a tervezés során egyszerre több minőségi színvonalra is készült költségbecslés. Alapértékként az aktuális, 2006-óta hatályos (és azóta már jócskánt elavult) energetikai előírás szerinti minőségű épület várható beruházási költségeit kalkulálták ki, majd ehhez képest a mai igényeket jobban tükröző alacsony-energiaigényű épületet, illetve végezetül a passzívház színvonalhoz tartozó költségeket. A költségbecslés szerint a passzívház színvonal többletköltsége nagyságrendben kb 20%, az 'alaphoz' képest a konkrét épület esetében. 

(Fontos megjegyezni ugyanakkor,hogy a számítás a megtervezett épület már eldőlt kialakításával számolt. Érdekes lenne egy olyan összevetés is, ahol az ár-teljesítmény szempontból kedvezőtlenebb megoldások (nagy mennyiségű hőhadmegszakítás a konzolos erkélyek illetve a függőfolyosók irányába, ÉNY-i tájolású épülettömeg, stb) helyett alternatív, ebből az aspektusból optimálisabb elképzelés(eke)t is figyelembe vettek volna.)

605-48-A.jpg605-48-H.jpgAz épületegyüttes ÉK-i, bütü homlokzata a Zsinór utca felől

Érdekes adat, hogy a kivitelező kiválasztás során sikerült ezt a 20 %-nyi ártöbbletet lenullázni, vagyis a versenyhelyzet hatására a beruházás költsége végül nem haladta meg az előzetesen az 'alap' épületre kalkulált értéket.

A sajtóban megjelent információkból tudható, hogy a beruházás összes bekerülési költsége 2,3 milliárd forint. Ennyibe kerül a 100 lakás, a hozzájuk kapcsolódó 100 db gépkocsi tárolására alkalmas parkoló, mélygarázs, a 100 biciklitároló, az értékesíthető tárolók valamint a közösségi és kiszolgáló területek.

605-49-A.jpg605-49-H.jpgJász utca felöli (ÉNY-i) utcai homlokzat és a -látványterven háttérben lévő- DNy-i belső homlokzat

Ha a fajlagos költségre vagyunk kíváncsiak akkor azért némileg eltérő összegek között kellene igazságot tenni. A lakások össz nettó alapterülete 4909 m2. Ha ehhez az adathoz viszonyítunk, akkor a beruházás költsége nagyságrendben 468 eFt/m2-re jön ki. Ezzel szemben a bokrétaünnepségen elhangzottak alapján (forrás: index.hu) 'a költségeket a bérbe adható területre vetítve egy négyzetméter megépítése 281 ezer forintba fog kerülni, míg a teljes (...) projektköltségből 322 ezer forint jut ugyanekkora területre.'

Megtérülés?

'Az átlagosan 50 négyzetméteres lakások bérleti díja (áfával együtt) 1120 forint négyzetméterenként' igen kedvező a kerületi átlaghoz képest. Az önkormányzat 20-22 éves megtérüléssel számol, ám a fent hivatkozott négyzetméterre vetített teljes költség és a bérleti díjak figyelembevételével ez - az épületüzemeltetési és fenntartási költségeket nem számolva - 24 évre (a 322 eFt/m2 esetében), illetve 35 évre kalkulálható (a 468 eFt/m2 esetében).

605-51-A.jpg605-51-H.jpgA belső udvar képe

Szerintünk:

Szerethető mert végre egy úttörő projekt, ami talán az építőipari hozzáállás mellett a szemléletváltozásra is hatással lehet.
Szerethető mert a negatív piaci környezetben is reális alternatívát és példát mutat akár az önkormányzati szektor számára is.
Szerethető mert nem csupán a piaci viszonyok, de a szociális szempontok is kiemelt szerepet játszottak a beruházás létrehozásában.
Szeretjük mert passzívház.

Kérdéses ugyanakkor, hogy biztosan a legmegfelelőbb telepítési, kialakítási konstrukciót sikerült-e megtalálni a minősített passzívház követelményekhez?
Kérdéses, hogy a magasnak tűnő költségek mennyiben ebből és mennyiben az egész beruházás egyediségéből fakadnak?

De a fő kérdésre majd csak a használat adja meg a választ. Hogy mennyiben sikerül megismertetni, elfogadtatni a jövendőbeli lakókkal az épület és a lakások használatának egyedi aspektusait, hisz a beruházás hosszabb távú sikerének úgyis ez lesz az egyik legfőbb záloga. Drukkolunk, hogy így legyen

Ne menjetek messzire, hiszen hamarosan vissajövünk a kivitelezésen látottak, hallottak néhány érdekesebb háttér információjával!

Ha tetszett a bejegyzés csatlakozz hozzánk a Facebook-on is! 

Még több energia, még több tudatosság, még több építészet.

Kapcsolódó linkek és a felhasznált (látvány)tervek forrásai: index.huurbanista.blog.hu, greenpressblog.comgreenpressblog.comarchikon.hu

2014.03.19. 13:55 | h.e.g.a | 8 komment

Címkék: társasház megtérülés tervismertető AIDA project 100 lakásos passzívház

A bejegyzés trackback címe:

https://holnaphaz.blog.hu/api/trackback/id/tr915869213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

brlv24 2014.03.20. 19:47:31

Több helyen is van már, pl Mosonmagyaróváron.

szempontcsuzli 2014.03.20. 19:53:51

Kivancsi lennek ha a keruleti vezetes fideszes lenne, akkor is ilyen pozitiv hangvetelu poszt szuletne?

Mérges 1234 2014.03.20. 20:07:22

@szempontcsuzli:

Szegény Fideszeseket mindig bán'csák.... :D

Véletlenül sem arról van szó, hogy hülyébbek, mint Kádár...

komplikato 2014.03.20. 20:38:10

"az épület a (tervek szerint) teljesíti a minősített passzívház követelményszintet is"

Reméljük nem csak a tervek szerint. Lásd az "A" kategóriás ócsai lakóparkot, ami valójában jó, ha a "D" kategóriát eléri ... de legalább egy passzív ház áráért.

@brlv24: Azok is ekkora méretű tömbházak?

borzimorzi 2014.03.20. 20:51:01

Na végre! Nem fogok ugyan ott lakni, de erre a hírre kibontok egy pezs... izééé almalevet, mert csak az van itthon. De juhééé! És gratula köb!

Ha az ország zöme nem is, de a XIII. ker. valóban jobban teljesít.

Üdv:
b

12god 2014.03.20. 21:16:28

Törjön ki a tolla az ilyen építésznek. Ennyi alaki hőhidat hogy tervezhet be egy passzívházba? "Majd leszigeteljük!" Biztos ez volt...
Amúgy a kezdeményezés követendő.

az_okoskata 2014.03.21. 00:07:50

gratula! még sok sok ilyen és ehhez hasonlót, csak ne magántulajdonba, mert akkor a magyar gyorsan lelakja és majd láblógatva várja az állami felújítási pénzt (és nem, nem vagyok fideszpárti)... :)
fel kell ismerni, hogy ez a jövő...

P160.jpg

Hegedűs Attila építészmérnök,
passzívház tervező blogja az
energiahatékony építés, felújítás
lehetőségeiről.

A mai világban az energiatudatos
gondolkodásmód megkerülhetetlen. 
Ebből a megközelítésből az alacsony
energiaigényű épületek, a passzívházak
a jövő épületei a mában.

További információk a szerzőről
Elérhetőség

Címkék

(x) (11) 100 lakásos passzívház (2) 1x1 (7) 2010/31/EU (5) 2020 (6) 2030 (2) ablak (22) ablak beépítés (7) AIDA project (3) ajánlás (7) aktivház (8) alapok (28) árnyékolás (13) beharangozó (5) beszámoló (9) blogról (6) blower-door teszt (2) COP (2) darmstadt (3) dunakeszi (4) elvek (22) energiafüggőség (2) energiagyűjtő fal (3) energiaigény (13) energiatudatosság (22) epitemahazam (17) épületgépészet (18) esztétika (4) évforduló (3) falszerkezet (7) fázisváltó anyag (3) felújítás (11) fenntarthatóság (4) free cooling (2) fűtés (12) gazdaságosság (18) glassX (2) gyárlátogatás (2) hmv (2) hőcserélés (5) hőhíd (4) hőnyereség (4) hőszigetelés (17) hőszigetelő zsaluelem (3) hőszivattyú (3) hőszükséglet (6) hőtárolás (8) interjú (5) ismétlés (6) jogszabaly (5) Kardos Labor (5) képzés (7) kérdezz-felelek (5) kiviteli terv (4) Knauf Insulation (8) komfort (7) konferencia (10) követelmények (13) közel nulla energiafogyasztás (6) légfűtés (2) légtömörség (11) lélegző fal (3) megtérülés (5) megújuló energia (7) minősítés (9) minősített passzívház (3) nap energia (3) nem lakóépület (3) nyáron (6) nyílt nap (7) ökoklikk (6) ökológia (21) ökológiai lábnyom (2) oktatás (2) oldal ajánló (2) összefoglalás (11) passzívház (64) passzivhaz epitkezes elso kezbol (14) peremszigetelés (4) phi (4) phpp (8) primerenergia (4) pro/kontra (8) rákosliget (13) REC (2) szabad hűtés (2) szabályozás (4) szada (4) szakszavak (2) szálas hőszigetelés (3) számítás (3) szellőztetés (22) szigetelési program (2) színes (16) szoláris (8) tájolás (7) talajkollektor (2) talajszonda (2) társasház (6) termékismertető (2) tervezés (15) tervismertető (18) tévhitek (7) tudatosság (6) tulajdonosi tapasztalat (12) utólagos hőszigetelés (8) üvegezés (3) üzemeltetés (10) U érték (5) vendégposzt (6) Címkefelhő

Kommentek

Partnerek

paosz250.jpg

phm_logo_250.jpg

ef_logo_felirattal_250.gif

Greenfo_uj_banner_250x55.jpg

Banner_cheph_k250.png

Creative Commons Licenc
Kapcsolat Email Hegedûs Attilának design:ekome
süti beállítások módosítása