Mennyit ér az utólagos szigetelés?

Ha felújítunk, szigeteljünk is! - a 'Nálam szigetelnek' program eredményei

Köztudott, hogy a hőszigetelések alkalmazásával jelentős energia megtakarítás érhető el. A Knauf Insulation által indított Nálam szigetelnek programnak a célja valós körülmények között, hiteles mérésekkel bizonyítani, hogy korszerű szigetelőanyagok alkalmazásával milyen tetemes energia megtakarítás érhető el.

KI-0_.jpg


Beépített mérőórák segítségével egy szakértő csapat kísérte figyelemmel és elemezte hogyan alakul a 179 jelentkező közül kiválasztott két család fűtési energia felhasználása és rezsije. A vizsgálat egy teljes fűtési szezonra terjedt ki. A két szinte teljesen egyforma ház - tégla falazat, közel azonos műszaki állapot, két-két felnőtt valamint két-két gyermek lakó - közül az egyiket leszigetelték, a másikat nem. (A két épület egymástól mindössze 6 kilométerre helyezkedik el, ami a közel azonos időjárási körülmények megléte miatt volt fontos szempont.)

KI-0-.jpg

Az első ház födémének szigeteléséhez 25 cm üveggyapotot, a homlokzat szigeteléséhez pedig 20 cm kőzetgyapot szigetelőanyagot használtak. A kazánok fűtési célú, előre menő meleg vizének hőmérsékletét hőmennyiség mérőkkel mérték, az otthonok belső hőmérsékletét pedig digitális hőmérőkkel ellenőrizték és azt nappal 22 fokon, éjjel 19.5 fokon tartották. A külső hőmérséklet méréséhez az egyik ház kertjében egy meteorológiai állomást is telepítettek.

 

A szigetelt házban 46%-kal csökkent a fűtésszámla

A közel 7 hónapig tartó összehasonlító mérések eredményei számos tekintetben a szakembereket is meglepték. A belső hőmérséklet azonos szinten tartásához a nem szigetelt ház 2.182 m3 gázt használt el, míg a szigetelt házban lakóknak ehhez 1.196 m3, vagyis 46%-kal kevesebb gázra volt szükségük.

A nem szigetelt házban lakó család a gázszámlákra 250.495 forintot, míg a szigetelt házban élő család összesen 136.607 forintot költött. A két családi ház gázfogyasztása és fűtési célú kiadásai közötti különbség annak ellenére is kiugróan nagy, hogy az elmúlt tél enyhébb volt (a középhőmérséklet átlagosan 3˚C-kal volt magasabb), mint a megszokott.KI-1-10.jpg

Azokon a napokon, amikor kifejezetten hideget mértek a két ház energiafogyasztása és fűtésköltsége közötti különbség még jelentősebb volt, elérte az 55%-ot is. Ha a téli átlaghőmérséklet alacsonyabb lett volna (ebben az időszakban 3˚C fokkal volt melegebb, mint a sokéves átlag - az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján megjelent tanulmány szerint “ez volt minden idők harmadik legmelegebb tele”.) a szigetelés által megspórolt különbség is magasabbra adódik.KI-1-11_1a.jpg

 

Szigeteléssel az áramszámla is csökkent

A szigetelt ház kazánja átlagosan mindössze harmadannyit üzemelt, mint a nem szigetelt épületé, sőt voltak olyan, melegebb téli napok, amikor be sem kapcsolt, mert a ház belső hőmérséklete nem csökkent a meghatározott érték alá.

Mivel a kazán nem kapcsolt be, az elektromos keringető szivattyú sem üzemelt, ami a teljes fűtési szezonra vetítve mintegy 10.000 forintos megtakarítást eredményezett.KI-1-11_2.jpg

 

A méréseket nyáron is folytatták.

A mérésbe vont időszak egésze alatt megfigyelhető volt, hogy a szigetelt épületben lényegesen kiegyenlítettebb a belső hőmérséklet, a szigetelt épület kevésbé van kitéve a külső hőmérsékletváltozás hatásainak. Ezáltal melegebb időben - mint pl. idén augusztus elején - a szigetelt épület felmelegedése (illetve a felmelegedés csúcsértéke) lényegesen alacsonyabb volt a szigetelt épületben, míg hűvösebb időben - ilyen volt pl. június közepén - a belső hőmérséklet akár 2-3ºC-kal is magasabb maradt, mint a szigeteletlen épületben.

23-24ºC-os napi átlaghőmérséklet felett a szigetelt épület belső átlaghőmérséklete alacsonyabb, míg 23-24ºC alatt magasabb - így a szigetelt épület mindkét esetben kedvezőbb belső lakóklímát biztosít.

 

Megéri-e?

A programról és az első tél eredményeiről beszámoló kiadvány a felújítás, a hőszigetelés pontos költségeit is tartalmazza. A beépített hőszigetelés anyagköltsége a mérés során realizálódott gázmegtakarítás alapján is már 12 éven belül megtérül, onnantól kezdve a lényegesen alacsonyabb rezsi már tiszta haszon. És mindehhez kellemes belső lakóklíma társul, ami nehezen számszerűsíthető. 

Az adottságokból kifolyólag egy meglévő épület korszerűsítésénél általában nem biztosítható minden szerkezet egyenrangú szigetelése és az új épületek esetében elvárható hőhídmentesség. Az itt bemutatott példában is látható, hogy az épület-talaj csatlakozás szigeteletlen maradt. Ennek kedvezőtlen hatása a lábazati szigetelés mélyebbre engedésével, peremszigetelés alkalmazásával csökkenthető.

 

Az energiamegtakarítás mértéke egy felújítás esetén is tovább növelhető a nyílászárók cseréjével, a beépítés megfelelő csomóponti kialakításával, a gépészeti rendszer korszerűsítésével, hővisszanyerős szellőztetés alkalmazásával, légtömör épületburok kialakításával, ... 

A program a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületszerkezettani Tanszékének felügyeletével zajlott, módszertani támogatója pedig a Magyar Energiahatékonysági Intézet volt.

Az eredményekről bővebben a nalamszigetelnek.hu oldalon olvashattok. Sőt ha most szigeteled le házadat akár 300 ezer forintnyi építőanyag vásárlási utalványt is nyerhetsz!

 

Ha tetszett a bejegyzés csatlakozz hozzánk a Facebook-on is! 

Még több energia, még több tudatosság, még több építészet.

 

2014.09.02. 08:35 | h.e.g.a | Szólj hozzá!

Címkék: felújítás (x) utólagos hőszigetelés Knauf Insulation

A bejegyzés trackback címe:

https://holnaphaz.blog.hu/api/trackback/id/tr196655393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

P160.jpg

Hegedűs Attila építészmérnök,
passzívház tervező blogja az
energiahatékony építés, felújítás
lehetőségeiről.

A mai világban az energiatudatos
gondolkodásmód megkerülhetetlen. 
Ebből a megközelítésből az alacsony
energiaigényű épületek, a passzívházak
a jövő épületei a mában.

További információk a szerzőről
Elérhetőség

Címkék

(x) (11) 100 lakásos passzívház (2) 1x1 (7) 2010/31/EU (5) 2020 (6) 2030 (2) ablak (22) ablak beépítés (7) AIDA project (3) ajánlás (7) aktivház (8) alapok (28) árnyékolás (13) beharangozó (5) beszámoló (9) blogról (6) blower-door teszt (2) COP (2) darmstadt (3) dunakeszi (4) elvek (22) energiafüggőség (2) energiagyűjtő fal (3) energiaigény (13) energiatudatosság (22) epitemahazam (17) épületgépészet (18) esztétika (4) évforduló (3) falszerkezet (7) fázisváltó anyag (3) felújítás (11) fenntarthatóság (4) free cooling (2) fűtés (12) gazdaságosság (18) glassX (2) gyárlátogatás (2) hmv (2) hőcserélés (5) hőhíd (4) hőnyereség (4) hőszigetelés (17) hőszigetelő zsaluelem (3) hőszivattyú (3) hőszükséglet (6) hőtárolás (8) interjú (5) ismétlés (6) jogszabaly (5) Kardos Labor (5) képzés (7) kérdezz-felelek (5) kiviteli terv (4) Knauf Insulation (8) komfort (7) konferencia (10) követelmények (13) közel nulla energiafogyasztás (6) légfűtés (2) légtömörség (11) lélegző fal (3) megtérülés (5) megújuló energia (7) minősítés (9) minősített passzívház (3) nap energia (3) nem lakóépület (3) nyáron (6) nyílt nap (7) ökoklikk (6) ökológia (21) ökológiai lábnyom (2) oktatás (2) oldal ajánló (2) összefoglalás (11) passzívház (64) passzivhaz epitkezes elso kezbol (14) peremszigetelés (4) phi (4) phpp (8) primerenergia (4) pro/kontra (8) rákosliget (13) REC (2) szabad hűtés (2) szabályozás (4) szada (4) szakszavak (2) szálas hőszigetelés (3) számítás (3) szellőztetés (22) szigetelési program (2) színes (16) szoláris (8) tájolás (7) talajkollektor (2) talajszonda (2) társasház (6) termékismertető (2) tervezés (15) tervismertető (18) tévhitek (7) tudatosság (6) tulajdonosi tapasztalat (12) utólagos hőszigetelés (8) üvegezés (3) üzemeltetés (10) U érték (5) vendégposzt (6) Címkefelhő

Kommentek

Partnerek

paosz250.jpg

phm_logo_250.jpg

ef_logo_felirattal_250.gif

Greenfo_uj_banner_250x55.jpg

Banner_cheph_k250.png

Creative Commons Licenc
Kapcsolat Email Hegedûs Attilának design:ekome
süti beállítások módosítása