A pénz - idő kontinuum

avagy az építési költségek 'természetrajza'

Akinek fontos szempont - és valljuk be őszintén, kinek nem az? - egy építkezés gazdaságossága és az olcsó üzemeltetés, az jobban teszi, ha már a kezdetektől tudatosan készül rá. Biztos te is elgondolkodtál már azon, hogyan lehet a lehetőségeken belül a legolcsóbb a beruházás, hogyan lehet a legkevesebb pénzből a legtöbbet kihozni?

penz-ido-605-350.jpg

Ahhoz azonban, hogy döntéseinkkel elősegítsük ezt, ismernünk kell pár elemi összefüggést. Az építkezési folyamat előrehaladtával egyre kisebb ráhatásunk van az összköltségek alakulására, miközben a folyamatosan nő a szükséges anyagi ráfordítás nagysága.

A helyes kérdésfeltevésben tehát nem elsősorban a 'Hogyan?'-ra, hanem inkább a 'Mikor?'-ra kell helyezni a hangsúlyt.

 

Hogy könnyebben érthető legyen mire is gondolok, vegyünk pár példát,

nézzük végig egy épület életciklusa során azokat a főbb fázisokat, amikor kihatással lehetünk a költségek alakulására:

 

  • A pénz elköltés hatékonyságára a legnagyobb hatással az építési igény megfogalmazásakor lehetünk.

Az előkészületek ideje

- Saját vágyaink és lehetőségeink reális felmérése kell, hogy ekkor vezesse kezünket. Könnyen belátható, hogy felesleges többletköltségektől szabadulhatunk meg, ha optimális szinten tartjuk igényeinket.

- A megfelelő adottságokkal rendelkező terület kiválasztása is támogathatja céljaink elérését. Az ingatlan adottságai és környezete nagymértékben befolyásolhatja későbbi költségeink alakulását.

 

  • A konkrét telek, vagy épület megválasztása sok mindenre kihatással lehet.

Az ingatlanválasztás

- Optimális adottságokkal rendelkező terület nagyban megkönnyítheti későbbi dolgunkat.
Passzívház esetében az ideális (déli) tájolással az épület fűtési igénye közel 20-25 százalékkal lesz alacsonyabb, mint egy pont ugyan olyan kialakítású, de kedvezőtlen (északi) tájolású épületnek.
Akár úgy is fogalmazhatnék, ha a két épület esetében azonos fűtési rezsikiadást szeretnék elérni, akkor azt a kedvezőtlenebb adottság esetében csak jelentősen jobb / vastagabb hőszigeteléssel (vagyis drágábban) tudjuk elérni.

 

  • Egy meglévő telek adottságaihoz már csak igazodni lehet.

Az előtervezési szakasz

- Ekkor kell az építtetői elképzeléseket és az épület megjelenését összehangolni. Egy jó terv a helyiségkapcsolatok megoldásán, a felesleges területek csökkentésén keresztül is segíti, hogy az építtetői szándék a legjobb ár teljesítmény szinten valósulhasson meg.

- Sok múlik a tömegalakításon is. Gazdaságossági szempontból törekedni kell a mennél kompaktabb épülettömegre. (Kompakt épület esetében a hasznos alapterülethez a lehető legkevesebb lehűlő felület tartozik. A kevesebb lehűlő felület csökkenő hőveszteséget és ezáltal - akár jelentősen - alacsonyabb fűtési kiadást jelent.)

Kapcsolódó bejegyzés a tervezési alapelvekről.

- Fontos a nyílászárók méretének és tájolásának optimális megválasztása.
Ezek általában az épület legdrágább elemei. Bár általánosságban hőszigetelési képességük jelentősen gyengébb, mint például a külső falaké, a napsütés hőenergiájának hasznosításával jelentős hőnyereség forrásokká válnak. Passzívházaknál egy déli tájolású ablak a fűtési szezon összességében több hőenergiát enged be, mint amennyi távozik rajta. Az ilyen kialakítású ablakok fűtik a lakást.

Kapcsolódó bejegyzés az ablakok kiemelt szerepéről.

 

  • Amikor az épület összképe már kialakult, már csak a részletek kialakítása maradt.

A kiviteli tervezés szakasza

- Ekkor kerülhet sor a határoló szerkezetek és azok hőszigetelő képességének a kiválasztására, a gépészeti rendszer stb. megoldására. Ezek a döntések is jelentősen befolyásolják a várható költségeket, azonban a beruházási és üzemeltetési ráfordítások alakulása általában már egymással ellentétes irányú. Például a magasabb hőszigetelési képességgel rendelkező szerkezetek drágábbak, így a velük elérhető összköltségi megtakarítás sem rögtön jelentkezik. Az alacsonyabb fűtési költség távlatilag téríti meg a pluszberuházás felárát.

- Ebben a fázisban fontos a szóba-jöhető műszaki lehetőségek ár-teljesítmény viszonyainak a kiértékelése, hogy az adott elvárásokhoz a legmegfelelőbb (távlatilag a legolcsóbb) megoldás kerüljön kiválasztásra.

- A minőségi és gördülékeny kivitelezést is ekkor alapozzuk meg, hiszen a tervekből minden lényegi, műszaki információnak és megoldásnak leolvashatónak kell lennie. Ezek alapján már pontos árajánlatok kérhetőek be, és a kivitelezési munka is egyértelműen felügyelhető. A terv ezeken keresztül segíti a költséghatékonyságot.

Kapcsolódó bejegyzés egy konkrét épület kiviteli tervezéséről.

 

  • Tervek birtokában a végrehajtására kell odafigyelni!

A megvalósítás

- Ekkor már 'csak' a kivitelezés minőségi lefolyására és a technológiából eredő esetleges hibák elkerülésére kell törekedni.

- A kivitelezés minőségének egyik jól mérhető eredménye, az épület légtömörségének a szintje. Ha az épületburok minősége jó, azzal jelentős költségmegtakarítást érhetünk el.
Passzívház esetében, amennyiben az épület légtömörségi értéke (a kivitelezés precizitása folytán) a minimálisan elvárható szint helyett kb 30%-al jobb lesz, fűtési energiaigényünk csökken 6-8%-al (üzemeltetési költség megtakarítás). Más szóval azonos rezsikiadások mellett utóbbi esetben akár 4-5 cm-el vékonyabb hőszigetelés is elegendő lehet (beruházási költség megtakarítás).

 

  • Ha kész a lakás, lehetőségeink korlátozottak.

Az üzemeltetés

- Természetesen alacsonyabbra vehetjük a belső hőmérsékletet, ami azonban egy kompromisszum, a korábbi, megszokott komfortszinthez képest.

- Utólagos szigetelési megoldásokkal tovább csökkenthetjük a hőveszteségeket, és korszerűsíthetjük kazánunkat vagy akár teljes fűtési rendszerünket is. Ez utóbbi lépések már mind jelentős plusz anyagi beruházási igénnyel járnak. Egy épület vagy lakás ilyen szintű felújítása 15-25 évente reális, amikorra a felújítandó elemek amúgy is elhasználódtak.

Kapcsolódó bejegyzés: Mitől függ a fűtésszámlánk?

  

Összességében látható, hogy célszerű előretekintve gondolkodni. Ha belátjuk, hogy a költségek alakulására a korai fázisban meghozott jó döntésekkel jelentős hatást tudunk gyakorolni, nagyobb esélyünk van arra, hogy saját anyagi erőforrásainkból a legtöbbet hozzuk ki.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés csatlakozz hozzánk a Facebook-on is! 
Még több energia, még több tudatosság, még több építészet
 

A felhasznált fotó forrása: flickr.com

 

2013.04.11. 09:10 | h.e.g.a | Szólj hozzá!

Címkék: üzemeltetés tervezés gazdaságosság tájolás

A bejegyzés trackback címe:

https://holnaphaz.blog.hu/api/trackback/id/tr965216243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

P160.jpg

Hegedűs Attila építészmérnök,
passzívház tervező blogja az
energiahatékony építés, felújítás
lehetőségeiről.

A mai világban az energiatudatos
gondolkodásmód megkerülhetetlen. 
Ebből a megközelítésből az alacsony
energiaigényű épületek, a passzívházak
a jövő épületei a mában.

További információk a szerzőről
Elérhetőség

Címkék

(x) (11) 100 lakásos passzívház (2) 1x1 (7) 2010/31/EU (5) 2020 (6) 2030 (2) ablak (22) ablak beépítés (7) AIDA project (3) ajánlás (7) aktivház (8) alapok (28) árnyékolás (13) beharangozó (5) beszámoló (9) blogról (6) blower-door teszt (2) COP (2) darmstadt (3) dunakeszi (4) elvek (22) energiafüggőség (2) energiagyűjtő fal (3) energiaigény (13) energiatudatosság (22) epitemahazam (17) épületgépészet (18) esztétika (4) évforduló (3) falszerkezet (7) fázisváltó anyag (3) felújítás (11) fenntarthatóság (4) free cooling (2) fűtés (12) gazdaságosság (18) glassX (2) gyárlátogatás (2) hmv (2) hőcserélés (5) hőhíd (4) hőnyereség (4) hőszigetelés (17) hőszigetelő zsaluelem (3) hőszivattyú (3) hőszükséglet (6) hőtárolás (8) interjú (5) ismétlés (6) jogszabaly (5) Kardos Labor (5) képzés (7) kérdezz-felelek (5) kiviteli terv (4) Knauf Insulation (8) komfort (7) konferencia (10) követelmények (13) közel nulla energiafogyasztás (6) légfűtés (2) légtömörség (11) lélegző fal (3) megtérülés (5) megújuló energia (7) minősítés (9) minősített passzívház (3) nap energia (3) nem lakóépület (3) nyáron (6) nyílt nap (7) ökoklikk (6) ökológia (21) ökológiai lábnyom (2) oktatás (2) oldal ajánló (2) összefoglalás (11) passzívház (64) passzivhaz epitkezes elso kezbol (14) peremszigetelés (4) phi (4) phpp (8) primerenergia (4) pro/kontra (8) rákosliget (13) REC (2) szabad hűtés (2) szabályozás (4) szada (4) szakszavak (2) szálas hőszigetelés (3) számítás (3) szellőztetés (22) szigetelési program (2) színes (16) szoláris (8) tájolás (7) talajkollektor (2) talajszonda (2) társasház (6) termékismertető (2) tervezés (15) tervismertető (18) tévhitek (7) tudatosság (6) tulajdonosi tapasztalat (12) utólagos hőszigetelés (8) üvegezés (3) üzemeltetés (10) U érték (5) vendégposzt (6) Címkefelhő

Kommentek

Partnerek

paosz250.jpg

phm_logo_250.jpg

ef_logo_felirattal_250.gif

Greenfo_uj_banner_250x55.jpg

Banner_cheph_k250.png

Creative Commons Licenc
Kapcsolat Email Hegedûs Attilának design:ekome
süti beállítások módosítása