Úristen! - Már több mint 7 milliárdan vagyunk a földön!

A föld népessége az ENSZ adatai szerint 2011 október 31.-én átlépte a 7 milliárd főt.
Ha az aktuális értékre vagy kíváncsi az index túlnépesedés számlálóját itt találod.

Belegondoltál abba, hogy a föld készletei mire elegendőek?



A fosszilis és nukleáris energiahordozóink elérhető mennyisége véges miközben a föld lakóinak a száma soha nem látott ütemben gyarapodik.

Oké, hogy a gyarapodás jó része a fejletlenebb régiókban megy végbe, de ez nemhogy megoldaná a problémát, de még sokkal inkább megerősíti. A kínaiak, indiaiak, afrikaiak is szeretnének a mi életszínvonalunkon élni, szeretnének a mi általunk használt, vagy ahhoz közelítő infrastruktúrát használni. Szeretnének komfortos lakásokat, kényelmes autókat, háztartási-, és szórakoztató elektronikai berendezéseket, stb. Ezek működtetéséhez mind-mind energiára van szükség. Vagyis a föld és lakóinak energiaszükséglete folyamatosan nő, miközben a készletek folyamatosan apadnak. És sajnos egyáltalán nem látszódik, hogy ez a tendencia belátható időn belül megfordulna.
 
Biztos, hogy tenni kell valamit!

Ha annak a lehetőségét elvetjük, hogy nagy mennyiségben csökkentjük a föd népességét (ugye nem szeretnénk éhínséget, háborút, tömegmészárlást), nem marad más választásunk, mint az energia felhasználásunkat, energia éhségünket csökkenteni. Radikálisan, és gyorsan. Központilag, de egyénileg is.

Tekintettel arra, hogy a ma felhasznált energia jelentős hányadát nem megújuló-, mi több leginkább fosszilis energiahordozóból nyerjük (elégetjük a gázt, hogy meleg legyen otthon, elégetjük a benzint, hogy menjen az autó, elégetjük a szenet, hogy áramot termeljen az erőmű) ha sikerülne csökkentenünk energia felhasználásunkat, azzal egyidejűleg a légszennyezést, és a klímánkra kedvezőtlen hatással (üvegházhatás) járó gázok (pl. CO2) kibocsájtását is csökkenthetnénk.

De milyen energiacsökkentési utak, megoldások állnak előttünk?

Az autógyártásban megjelenő, ilyen-olyan energiaracionalizálási törekvésekre (hibrid, illetve elektromos hajtás, stb.) és azok valós eredményére most nem térnék ki, de aki kicsit is utána olvas, tudhatja, hogy ezek jelenleg még biztosan nem váltják meg a világot. (Például azért sem, hisz ha nagy mennyiségben megjelennének az elektromos autók, azzal sem csökkenne energiafelhasználásunk, maximum annak helyét, és így környezetszennyezését helyeznénk át, pl. a városokból egy külső, koncentrál helyre, az erőművekbe!) Be kell látnunk, hogy a közlekedés energia hatékonysági robbanása még várat magára, ehhez még nincsenek meg a műszakilag és anyagilag is elérhető megoldások.

Ezzel szemben van egy másik, komoly energiafogyasztó terület, és ez nem más mint az épületek kérdésköre. Már a mai technológiákkal, a járatos épületszerkezetek és épületelemek tudatos felhasználásával is jelentősen csökkenthető az épületek energiaigénye. Ezen belül például a fűtési energiaigény extrém módon (akár 90%-al is !!!) csökkenthető lehet. És ha ehhez hozzávesszük, hogy az épületek energiafelhasználása a teljes energia mennyiségből kb 40%-al részesedik, és ezen belül itt mifelénk a mérsékelt égöv mentén ennek 50-70%-át teszi ki az épületek fűtésére fordított energia részaránya, érzékelhető ennek a megtakarítási potenciálnak a nagyságrendje.

Azt hiszem, hogy ez a most általam leírt gondolatsor még sajnos messze-messze nincs benne az emberek fejében kellő mértékben – ami nagy kár. Ez a most induló blog egyik feladatának pont azt tekinti, hogy megismertesse a tisztelt nagyérdeműt az épületek energetikai racionalizálásának lehetőségeivel, megoldási módjaival.

 

Ha tetszett a poszt csatlakozz a blog Facebook csoportjához!
Több hír, több érdekesség a témában!

 

2011.10.31. 18:45 | h.e.g.a | Szólj hozzá!

Címkék: beharangozó tudatosság ökológia energiaigény energiatudatosság

A bejegyzés trackback címe:

https://holnaphaz.blog.hu/api/trackback/id/tr303338479

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

P160.jpg

Hegedűs Attila építészmérnök,
passzívház tervező blogja az
energiahatékony építés, felújítás
lehetőségeiről.

A mai világban az energiatudatos
gondolkodásmód megkerülhetetlen. 
Ebből a megközelítésből az alacsony
energiaigényű épületek, a passzívházak
a jövő épületei a mában.

További információk a szerzőről
Elérhetőség

Címkék

(x) (11) 100 lakásos passzívház (2) 1x1 (7) 2010/31/EU (5) 2020 (6) 2030 (2) ablak (22) ablak beépítés (7) AIDA project (3) ajánlás (7) aktivház (8) alapok (28) árnyékolás (13) beharangozó (5) beszámoló (9) blogról (6) blower-door teszt (2) COP (2) darmstadt (3) dunakeszi (4) elvek (22) energiafüggőség (2) energiagyűjtő fal (3) energiaigény (13) energiatudatosság (22) epitemahazam (17) épületgépészet (18) esztétika (4) évforduló (3) falszerkezet (7) fázisváltó anyag (3) felújítás (11) fenntarthatóság (4) free cooling (2) fűtés (12) gazdaságosság (18) glassX (2) gyárlátogatás (2) hmv (2) hőcserélés (5) hőhíd (4) hőnyereség (4) hőszigetelés (17) hőszigetelő zsaluelem (3) hőszivattyú (3) hőszükséglet (6) hőtárolás (8) interjú (5) ismétlés (6) jogszabaly (5) Kardos Labor (5) képzés (7) kérdezz-felelek (5) kiviteli terv (4) Knauf Insulation (8) komfort (7) konferencia (10) követelmények (13) közel nulla energiafogyasztás (6) légfűtés (2) légtömörség (11) lélegző fal (3) megtérülés (5) megújuló energia (7) minősítés (9) minősített passzívház (3) nap energia (3) nem lakóépület (3) nyáron (6) nyílt nap (7) ökoklikk (6) ökológia (21) ökológiai lábnyom (2) oktatás (2) oldal ajánló (2) összefoglalás (11) passzívház (64) passzivhaz epitkezes elso kezbol (14) peremszigetelés (4) phi (4) phpp (8) primerenergia (4) pro/kontra (8) rákosliget (13) REC (2) szabad hűtés (2) szabályozás (4) szada (4) szakszavak (2) szálas hőszigetelés (3) számítás (3) szellőztetés (22) szigetelési program (2) színes (16) szoláris (8) tájolás (7) talajkollektor (2) talajszonda (2) társasház (6) termékismertető (2) tervezés (15) tervismertető (18) tévhitek (7) tudatosság (6) tulajdonosi tapasztalat (12) utólagos hőszigetelés (8) üvegezés (3) üzemeltetés (10) U érték (5) vendégposzt (6) Címkefelhő

Kommentek

Partnerek

paosz250.jpg

phm_logo_250.jpg

ef_logo_felirattal_250.gif

Greenfo_uj_banner_250x55.jpg

Banner_cheph_k250.png

Creative Commons Licenc
Kapcsolat Email Hegedûs Attilának design:ekome
süti beállítások módosítása