Te is energiafüggő vagy!

Életünk minden területét átszövi az energia használata. Hogyan függünk az energiától, mi az energiafüggőség? - Forgatókönyvírói pályázat!

energiafuggok1.jpg

Mára egy mesterséges világgal vettük magunkat körül. Energia segítségével építünk, tartjuk karban és működtetjük ezt a világot.

Épületeket, utakat, csatornákat, vezetékeket építünk, energiával fűtünk, világítunk, kommunikálunk. Az élelmiszereinket is energia segítségével állítjuk elő. Energiát igényelnek a gépek, amelyek megművelik a talajt, elvetik a vetőmagokat, és betakarítják a termést. Energiát igényel a modernnek nevezett mezőgazdaság, energia nélkül nem lennének műtrágyák és növényvédő szerek. Energia kell a megtermelt alapanyagok elszállításához és feldolgozásához. A víz is energia révén válik elérhetővé. Szivattyúk nyomják a vizet, termelik ki, szállítják egyik helyről a másikra. A szennyvíz tisztítása is rengeteg energiát használ fel. Minden termelés, kereskedelem és szállítás energia segítségével történik. Mi magunk is energia segítségével utazunk, akár a tömegközlekedéssel, akár autóval, motorral. És persze ezek előállításhoz is energia kellett. Sőt mindahhoz, amiből előállítottuk a járműveket. Bányákat kellett nyitni, kitermelni a nyersanyagokat, szállítani, feldolgozni, alkatrészekké formálni őket. Még kerékpárunk, sőt cipőnk előállításához is nem kevés energiát használtak fel, tehát még a gyalogos közlekedés sem jelent kivételt.

A fentiekből is látható, hogy életünk minden területén függünk az energiától, még azon szükségleteink kielégítésében is, melyeknek első ránézésre nincs köze az energia ellátáshoz. Az élet egyre több területén, növekvő mértékben csatlakozunk az ellátó rendszerekhez, technológiákhoz. Emiatt kiszolgáltatottságunk és függőségünk észrevétlenül, de rohamosan növekszik.

Energiafüggőség címszóval írt ki forgatókönyvírói pályázatot a Közép-magyarországi Zöld Kör. Február 28-ig várják a pályaműveket három témában. A legjobb műveket a szervezők összesen 410.000 Ft értékű vásárlási utalvánnyal díjazzák, majd leforgatják.

 

Felhívásában három, jól körülhatárolt témában várják a pályaműveket. Az elkészült filmeket online médiakampánnyal és egy országos egyetemi körúttal népszerűsítik a szervezők. Jelentkezni egy vagy több pályaművel is lehet.

 

A három oktatófilm tematikája a következő:
 

1. Az energiafüggőség bemutatása: az energiaszolgáltatásnak óriási jelentősége van életünkben, ha megszűnne az energiaszolgáltatás, aligha tudnánk működtetni világunkat.
 

2. Egy lehetséges környezetpolitikai eszköz bemutatása: egy alacsonyabb erőforrás felhasználást elősegítő környezetpolitikai szabályozó rendszer alapjai, logikája, a rendszer közérthető bemutatása.
 

3. Gyakorlati tanácsok: a fenntarthatóság felé mutató életmód ismérvei, hogyan rendezhetjük be életünket úgy, hogy minél kevésbé függjünk a nagy ellátórendszerektől, miközben talán emberibb életet is élünk. Javaslatok az átlagember számára.
 

Az egyes epizódok mögött meghúzódó érvelést és ismeretanyagot egy hosszabb anyagban mutatják be a szervezők. A részletes kiírás megtalálható a energiafuggok.hu oldalon.

A forgatókönyvírói versenyt népszerűsítő videók:

Az Energiafüggők program arra szeretné ráirányítani a figyelmet, hogy életünk minden területén, egyre nagyobb mértékben ki vagyunk szolgáltatva az energiaellátó rendszereknek. Ez az a függőség, amelyben szinte mindannyian szenvedünk, illetve élvezzük áldásos hatásait. A megfogalmazás attól függ, milyen szempontból vizsgáljuk függőségünket az energiától.

További információ az energiafuggok.hu oldalon. (x)

2014.01.27. 19:51 | h.e.g.a | Szólj hozzá!

Címkék: ökológia (x) energiafüggőség ökoklikk

A bejegyzés trackback címe:

https://holnaphaz.blog.hu/api/trackback/id/tr425785010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

P160.jpg

Hegedűs Attila építészmérnök,
passzívház tervező blogja az
energiahatékony építés, felújítás
lehetőségeiről.

A mai világban az energiatudatos
gondolkodásmód megkerülhetetlen. 
Ebből a megközelítésből az alacsony
energiaigényű épületek, a passzívházak
a jövő épületei a mában.

További információk a szerzőről
Elérhetőség

Címkék

(x) (11) 100 lakásos passzívház (2) 1x1 (7) 2010/31/EU (5) 2020 (6) 2030 (2) ablak (22) ablak beépítés (7) AIDA project (3) ajánlás (7) aktivház (8) alapok (28) árnyékolás (13) beharangozó (5) beszámoló (9) blogról (6) blower-door teszt (2) COP (2) darmstadt (3) dunakeszi (4) elvek (22) energiafüggőség (2) energiagyűjtő fal (3) energiaigény (13) energiatudatosság (22) epitemahazam (17) épületgépészet (18) esztétika (4) évforduló (3) falszerkezet (7) fázisváltó anyag (3) felújítás (11) fenntarthatóság (4) free cooling (2) fűtés (12) gazdaságosság (18) glassX (2) gyárlátogatás (2) hmv (2) hőcserélés (5) hőhíd (4) hőnyereség (4) hőszigetelés (17) hőszigetelő zsaluelem (3) hőszivattyú (3) hőszükséglet (6) hőtárolás (8) interjú (5) ismétlés (6) jogszabaly (5) Kardos Labor (5) képzés (7) kérdezz-felelek (5) kiviteli terv (4) Knauf Insulation (8) komfort (7) konferencia (10) követelmények (13) közel nulla energiafogyasztás (6) légfűtés (2) légtömörség (11) lélegző fal (3) megtérülés (5) megújuló energia (7) minősítés (9) minősített passzívház (3) nap energia (3) nem lakóépület (3) nyáron (6) nyílt nap (7) ökoklikk (6) ökológia (21) ökológiai lábnyom (2) oktatás (2) oldal ajánló (2) összefoglalás (11) passzívház (64) passzivhaz epitkezes elso kezbol (14) peremszigetelés (4) phi (4) phpp (8) primerenergia (4) pro/kontra (8) rákosliget (13) REC (2) szabad hűtés (2) szabályozás (4) szada (4) szakszavak (2) szálas hőszigetelés (3) számítás (3) szellőztetés (22) szigetelési program (2) színes (16) szoláris (8) tájolás (7) talajkollektor (2) talajszonda (2) társasház (6) termékismertető (2) tervezés (15) tervismertető (18) tévhitek (7) tudatosság (6) tulajdonosi tapasztalat (12) utólagos hőszigetelés (8) üvegezés (3) üzemeltetés (10) U érték (5) vendégposzt (6) Címkefelhő

Kommentek

Partnerek

paosz250.jpg

phm_logo_250.jpg

ef_logo_felirattal_250.gif

Greenfo_uj_banner_250x55.jpg

Banner_cheph_k250.png

Creative Commons Licenc
Kapcsolat Email Hegedûs Attilának design:ekome
süti beállítások módosítása