Last minute tippek szigeteléshez

Mit tehetünk még ebben az időben a fűtésszámla ellen?

Ahogy a nyári gumit is érdemes lecserélni 7 °C alatt, úgy homlokzatot szigetelni már nem érdemes ilyen időben. A ragasztó- és ágyazóhabarcs megkötéséhez, a beépített anyagok kiszáradásához ekkor már már nem megfelelő az időjárás. De azért még ilyenkor is vannak olyan munkálatok, amikkel még akár az utolsó pillanatban is tehetünk lakásunk, épületünk energiahatékonysága érdekében.

last minute_.jpg

A padlásfödémet szigetelhetjük, még akár a karácsony előtti utolsó pillanatokban is. Ide általában a legegyszerűbb megoldás a könnyű, de jó hőszigetelő képességű üveggyapot tekercsek elhelyezése. A mai hőszigetelési előírások (az U érték 0,30 W/m2.K) teljesítéséhez nagyságrendben 20 cm vastag szigetelés szükséges. Fontos a párazáró réteg elhelyezése a szigetelés alatt, hiszen ez akadályozza meg az alulról jövő pára bejutását a szigetelőanyagba.

A tető szigetelését is javíthatjuk. Alapvetően a meglévő tetőszerkezet határozza meg, hogy a szigetelés kialakításának milyen módját válasszuk. Amennyiben a tetőszerkezet megfelelően magas tartóelemekből áll, a legegyszerűbb megoldás a szarufák között elhelyezett ásványgyapot szigetelés. Ha a szarufák magassága nem teszi lehetővé a fűtött tetőteret határoló szerkezetekre javasolt nagyságrendben U = 0,25 W/m2.K teljesítését - ez például 20 cm vastagságban elhelyezett Classic 037-es anyaggal megvalósítható - akkor a ferde szarufák belső síkja alatt, merőlegesen elhelyezett vázszerkezet rögzíthető, amelyben újabb szigetelőréteg helyezhető el.

A szigetelőanyagot ilyen esetben is meg kell védeni a lakótér felöl érkező párától, de óvni kell a héjalás/fedés alá bejutó csapadék hatásától is. Ez utóbbi célra szolgálnak az un. alátéthéjazat fóliák, amelyek vízzáróak és elviseli a nagy hőingadozást.

Tetők és padlásterek esetében általában ásványgyapot szigetelés használunk, amiből érdemes a környezetbarát (barna színű) Ecose technológiát választani.

Az alulról hűlő födémeket - mint például garázsmennyezetek - is érdemes szigetelni. Ezeket a munkálatokat is el lehet végezni szinte bármikor. Ezekhez a munkánkhoz a Knauf Insulation leginkább a fagyapot alkalmazását javasolja.

Ezekkel a megoldásokkal is sokat tehetünk otthonunk energiahatékonyságért, azonban a legmegtérülőbb befektetés általában a homlokzatszigetelés, hiszen ez az épület legnagyobb lehülő felülete. De a legfontosabb szabály mégis az, hogy minden szigetelési vagy egyéb energiahatékonysági beruházást érdemes összefüggésében, az épület egészére gyakorolt hatásainak figyelembevételével vizsgálni, hiszen nem szakszerűen elvégzett munkálatokkal, akár ronthatunk is az épületszerkezetek állagán, laktóterünk belső komfortján.

A mielőbbi megtérülés érdekében a megfelelő hőszigetelő rendszer megválasztása mellett rendkívül fontos szakemberek bevonása is. A szakszerű kivitelezés ösztönzése érdekében pedig most havonta nagy értékű nyereménnyel díjazza a szigetelésgyártó a legjobban kivitelezett hőszigeteléseket. A pályázatról részletek az ismert oldalon, a nalamszigetelnek.hu-n olvashatóak.

Ha tetszett a bejegyzés csatlakozz hozzánk a Facebook-on is! 

Még több energia, még több tudatosság, még több építészet.

 Az utólagos hőszigetelés kérdéskörével foglalkozó sorozatunk további cikkei:

Hőszigetelés kérdésével foglalkozó további bejegyzéseink:

2014.12.01. 09:23 | h.e.g.a | Szólj hozzá!

Címkék: felújítás (x) utólagos hőszigetelés Knauf Insulation

A bejegyzés trackback címe:

https://holnaphaz.blog.hu/api/trackback/id/tr46937015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

P160.jpg

Hegedűs Attila építészmérnök,
passzívház tervező blogja az
energiahatékony építés, felújítás
lehetőségeiről.

A mai világban az energiatudatos
gondolkodásmód megkerülhetetlen. 
Ebből a megközelítésből az alacsony
energiaigényű épületek, a passzívházak
a jövő épületei a mában.

További információk a szerzőről
Elérhetőség

Címkék

(x) (11) 100 lakásos passzívház (2) 1x1 (7) 2010/31/EU (5) 2020 (6) 2030 (2) ablak (22) ablak beépítés (7) AIDA project (3) ajánlás (7) aktivház (8) alapok (28) árnyékolás (13) beharangozó (5) beszámoló (9) blogról (6) blower-door teszt (2) COP (2) darmstadt (3) dunakeszi (4) elvek (22) energiafüggőség (2) energiagyűjtő fal (3) energiaigény (13) energiatudatosság (22) epitemahazam (17) épületgépészet (18) esztétika (4) évforduló (3) falszerkezet (7) fázisváltó anyag (3) felújítás (11) fenntarthatóság (4) free cooling (2) fűtés (12) gazdaságosság (18) glassX (2) gyárlátogatás (2) hmv (2) hőcserélés (5) hőhíd (4) hőnyereség (4) hőszigetelés (17) hőszigetelő zsaluelem (3) hőszivattyú (3) hőszükséglet (6) hőtárolás (8) interjú (5) ismétlés (6) jogszabaly (5) Kardos Labor (5) képzés (7) kérdezz-felelek (5) kiviteli terv (4) Knauf Insulation (8) komfort (7) konferencia (10) követelmények (13) közel nulla energiafogyasztás (6) légfűtés (2) légtömörség (11) lélegző fal (3) megtérülés (5) megújuló energia (7) minősítés (9) minősített passzívház (3) nap energia (3) nem lakóépület (3) nyáron (6) nyílt nap (7) ökoklikk (6) ökológia (21) ökológiai lábnyom (2) oktatás (2) oldal ajánló (2) összefoglalás (11) passzívház (64) passzivhaz epitkezes elso kezbol (14) peremszigetelés (4) phi (4) phpp (8) primerenergia (4) pro/kontra (8) rákosliget (13) REC (2) szabad hűtés (2) szabályozás (4) szada (4) szakszavak (2) szálas hőszigetelés (3) számítás (3) szellőztetés (22) szigetelési program (2) színes (16) szoláris (8) tájolás (7) talajkollektor (2) talajszonda (2) társasház (6) termékismertető (2) tervezés (15) tervismertető (18) tévhitek (7) tudatosság (6) tulajdonosi tapasztalat (12) utólagos hőszigetelés (8) üvegezés (3) üzemeltetés (10) U érték (5) vendégposzt (6) Címkefelhő

Kommentek

Partnerek

paosz250.jpg

phm_logo_250.jpg

ef_logo_felirattal_250.gif

Greenfo_uj_banner_250x55.jpg

Banner_cheph_k250.png

Creative Commons Licenc
Kapcsolat Email Hegedûs Attilának design:ekome
süti beállítások módosítása