Itt van a tizenhetedik!

Ismét bővült a magyarországi passzívházak száma

Megkapta a minősített passzívház titulust a blogon is már többször szerepelt rákosligeten megvalósult családi ház. A nemzetközi passzívház-adatbázisban (passivhausprojekte.de) ezzel együtt már 17 itthoni épület található.

_K1-605-350.jpg

Ezzel az aktussal egy több, mint 3 éves történet végére került pont. Az építtető család ugyanis nagyságrendben ennyi ideje foglalkozott komolyan jövendőbeli otthona megvalósításával. A több kanyarral és buktatóval is tarkított tervezési folyamat végül közel másfél évig tartott, hogy utána jó egy év alatt elkészüljön, megépüljön az épület.

_K5-605-350.jpg

korábban taglaltak mellett talán érdekessége még az épületnek

a gépészti tér kialakítása

Mivel sokat hallani manapság a különböző 'alternatív' fűtési/hűtés és egyéb épület üzemeltetési megoldásokról, sokakban talán az a képzet él, hogy a passzívházak fő 'lényege' is a komoly gépészetben rejlik. Ez alapvetően nincs így, azzal a kiegészítéssel, hogy az energiamegtakarítás és a magas komfortkritériumok miatt a hővisszanyerős szellőztetés alapelvárásnak tekinthető, azonban minden egyéb épületgépészeti megoldás szabadon megválasztható. (Sőt, ha visszaemlékezünk a passzívház alap definiciójára, akkor láthatjuk, hogy a cél a csupán a szellőztető levegő előtemperálásával (minimális gépészeti közreműködéssel) kifűthető épülettípus létrehozása volt. Ennek ellenére az itthoni gyakorlatban az esetek többségében mindig van valamilyen 'hagyományos' fűtési rendszer is az épületben.)

_K7-605-350.jpg

Esetünkben is építtetői igény volt a gázfüggőség elhagyása, így itt egy talajszondás hőszivattyú állítja elő a fűtéshez, melegvíz készítéshez, illetve a nyári hűtéshez szükséges 'hőt', amit aztán a padló és mennyezeti felületeken keresztül ad át a lakótér számára. A mai kor igényei szerinti épületvillamossági rendszerek mellett a tetőre a későbbiekben telepítendő napelemek számára is kiépítésre került minden szükség csatlakozás.

K12-605-400.jpgFőbb berendezések: elektromos szekrény, hőszivattyú, szellőztető, puffertároló, vízlágyító

Egy szó mint száz a komoly építtetői igényeket úgy igyekeztünk kielégíteni, hogy a mai életstílushoz szükséges kiszolgáló rendszerek a lehetőségeken belül mennél kisebb területet vegyenek el az épület hasznos tereiből. A felsorolt rendszerek és szellőztetés központi berendezése egy térben, a 7 m2-es gépészeti-háztartási helyiség 4 m2-es 'sarkában' került kialakításra. 

De ha az alaptörténetre és az eltelt 3 évre visszatérünk, akkor ebből esetünkben az u.n. passzívház-tervezés fél éve (intenzíven) illetve a kivitelezés 1 éve (alkalmanként, időszakosan) azok a fejezetek, amiben részt vehettünk. A történet főszereplője az építtető család, és ha egy ilyen minősítés elismerést jelent, akkor ahhoz nekik lehet gratulálni.

Vájt szeműeknek, - fülűeknek a minősítési dokumentáció főlapja: 

_Zertifizierungsunterlagen_scan_Page_01.jpg

Infók még:

Az épület adatlapja a nemzetközi passzívház adatbázisban: passivhausprojekte.de

További fotók és az épület adatai egy korábbi posztban: Egy nem szokványos passzívház  

Az épület megvalósításával, a tervezés, a minősítés és a kivitelezés egyedi kérdéseivel foglalkozó bejegyzés-sorozatunk: Passzívház építkezés első kézből

Ha tetszett a bejegyzés csatlakozz hozzánk a Facebook-on is! 

Még több energia, még több tudatosság, még több építészet.

2014.04.16. 12:24 | h.e.g.a | 2 komment

Címkék: tervezés minősítés rákosliget épületgépészet tervismertető passzivhaz epitkezes elso kezbol minősített passzívház

A bejegyzés trackback címe:

https://holnaphaz.blog.hu/api/trackback/id/tr1006043000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

itcrowd 2014.08.25. 18:08:29

Kedves Attila!

Kicsit megrémiszt ez sok szerelvényezés és elektronika. Mi történik, ha elromlik valami? Milyen karbantartási munkálatokat kell elvégezni egy passzív ház esetében?

Azt olvastam valahol, hogy a tájolással is számolni kell, hogy a rendszer hatásfoka jó legyen. Ha a telek nem ad erre módot, vagy a megrendelő nem akar változtatni a tájoláson, akkor marad ami van, de milyen egyéb szempontokat érdemes figyelembe venni?
Passzív ház tervezése előtt szükséges helyi vizsgálatokat végezni? (talaj, szél, nap, mérések a hőszivattyú telepítéshez, stb)

Netalántán, ha egy ilyen házat szeretnék, akkor tudjam, hogy minden feltétel adott.

Bocsánat a sok kérdésért ;)
Üdv.
Attila

h.e.g.a 2014.09.02. 10:04:52

Kedves Attila,

Köszönöm az érdeklődésedet.
Hogy milyen gépészeti és épületvillamossági rendszerek kerülnek kiépítésre egy épületben az alapvetően az építtető felhasználói igényeitől függ. Ami passzívház specifikus, az egyedül a hővisszanyerős szellőzés. A hőszivattyú és az egyebek az mind 'csak' plusz, egy passzívház is működhet akár kondenzációs gázkazánnal.

A tájolás és a benapozás szerepe elsősorban a nyílászárók, a napnyereség és az árnyékolás összefüggésében érdekes, de természetesen ha bármilyen napenergiát hasznosító gépészeti berendezés kerül betervezésre akkor annak hatékonysága is nagy mértékben függ ettől.

Bár elvileg mindenhova tervezhető/építhető passzívház, telekvásárlás, passzívház tervezés előtt érdemes lehet szakemberrel véleményeztetni a területet, mert kedvező adottságok esetén lényegesen egyszerűbb - és így persze olcsóbb is lehet - az épület kialakítása.
holnaphaz.blog.hu/2011/12/19/tervezesi_elvek

P160.jpg

Hegedűs Attila építészmérnök,
passzívház tervező blogja az
energiahatékony építés, felújítás
lehetőségeiről.

A mai világban az energiatudatos
gondolkodásmód megkerülhetetlen. 
Ebből a megközelítésből az alacsony
energiaigényű épületek, a passzívházak
a jövő épületei a mában.

További információk a szerzőről
Elérhetőség

Címkék

(x) (11) 100 lakásos passzívház (2) 1x1 (7) 2010/31/EU (5) 2020 (6) 2030 (2) ablak (22) ablak beépítés (7) AIDA project (3) ajánlás (7) aktivház (8) alapok (28) árnyékolás (13) beharangozó (5) beszámoló (9) blogról (6) blower-door teszt (2) COP (2) darmstadt (3) dunakeszi (4) elvek (22) energiafüggőség (2) energiagyűjtő fal (3) energiaigény (13) energiatudatosság (22) epitemahazam (17) épületgépészet (18) esztétika (4) évforduló (3) falszerkezet (7) fázisváltó anyag (3) felújítás (11) fenntarthatóság (4) free cooling (2) fűtés (12) gazdaságosság (18) glassX (2) gyárlátogatás (2) hmv (2) hőcserélés (5) hőhíd (4) hőnyereség (4) hőszigetelés (17) hőszigetelő zsaluelem (3) hőszivattyú (3) hőszükséglet (6) hőtárolás (8) interjú (5) ismétlés (6) jogszabaly (5) Kardos Labor (5) képzés (7) kérdezz-felelek (5) kiviteli terv (4) Knauf Insulation (8) komfort (7) konferencia (10) követelmények (13) közel nulla energiafogyasztás (6) légfűtés (2) légtömörség (11) lélegző fal (3) megtérülés (5) megújuló energia (7) minősítés (9) minősített passzívház (3) nap energia (3) nem lakóépület (3) nyáron (6) nyílt nap (7) ökoklikk (6) ökológia (21) ökológiai lábnyom (2) oktatás (2) oldal ajánló (2) összefoglalás (11) passzívház (64) passzivhaz epitkezes elso kezbol (14) peremszigetelés (4) phi (4) phpp (8) primerenergia (4) pro/kontra (8) rákosliget (13) REC (2) szabad hűtés (2) szabályozás (4) szada (4) szakszavak (2) szálas hőszigetelés (3) számítás (3) szellőztetés (22) szigetelési program (2) színes (16) szoláris (8) tájolás (7) talajkollektor (2) talajszonda (2) társasház (6) termékismertető (2) tervezés (15) tervismertető (18) tévhitek (7) tudatosság (6) tulajdonosi tapasztalat (12) utólagos hőszigetelés (8) üvegezés (3) üzemeltetés (10) U érték (5) vendégposzt (6) Címkefelhő

Kommentek

Partnerek

paosz250.jpg

phm_logo_250.jpg

ef_logo_felirattal_250.gif

Greenfo_uj_banner_250x55.jpg

Banner_cheph_k250.png

Creative Commons Licenc
Kapcsolat Email Hegedûs Attilának design:ekome
süti beállítások módosítása