Tudatos-e vagy?

Az utóbbi pár évben a politikai és gazdasági környezet rendesen megtanított bennünket arra, hogy a saját életünket mi magunk, tudatosan alakítsuk.

Egészségtudatos vagy-e?

Tudatosan táplálkozol, figyelsz-e arra, hogy mit, miből és mennyit eszel? Figyeled-e a bolti élelmiszerek összetevőit? ’E’ és egyéb adalékanyag tartalmát? Tudod-e, hogy melyik ’E’ mit is jelent valójában?

Közben a táplálkozáson kívül foglalkozol-e az egészségeddel máshogy is? Mozogsz-e rendszeresen, vagy az éves sportolás annyi, hogy telente 1-1 hetet eltöltesz az egyik síparadicsom hüttéjében?
Tudatos vagy-e például a lakókörnyezeted komfortjának, levegőminőségének megválasztásában? Tudod-e, hogy akár tehetsz is azért, hogy a lakásod levegője jobb legyen, por- és pollenmentes környezetben élve akár az allergiád is tünetmentessé tehető? Tudod-e, hogy megfelelő levegőminőség mellett az alvás is pihentetőbb és teljesebb értékű lehet?
 

Tudatos tervezéssel lehet ilyen lakásod.

 

A pénzügyeidben tudatos vagy-e?

Addig nyújtózkodsz-e, amíg a takaród ér, és tisztában vagy-e a befektetéseid, illetve a hiteleid kondíciójával és lehetséges akár kellemetlen hatásaival is? Tudatosan bízod-e a pénzedet valamilyen pénzintézetre, fontos-e neked a cég társadalmi szerepvállalása? Tudatosan készülsz-e nyugdíjas éveidre és már most tartalékolsz-e idős korodra? Tudtad-e, hogy a jövőbeli megtakarítás, takarékosság egyik módja lehet az is, ha későbbi kiadásaidat csökkented? Tudod-e, hogy jó minőségű energiatudatosan kialakított lakókörnyezetben saját jövőbeli rezsiköltségeidet igen jelentősen csökkentheted ?
 

Ezt akár egyfajta nyugdíj előtakarékosságnak is felfoghatod.

 

Környezettudatos vagy-e?

Már lehet, hogy most is külön gyűjtöd a különböző hulladékot, és talán azt is tudod, hogy a műanyag palack üresen, összenyomva a jó. De ezen felül figyelsz-e más dolgokra, például szűkebb környezetedre is? Ha teheted helyi terméket vásárolsz-e, amivel nem csak a helyi munkaerőt támogatod, de a kisebb szállítási távolság miatt a környezetterhelést is csökkented? És törekszel-e az alternatív energiaforrások használatára? Előnyben részesíted-e az újrafelhasznált anyagokat? Építkezés, felújítás során tudatosan választasz-e építőanyagot, figyeled-e annak környezetre gyakorolt hatását? Tudtad-e, hogy az építőiparban is kezdenek megjelenni az újrafelhasznált anyagok? Tudtad-e, hogy lakásod kialakítása során te magad is tehetsz a kisebb környezetterhelés érdekében? Hogy csökkentheted akár a vízfelhasználásodat is?
 

Sőt az energiahatékony épületek környezeti terhelése (ökológiai lábnyoma) is lényegesen alacsonyabb lehet pazarló társaiknál.

 
És végül, de nem utolsó sorban
 

Energiatudatos vagy-e?

Figyelsz-e az életmódodhoz kapcsolódó és berendezéseid energiafelhasználására? Annyit utazol-e csak, amennyi feltétlenül muszáj? Kihúzod-e, kikapcsolod-e a nem használt elektromos berendezéseket? Tudod-e, hogy lakásod energiaszükségletét tudatosan is alakíthatod? A fűtési- és hűtési energiaigény megfelelő kialakítással, odafigyeléssel, nagyságrendekkel csökkenthető! Tudod-e, hogy ehhez mit kell tenned, milyen megoldások állnak a segítségedre? Tudod-e, hogy ez az energia megtakarításon kívül miért is jó neked?
 

Mert így egy fittebb, távlatilag gazdaságosabb és a környezetedet kevésbé terhelő megoldást választasz.

 
Ne legyünk naivak. Többségünk számára a fenti kérdések nagy részére a válasz most még a NEM. De azért vagyunk emberek, hogy tanuljunk és változzunk. 
 
Ahol csak tehetjük, döntéseinkben legyünk tudatosak!
 
Döntsünk tudatosan!
Nőjünk fel!
Mikor növünk fel?
       
Zorán: Mikor növünk fel?  Album: Zorán - Körtánc (2011)

Ha tetszett a poszt csatlakozz a blog Facebook csoportjához!
Több hír, több érdekesség a témában!

 

2011.11.30. 22:30 | h.e.g.a | 2 komment

Címkék: beharangozó tudatosság gazdaságosság energiatudatosság

A bejegyzés trackback címe:

https://holnaphaz.blog.hu/api/trackback/id/tr283424236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jógalujza 2012.01.16. 17:26:00

És a test-tudatosság hol marad..?:)

h.e.g.a 2012.01.16. 21:02:20

Az észrevétel jogos, s a sor még biztos hosszan folytatható!

P160.jpg

Hegedűs Attila építészmérnök,
passzívház tervező blogja az
energiahatékony építés, felújítás
lehetőségeiről.

A mai világban az energiatudatos
gondolkodásmód megkerülhetetlen. 
Ebből a megközelítésből az alacsony
energiaigényű épületek, a passzívházak
a jövő épületei a mában.

További információk a szerzőről
Elérhetőség

Címkék

(x) (11) 100 lakásos passzívház (2) 1x1 (7) 2010/31/EU (5) 2020 (6) 2030 (2) ablak (22) ablak beépítés (7) AIDA project (3) ajánlás (7) aktivház (8) alapok (28) árnyékolás (13) beharangozó (5) beszámoló (9) blogról (6) blower-door teszt (2) COP (2) darmstadt (3) dunakeszi (4) elvek (22) energiafüggőség (2) energiagyűjtő fal (3) energiaigény (13) energiatudatosság (22) epitemahazam (17) épületgépészet (18) esztétika (4) évforduló (3) falszerkezet (7) fázisváltó anyag (3) felújítás (11) fenntarthatóság (4) free cooling (2) fűtés (12) gazdaságosság (18) glassX (2) gyárlátogatás (2) hmv (2) hőcserélés (5) hőhíd (4) hőnyereség (4) hőszigetelés (17) hőszigetelő zsaluelem (3) hőszivattyú (3) hőszükséglet (6) hőtárolás (8) interjú (5) ismétlés (6) jogszabaly (5) Kardos Labor (5) képzés (7) kérdezz-felelek (5) kiviteli terv (4) Knauf Insulation (8) komfort (7) konferencia (10) követelmények (13) közel nulla energiafogyasztás (6) légfűtés (2) légtömörség (11) lélegző fal (3) megtérülés (5) megújuló energia (7) minősítés (9) minősített passzívház (3) nap energia (3) nem lakóépület (3) nyáron (6) nyílt nap (7) ökoklikk (6) ökológia (21) ökológiai lábnyom (2) oktatás (2) oldal ajánló (2) összefoglalás (11) passzívház (64) passzivhaz epitkezes elso kezbol (14) peremszigetelés (4) phi (4) phpp (8) primerenergia (4) pro/kontra (8) rákosliget (13) REC (2) szabad hűtés (2) szabályozás (4) szada (4) szakszavak (2) szálas hőszigetelés (3) számítás (3) szellőztetés (22) szigetelési program (2) színes (16) szoláris (8) tájolás (7) talajkollektor (2) talajszonda (2) társasház (6) termékismertető (2) tervezés (15) tervismertető (18) tévhitek (7) tudatosság (6) tulajdonosi tapasztalat (12) utólagos hőszigetelés (8) üvegezés (3) üzemeltetés (10) U érték (5) vendégposzt (6) Címkefelhő

Kommentek

Partnerek

paosz250.jpg

phm_logo_250.jpg

ef_logo_felirattal_250.gif

Greenfo_uj_banner_250x55.jpg

Banner_cheph_k250.png

Creative Commons Licenc
Kapcsolat Email Hegedûs Attilának design:ekome
süti beállítások módosítása