Egyedi, passzív családiház, északi telken

Augusztus eleje óta tart ennek az általunk tervezett lakóháznak a kivitelezése. Az elkövetkezendő hetekben egy kisebb cikksorozat keretében szeretnék némi betekintést nyújtani az előkészítés és a megvalósulás folyamataiba, bepillantva néha a kulisszák mögé is.

Ebben a bejegyzésben a passzívház-tervezés előzményei kerülnek ismertetésre, majd ezt követően sorban végigmegyünk a kiviteli tervek készítésén, a minősítés folyamatán, később pedig a kivitelezés néhány érdekesebb részletének bemutatása következik. A kronologikus történetmesélés mellett pár ide kapcsolódó de általános, a konkrét épületen túlmutató kérdés felvetése is sorra kerül majd.

 

Előminősített passzívházunk krónikája

Ez a munka sok aspektusból sem volt szokványos. A tervezés szempontjából azért nem, mert a passzívház, mint igényszint - sajnos - nem a tervezés kezdetén, hanem csak az engedélyezési tervkészítés fázisában került az építtető érdeklődésébe. 

A passzívház követelményekről itt olvashatsz többet.

Tervezőként én is csak ekkor kerültem kapcsolatba az épülettel, amikor már a ház főbb kialakítása, az északi tájolású telek és ezzel együtt természetesen az egyéb környezeti viszonyok is adottak voltak.

t02.jpgt01.jpgMunkaközi tömegvázlatok a tervezési folyamat elejéről

Ez mind azt jelenti, hogy az energiatudatos hozzáállás szempontjából sajnos nem az ideális utat járt be az épület. A költséghatékony megvalósulást elősegítő tervezési alapelvek érvényesítésére, figyelembevételére ekkor már sajnos nem - illetve csak alig - volt mód, 

kapcsolódó bejegyzés: Tervezési elvek

hiszen a ház épített és természetes közege, telepítése, tájolása, tömegaránya és főbb homlokzati viszonyai eddigre már kialakultak, elfogadásra kerültek.

01.jpg02.jpg

Bár elméleti szinten felvetődött a terv teljesen új alapokra helyezése egy új koncepció felállításával, azonban végül - mivel az előzetes számítások alapján az adott kereteken belül is lehetőség kínálkozott az elvárt minőségi színvonal (minősített passzívház) elérésére - maradt az építtetők által a hosszas előkészítés során már megszeretett, kialakult koncepció. Innentől kezdve ezen keretek figyelembevétele volt az a mezsgye, mely meghatározta a további tervezés mozgásterét.

03.jpg04.jpg
Bár az épület részleteiben a látványtervi állapothoz képest a végső stádiumig sokat változott (homlokzati felületek, árnyékolás módja, belső kialakítás stb.), az itt látható arány, tömeg és homlokzati összkép, hangulat megmaradt. (Látványtervek Tóth Máté)

Ekkor, mivel már az engedélyezési tervek is szinte készen álltak, csak kisebb mértékű átdolgozásra - szerkezeti racionalizálások, nyílászárók kis mértékű módosítása, a hőnyereségek növelése illetve a veszteségek csökkentése - volt lehetőség.

A kiviteli tervezés csak ezt követően indult, ahol azért sorra kerültek jelentősebb beavatkozások is, de ehhez kattints a következő részre! :-)

_keszul-a-fodem605.jpg
2012.09.18. készül a közbenső födém

Családiház, Budapest XVII. ker, Rákosliget
előminősített passzívház, tervezés: 2011-2012

Szerkezeti kialakítás: vasbeton alap- és födémszerkezetek, pillérek, mészhomoktégla falak, fa fedélszerkezet,

Hasznos alapterület: kb. 170 m²
Az épület fűtési hőigény: 15 kWh/m²év - PHPP szerint
Össz. primerenergia igény: 82 kWh/m²év - PHPP szerint

Fűtés: talajszondás hőszivattyú, felület fűtés (padló és mennyezet)

Szellőztetés: 88 % hatékonyságú hővisszanyerős szellőztetés

Ökológia szempontok: újrahasznosított (cellulóz, üveghab és habüveg) hőszigetelések alkalmazása; talajhő hasznosítás; napelemes áramtermelés, illetve elektromos gépkocsi csatlakozás kiépítése (a berendezések későbbi telepítésével),


U-értékek:
Külső falak: 0,1 W/m²K
Tető: 0,08 W/m²K
Talajon fekvő padló: 0,09 W/m²K
Ablakok, teraszajtók, üvegfalak: U=0,72 - 0,85 W/m²K
Üvegezés (tájolástól függően): 0,5-0,59 W/m²K, g érték = 50-62 %

Tervezők:
Építész kiviteli terv, generáltervezés, PHPP számítás: Hegedűs Attila, Holnapház
Engedélyezési terv, Koncepció terv: Huszár András, Kiss László Benedek, HA architects 
Tervező munkatársak, látványtervezés: Tóth Máté, Mucsi Beatrix
Módosított engedélyezési terv: Huszár András, Hegedűs Attila


Passzívház építő, műszaki ellenőr:
Szentmihályi-Nagy István, Passzívházak Mindenkinek

Statikus tervező: Eöttevényi Tamás
Épületgépészet: Zámbor István
Elektromosság: Robákné Nagy Beáta

2012.09.20. 12:04 | h.e.g.a | Szólj hozzá!

Címkék: tervezés ökológia rákosliget passzívház tervismertető passzivhaz epitkezes elso kezbol

A bejegyzés trackback címe:

https://holnaphaz.blog.hu/api/trackback/id/tr274788171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

P160.jpg

Hegedűs Attila építészmérnök,
passzívház tervező blogja az
energiahatékony építés, felújítás
lehetőségeiről.

A mai világban az energiatudatos
gondolkodásmód megkerülhetetlen. 
Ebből a megközelítésből az alacsony
energiaigényű épületek, a passzívházak
a jövő épületei a mában.

További információk a szerzőről
Elérhetőség

Címkék

(x) (11) 100 lakásos passzívház (2) 1x1 (7) 2010/31/EU (5) 2020 (6) 2030 (2) ablak (22) ablak beépítés (7) AIDA project (3) ajánlás (7) aktivház (8) alapok (28) árnyékolás (13) beharangozó (5) beszámoló (9) blogról (6) blower-door teszt (2) COP (2) darmstadt (3) dunakeszi (4) elvek (22) energiafüggőség (2) energiagyűjtő fal (3) energiaigény (13) energiatudatosság (22) epitemahazam (17) épületgépészet (18) esztétika (4) évforduló (3) falszerkezet (7) fázisváltó anyag (3) felújítás (11) fenntarthatóság (4) free cooling (2) fűtés (12) gazdaságosság (18) glassX (2) gyárlátogatás (2) hmv (2) hőcserélés (5) hőhíd (4) hőnyereség (4) hőszigetelés (17) hőszigetelő zsaluelem (3) hőszivattyú (3) hőszükséglet (6) hőtárolás (8) interjú (5) ismétlés (6) jogszabaly (5) Kardos Labor (5) képzés (7) kérdezz-felelek (5) kiviteli terv (4) Knauf Insulation (8) komfort (7) konferencia (10) követelmények (13) közel nulla energiafogyasztás (6) légfűtés (2) légtömörség (11) lélegző fal (3) megtérülés (5) megújuló energia (7) minősítés (9) minősített passzívház (3) nap energia (3) nem lakóépület (3) nyáron (6) nyílt nap (7) ökoklikk (6) ökológia (21) ökológiai lábnyom (2) oktatás (2) oldal ajánló (2) összefoglalás (11) passzívház (64) passzivhaz epitkezes elso kezbol (14) peremszigetelés (4) phi (4) phpp (8) primerenergia (4) pro/kontra (8) rákosliget (13) REC (2) szabad hűtés (2) szabályozás (4) szada (4) szakszavak (2) szálas hőszigetelés (3) számítás (3) szellőztetés (22) szigetelési program (2) színes (16) szoláris (8) tájolás (7) talajkollektor (2) talajszonda (2) társasház (6) termékismertető (2) tervezés (15) tervismertető (18) tévhitek (7) tudatosság (6) tulajdonosi tapasztalat (12) utólagos hőszigetelés (8) üvegezés (3) üzemeltetés (10) U érték (5) vendégposzt (6) Címkefelhő

Kommentek

Partnerek

paosz250.jpg

phm_logo_250.jpg

ef_logo_felirattal_250.gif

Greenfo_uj_banner_250x55.jpg

Banner_cheph_k250.png

Creative Commons Licenc
Kapcsolat Email Hegedûs Attilának design:ekome
süti beállítások módosítása