Energetikai színvonal

A minősítés folyamata

 

Augusztus eleje óta tart Rákosligeten egy előminősített passzívháznak a kivitelezése. Ennek kapcsán elindított, ''ph építkezés első kézből' cikksorozatunknak az a célja, hogy - a konkrét épület példáján keresztül - némi betekintést nyújtson a passzívházak előkészítésének, megvalósításának folyamataiba.

Az eddigi bejegyzésekben az épület tervezési előzményeit és a kiviteli tervezés menetét mutattam be, most a minősítési folyamat kerül terítékre.

fodem_zsaluzas.jpg
Födémzsaluzás 2012.09.18.

Mint az a korábbi bejegyzésekből is kiderült, a konkrét épület eredetileg nem passzívháznak készült. A tervezési folyamat során a kezdetektől kezdve végig napirenden volt a minőség kérdése, ám a minősített passzívházak által nyújtott energetikai- és műszaki színvonal elérése csak menet közben vetődött fel. Ezen nívó elérését hivatott igazolni a tervkészítés végső stádiumában elindításra került (elő)minősítési eljárás.
 

Mit jelent a minősítés, és miért ’csak’ előminősített az épület?

A passzívházak minősítése - miként arról már egy korábbi bejegyzésben is volt szó - általában nem a kész épület utólagos ellenőrzését jelenti. A folyamat annál lényegesen alaposabb, és - mivel az építtető számára is ad menet közben támpontokat - ha úgy tetszik hasznosabb is. 

ajánlott bejegyzés: Kell plecsni, vagy nem kell?

A részletrajzokkal kibővített, kész kiviteli tervek, valamint az épület energetikai paramétereit kalkuláló PHPP számítás birtokában - ideális esetben még a kivitelezés megkezdése előtt - kerül sor első körben az épület energetikai színvonalának ellenőrzésére, az úgy nevezett előminősítésre. A darmstadti Passzívház Intézet által felhatalmazott minősítő szerv, ennek során a kézhez kapott részletes dokumentációt átnézi és az abban foglaltakat összeveti a tervezők által összeállított számításokkal. Ellenőrzi, hogy az alkalmazott szerkezetekkel, a terveken ábrázolt építészeti és gépészeti megoldásokkal biztosíthatóak-e a passzívház követelmények. A folyamat végén igazolja a tervekben és a számításokban foglaltak helyességét. Ha szükséges, felhívja a figyelmet a hibákra, észrevételeket is tesz.

 

elominosites350.jpgVagyis a minősítési folyamat első szakasza az épület előzetes osztályozása. Azt igazolja, hogy az adott telken, az adott tervek szerinti kivitelezés esetén az épület eléri a minősítéshez szükséges energetikai feltételeket. Ergó, előminősített tervek birtokában könnyű dolga van az építtetőnek, hiszen ’csak’ a terv szerinti kivitelezésre kell törekednie ahhoz, hogy minősíthető legyen az épület. :-)

Természetesen egy épület végső minősítése csak a megvalósulást követően történhet meg. Ekkor a teljes kivitelezései folyamatot megfelelően le kell dokumentálni, minden beépítésre kerülő anyag és szerkezeti megoldás pontos műszaki tartalmát és a terv szerinti kialakítását, illetve az esetleges módosításokat igazolni, vezetni kell. A kivitelezés végén ezen adatok, illetve a légtömörségi vizsgálat (más szóval a Bloower door teszt) mérési jegyzőkönyve alapján aktualizálják és adják ki a minősítési dokumentációt. Amennyiben a kivitelezés során nem tértek el a tervben szereplő megoldásoktól, illetve az esetleges módosítások nem rontják le a minősítési értékeket, az épület megkaphatja a minősített passzívház titulust.

 

Családiház, Budapest XVII. ker, Rákosliget
előminősített passzívház, tervezés: 2011-2012

Szerkezeti kialakítás: vasbeton alap- és födémszerkezetek, pillérek, mészhomoktégla falak, fa fedélszerkezet,

Hasznos alapterület: kb. 170 m²
Az épület fűtési hőigény: 15 kWh/m²év - PHPP szerint
Össz. primerenergia igény: 82 kWh/m²év - PHPP szerint

Fűtés: talajszondás hőszivattyú, felület fűtés (padló és mennyezet)
Szellőztetés: 88 % hatékonyságú hővisszanyerős szellőztetés

Ökológia szempontok: újrahasznosított (cellulóz, üveghab és habüveg) hőszigetelések alkalmazása; talajhő hasznosítás; napelemes áramtermelés, illetve elektromos gépkocsi csatlakozás kiépítése (a berendezések későbbi telepítésével),


U-értékek:
Külső falak: 0,1 W/m²K
Tető: 0,08 W/m²K
Talajon fekvő padló: 0,09 W/m²K
Ablakok, teraszajtók, üvegfalak: U=0,72 - 0,85 W/m²K
Üvegezés (tájolástól függően): 0,5-0,59 W/m²K, g érték = 50-62 %

Tervezők:
Építész kiviteli terv, generáltervezés, PHPP számítás: Hegedűs AttilaHolnapház
Engedélyezési terv, koncepció terv: Huszár András, Kiss László Benedek, HA architects
Módosított engedélyezési terv: Huszár András, Hegedűs Attila

Passzívház építő, műszaki ellenőr:
Szentmihályi-Nagy IstvánPasszívházak Mindenkinek

Statikus tervező: Eöttevényi Tamás
Épületgépészet: Zámbor István
Elektromosság: Robákné Nagy Beáta

 

2012.10.03. 13:40 | h.e.g.a | 2 komment

Címkék: tervezés minősítés rákosliget kiviteli terv passzivhaz epitkezes elso kezbol minősített passzívház

A bejegyzés trackback címe:

https://holnaphaz.blog.hu/api/trackback/id/tr14803887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZöldszemM2 2013.01.20. 11:21:23

Lenne egy kérdésem :
erre :

Hasznos alapterület: kb. 170 m²
Az épület fűtési hőigény: 15 kWh/m²év - PHPP szerint
Össz. primerenergia igény: 82 kWh/m²év - PHPP szerint
Az addig érthető, hogy 15 kWó/m2/év - habár tegyük hozzá csak fél évig fütünk ok. tehát 15 KWó/m2/ fűtésszezon kell a ház melegítéséhez Ez úgy 170 m2 x 15 kWó/m2 = 2250 kWó - nem sok, sőt ha 20 lesz az sem sok. Az én egyik házam a szomszédságban 145 kWó/m2 /szezon, majd a 10 x ese. De mi az a 82 kWó/m2/év - nyilván az egyéb energai felhasználások - világítás, főzés HMV. na de mi van ha a nagylány naponta 2 x fürdik 300 liter melegvizet használ, vagy a kisebbik lány kerámiázik és a papa vesz neki egy kemencét ??
És egy másik megjegyzés is : pince miért nem készült ? Olyan jók erre a tajviszonyok , hogy majd ingyér van !!
Jó lett volna alagsori uszodának, a kisebb lány kerámia stúdiójának.

h.e.g.a 2013.01.21. 08:08:11

@ZöldszemM2:
A fűtési hőigény és a primerenergia igény a passzívházak 2 fontos követelménye. Ezeket mindig egy évre és m2-re számítjuk, vetítjük az egységesség és az összehasonlíthatóság miatt. Ezen a szempontok alapján akkor minősíthető az épület ha a két érték nem több mint 15 illetve 120.
Ezek - értelemszerűen - számított értékek, és pont azért, hogy az épületek összemérhetőek legyenek egymással, bizonyos szabályok és egységes elvek szerint kerülnek kalkulálásra úgy, hogy az extrém, használatfüggő paraméterek nincsenek benne. Pl. a fűtési igény meghatározása során 20 fokos belső hőmérsékletet veszünk figyelembe. De természetesen ettől még minden további nélkül lehet melegebb, vagy akár hidegebb is a lakásban, de ez már használó függő. Ilyen esetekben persze nem a meghatározott érték lesz a tényleges energia felhasználás, de fontos, hogy ezek a használati tényezők ne torzítsák az épület energetikai minőségének a megítélhetőségét.
Pince: Erre rövid a válasz - így döntött az építtető! :-) Amúgy volt olyan állapota is a háznak, amikor volt. (Sőt a felrakott látványtervek közül 1-2-n a figyelmes szemlélő akár észre is veheti az épületen kívül elinduló lépcső nyomait.)

P160.jpg

Hegedűs Attila építészmérnök,
passzívház tervező blogja az
energiahatékony építés, felújítás
lehetőségeiről.

A mai világban az energiatudatos
gondolkodásmód megkerülhetetlen. 
Ebből a megközelítésből az alacsony
energiaigényű épületek, a passzívházak
a jövő épületei a mában.

További információk a szerzőről
Elérhetőség

Címkék

(x) (11) 100 lakásos passzívház (2) 1x1 (7) 2010/31/EU (5) 2020 (6) 2030 (2) ablak (22) ablak beépítés (7) AIDA project (3) ajánlás (7) aktivház (8) alapok (28) árnyékolás (13) beharangozó (5) beszámoló (9) blogról (6) blower-door teszt (2) COP (2) darmstadt (3) dunakeszi (4) elvek (22) energiafüggőség (2) energiagyűjtő fal (3) energiaigény (13) energiatudatosság (22) epitemahazam (17) épületgépészet (18) esztétika (4) évforduló (3) falszerkezet (7) fázisváltó anyag (3) felújítás (11) fenntarthatóság (4) free cooling (2) fűtés (12) gazdaságosság (18) glassX (2) gyárlátogatás (2) hmv (2) hőcserélés (5) hőhíd (4) hőnyereség (4) hőszigetelés (17) hőszigetelő zsaluelem (3) hőszivattyú (3) hőszükséglet (6) hőtárolás (8) interjú (5) ismétlés (6) jogszabaly (5) Kardos Labor (5) képzés (7) kérdezz-felelek (5) kiviteli terv (4) Knauf Insulation (8) komfort (7) konferencia (10) követelmények (13) közel nulla energiafogyasztás (6) légfűtés (2) légtömörség (11) lélegző fal (3) megtérülés (5) megújuló energia (7) minősítés (9) minősített passzívház (3) nap energia (3) nem lakóépület (3) nyáron (6) nyílt nap (7) ökoklikk (6) ökológia (21) ökológiai lábnyom (2) oktatás (2) oldal ajánló (2) összefoglalás (11) passzívház (64) passzivhaz epitkezes elso kezbol (14) peremszigetelés (4) phi (4) phpp (8) primerenergia (4) pro/kontra (8) rákosliget (13) REC (2) szabad hűtés (2) szabályozás (4) szada (4) szakszavak (2) szálas hőszigetelés (3) számítás (3) szellőztetés (22) szigetelési program (2) színes (16) szoláris (8) tájolás (7) talajkollektor (2) talajszonda (2) társasház (6) termékismertető (2) tervezés (15) tervismertető (18) tévhitek (7) tudatosság (6) tulajdonosi tapasztalat (12) utólagos hőszigetelés (8) üvegezés (3) üzemeltetés (10) U érték (5) vendégposzt (6) Címkefelhő

Kommentek

Partnerek

paosz250.jpg

phm_logo_250.jpg

ef_logo_felirattal_250.gif

Greenfo_uj_banner_250x55.jpg

Banner_cheph_k250.png

Creative Commons Licenc
Kapcsolat Email Hegedûs Attilának design:ekome
süti beállítások módosítása