Így készül ...

Passzívház (egy kicsit) nagyobb léptékben

A múlt héten egy szakmai bejárás keretében betekintést nyerhettünk a 100 lakásos budapesti passzívház kialakításába, kivitelezésébe. Előző bejegyzésünk (Egy rakás passzív lakás) bemutatta a beruházás egészét, most inkább az épület kialakításának néhány érdekesebb szakmai részletével foglalkozunk.

605-50-A.jpg

A lakások előtt futó függőfolyosó-rendszer látványképe - forrás: Archikon Kft.

 

A termikus burok határa

Mint arról már itt is sokszor volt szó, passzívházak esetében kiemelten fontos az épület hőszigetelt és légtömör burkának a megszakítás mentes kialakítása. Ez családi ház léptékben ugyan úgy igaz, mint egy ilyen, többlakásos épületkomplexum esetében.

Mivel mindig különleges tervezési gondosságot igényelnek azok a helyek, ahol a hőszigetelt burok kapcsolódik az épület többi részéhez, komoly tervezési kérdés lehet az is, hogy pontosan milyen helyiségek és funkciók kerüljenek a burkon belülre. Ennél az épületnél azt a megoldást alkalmaztak a tervezők, hogy csak a 100 db lakás van a szigetelt rétegen belül, minden kiszolgáló helyiség és funkció (közös közlekedők, folyosók, lépcsőházak, liftek, tárolók és parkolók) viszont 'kültériek'.

Ilyen esetben egyértelműen adódnak az eltérő hőmérsékletű és szigetelésű helyek kapcsolódásainak problémái. Nehezen kezelhető hőhíd hibák jelentkeznek az egymás fölé épített fűtött épülettömeg és a garázs vagy a pince csatlakozásakor. Ezért ennél a beruházásnál ahol lehet igyekezte az ilyen csatlakozások elkerülésére. Azt a megoldást alkalmazták, hogy a parkoló pince csak az épületszárnyak által közrezárt udvar alatt helyezkedik el, így a három épületszárny közül kettő (amelyek a belső udvari oldalakon helyezkednek el) esetében el lehetett kerülni a termikus burok és a fűtetlen funkciók egymásra építését.

605-fsz-H.jpgAlaprajz részlet az utcai épületszárny földszinti kialakításáról.

A Jász utcai épületszárny esetében - mivel itt a többi épületrész udvari lakásai helyett utcára néző lakások kaptak helyett - más volt a helyzet. Mivel lakások nem helyezhetőek el az utcaszinten ezért itt - a földszint kialakítása eltér a többi épületrésztől - már nem lehetett elkerülni, hogy az épület függőleges tartószerkezetei ne haladjanak át a fűtött területet határoló földszint feletti födém vonalán. A tervezők elmondása alapján a hőhídhatások elkerülés, minimalizálás érdekében ezzel a területtel foglalkoztak messze a legtöbbet. A tervek tanúsága szerint végül a szerkezetek körbeszigetelését választották.

 

Csatlakozások

Problémás helyek még a függőfolyosók és a fűtött épülettömeg, illetve az erkélyek kapcsolódásai. (Költség megfontolásból csak a konzolos erkélyek esetében alkalmaztak speciálisan ilyen helyzetre tervezett/gyártott hőhídmegszakító elemeket, míg a függőfolyosók felé olcsóbb, 'házilagos' megoldás készült.)

605-50-G.jpg605-50-H.jpgFüggőfolyosók csatlakozása a látványterven illetve kivitelezés közben.

605-isokorb1.jpg605-isokorb4.jpgErkélyek bekötése hőhídmegszakító elemekkel

 

Minden passzívház esetében az egyik legkritikusabb rész a külső nyílások (ablakok, teraszajtók, bejárati ajtók) beépítése.

605-Hablak1.jpg605-Hablak2.jpg605-Hablak3.jpgHomlokzati nyílások beépítésének és a homlokzat kialakításnak fázisai 

Az építésvezető elmondásából megtudtuk, hogy a csomópontok végső kialakításánál komoly kihívást jelentett a konstans minőség biztosítása. Olyan megoldásokat kellett alkalmazni, esetenként 'kifejleszteni', amelyek az ilyen léptékű beruházáson megfordulók szakmai gyakorlata és a 'nagyüzemi' kivitelezés mellett is minden esetben képesek voltak biztosítani az épület műszaki igényszintjéből következő színvonalat.

 

Légtömörség

A célként megcélzott passzívház minősítés egyik komoly próbája az épület légtömörség mérése. A munkálatok során többször is végeztek/végeznek kontroll méréseket és ha szükséges volt, ezek eredményeiből leszűrt tapasztalatok alapján akár menet közben is módosították a kivitelezési technológián.

Például azokon a homlokzati szakaszokon, ahol nem polisztirol táblákból álló hőszigetelő rendszerű homlokzati vakolat - hanem pl. a levegőáramlásnak lényegesen kevésbé ellenálló ásványi szálas hőszigetelés és szerelt táblás burkolat - készül, a falazat külső felületére - légzárást növelő bitumenes lemez terítés került.

Ha tetszett a bejegyzés csatlakozz hozzánk a Facebook-on is! 

Még több energia, még több tudatosság, még több építészet.

Felhasznált (látvány)tervek forrása: archikon.hu

2014.03.24. 15:55 | h.e.g.a | Szólj hozzá!

Címkék: társasház hőhíd tervismertető 100 lakásos passzívház isokorb

A bejegyzés trackback címe:

https://holnaphaz.blog.hu/api/trackback/id/tr375869719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

P160.jpg

Hegedűs Attila építészmérnök,
passzívház tervező blogja az
energiahatékony építés, felújítás
lehetőségeiről.

A mai világban az energiatudatos
gondolkodásmód megkerülhetetlen. 
Ebből a megközelítésből az alacsony
energiaigényű épületek, a passzívházak
a jövő épületei a mában.

További információk a szerzőről
Elérhetőség

Címkék

(x) (11) 100 lakásos passzívház (2) 1x1 (7) 2010/31/EU (5) 2020 (6) 2030 (2) ablak (22) ablak beépítés (7) AIDA project (3) ajánlás (7) aktivház (8) alapok (28) árnyékolás (13) beharangozó (5) beszámoló (9) blogról (6) blower-door teszt (2) COP (2) darmstadt (3) dunakeszi (4) elvek (22) energiafüggőség (2) energiagyűjtő fal (3) energiaigény (13) energiatudatosság (22) epitemahazam (17) épületgépészet (18) esztétika (4) évforduló (3) falszerkezet (7) fázisváltó anyag (3) felújítás (11) fenntarthatóság (4) free cooling (2) fűtés (12) gazdaságosság (18) glassX (2) gyárlátogatás (2) hmv (2) hőcserélés (5) hőhíd (4) hőnyereség (4) hőszigetelés (17) hőszigetelő zsaluelem (3) hőszivattyú (3) hőszükséglet (6) hőtárolás (8) interjú (5) ismétlés (6) jogszabaly (5) Kardos Labor (5) képzés (7) kérdezz-felelek (5) kiviteli terv (4) Knauf Insulation (8) komfort (7) konferencia (10) követelmények (13) közel nulla energiafogyasztás (6) légfűtés (2) légtömörség (11) lélegző fal (3) megtérülés (5) megújuló energia (7) minősítés (9) minősített passzívház (3) nap energia (3) nem lakóépület (3) nyáron (6) nyílt nap (7) ökoklikk (6) ökológia (21) ökológiai lábnyom (2) oktatás (2) oldal ajánló (2) összefoglalás (11) passzívház (64) passzivhaz epitkezes elso kezbol (14) peremszigetelés (4) phi (4) phpp (8) primerenergia (4) pro/kontra (8) rákosliget (13) REC (2) szabad hűtés (2) szabályozás (4) szada (4) szakszavak (2) szálas hőszigetelés (3) számítás (3) szellőztetés (22) szigetelési program (2) színes (16) szoláris (8) tájolás (7) talajkollektor (2) talajszonda (2) társasház (6) termékismertető (2) tervezés (15) tervismertető (18) tévhitek (7) tudatosság (6) tulajdonosi tapasztalat (12) utólagos hőszigetelés (8) üvegezés (3) üzemeltetés (10) U érték (5) vendégposzt (6) Címkefelhő

Kommentek

Partnerek

paosz250.jpg

phm_logo_250.jpg

ef_logo_felirattal_250.gif

Greenfo_uj_banner_250x55.jpg

Banner_cheph_k250.png

Creative Commons Licenc
Kapcsolat Email Hegedûs Attilának design:ekome
süti beállítások módosítása