Az optimalizálás

A kiviteli tervezési folyamat egy épülő passzívház példáján 

 

Augusztus eleje óta tart az általunk tervezett lakóháznak - egy előminősített passzívháznak - a  kivitelezése. Ennek kapcsán elindított, ''ph építkezés első kézből' cikksorozatnak a célja, hogy - a konkrét épület példáján keresztül - némi betekintést nyújtson a passzívházak előkészítésének, megvalósításának folyamataiba.

Az első bejegyzésben az épület tervezési előzményeit mutattam be, most a kivitelezési tervek készítése a téma. Ezt követően minősítés folyamatának, majd a kivitelezés néhány érdekesebb részletének a bemutatása következik. 

Általában az engedélyezési eljárásig kialakul az épület 'összképe'.

605-ff71.jpg
az 'összkép' :-) - Huszár András, Tóth Máté

A további tervezési fázisok (kivitelezési tervek) során ennek az alapos műszaki és csomóponti dokumentálása a cél. A kiviteli terv lényege, hogy részletes utasítást ad - tervlapok, csomópontok, rétegrendek és konszignációk révén - arra vonatkozóan, hogy milyen anyagokból és milyen technológiával épüljön meg a szóban forgó épület.

Egy jó kiviteli terv a megrendelő (és persze a tervező) számára is egy fajta garancia. Biztosítja, hogy az épület az elképzeltek szerint, a meghatározott műszaki szinten, ellenőrizhető módon valósuljon meg, ezáltal alapot ad az elvárt jó minőség, és ár/érték arány eléréséhez. Biztosítja továbbá, hogy már az ajánlatadás is egyértelműen meghatározott műszaki, mennyiségi és minőségi tartalomról szóljon - ezáltal is segítve a költségek előre kalkulálhatóságát és kontrollálhatóságát. A terv  megléte a kivitelező számára is könnyebbséget jelent a különböző munkafolyamatok tervezhetősége, ütemezhetősége során.

A kiviteli terveknek egy magas igényszintet megkívánó épület esetében - egy minősített passzívház egyértelműen ilyen - ha lehet, még fokozottabb a jelentősége. 

__A_605.jpg

A konkrét épület kiviteli tervezésére visszatérve, itt is az épület meglévő, elfogadott megjelenését, méreteit tiszteletben tartva kellett megtalálni az adott kereteken belül még költséghatékonyan elérhető, optimális megoldásokat. Mindeközben a belső kialakítással kapcsolatban folyamatosan alakuló (változó) építtetői igényekhez is igazodnunk kellett.

__C_605.jpg
jellemző metszetek a kiviteli tervből

Esetünkben építtetői oldalról az energiatudatosság mellett komoly igényként jelentkezett a környezetbarát, ökologikus (természetes, illetve újrahasznosított) anyagok és megoldások mennél nagyobb arányú alkalmazása. Ahol csak lehetett ezek a szempontok elsőbbséget élveztek. Az összes, menet közben felvetődött építészeti és műszaki megoldás folyamatos PHPP kiértékelésre került,

kapcsolódó bejegyzés: A passzívház számoló-gép

ezáltal biztosítva az elvárt - és célul kitűzött - energetikai minőség elérését. Eközben a döntések meghozatalát folyamatos ár/teljesítmény elemzés is segítette, ami sajnálatos módon többször is kimutatta a környezetbarát anyagok alkalmazásának többlet ráfordítás igényét, tekintettel azok általában magasabb árára és sokszor gyengébb hőtechnikai értékeire.
(Lásd még ezzel kapcsolatban a hőszigetelő anyagok bemutatásával foglalkozó bejegyzéseket.)

Ebben a fázisban a szaktervezők (statika, épületgépészet, villamosság, belsőépítészet, kert) mellett az épület megvalósulását megalapozandó, a kivitelezést majdan felügyelő műszaki ellenőr is részt vett az előkészítésben. Ez a fajta csapatmunka nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a kivitelezés gyakorlatilag a kiviteli tervek elkészültének idejében, rendben és átgondolt módon induljon el. A kiviteli tervezés során  - bár megjelenése érdemben nem változott - mind az épület szerkezeti rendszere, alapozásának módja, mind az épületburok kialakítása jelentősen átalakult. 

__R14-15_605.jpg__R21+22_605.jpg
csomóponti részletrajzok a kiviteli tervből

Ezek mellett a lakótéren belül is történtek koncepcionális változtatások, így összességében elengedhetetlen volt a véglegesedett koncepció módosított engedélyezési eljárás alá vonása.

A tervezés során építtetői oldalról végig napirenden volt az elvárt minőség megkövetelése, illetve annak alátámasztása. Ennek – valamint az épület betervezett, valós műszaki, minőségi tartalmának – az igazolása érdekében a tervkészítés végső stádiumában elindításra került az (elő)minősítési eljárás. Erről szól a következő bejegyzés szól. (Kapcsolódó bejegyzés: Mennyit ér a minősítés?)

Családiház, Budapest XVII. ker, Rákosliget
előminősített passzívház, tervezés: 2011-2012

Szerkezeti kialakítás: vasbeton alap- és födémszerkezetek, pillérek, mészhomoktégla falak, fa fedélszerkezet,

Hasznos alapterület: kb. 170 m²
Az épület fűtési hőigény: 15 kWh/m²év - PHPP szerint
Össz. primerenergia igény: 82 kWh/m²év - PHPP szerint

Fűtés: talajszondás hőszivattyú, felület fűtés (padló és mennyezet)
Szellőztetés: 88 % hatékonyságú hővisszanyerős szellőztetés

Ökológia szempontok: újrahasznosított (cellulóz, üveghab és habüveg) hőszigetelések alkalmazása; talajhő hasznosítás; napelemes áramtermelés, illetve elektromos gépkocsi csatlakozás kiépítése (a berendezések későbbi telepítésével),


U-értékek:
Külső falak: 0,1 W/m²K
Tető: 0,08 W/m²K
Talajon fekvő padló: 0,09 W/m²K
Ablakok, teraszajtók, üvegfalak: U=0,72 - 0,85 W/m²K
Üvegezés (tájolástól függően): 0,5-0,59 W/m²K, g érték = 50-62 %

Tervezők:
Építész kiviteli terv, generáltervezés, PHPP számítás: Hegedűs AttilaHolnapház
Engedélyezési terv, koncepció terv: Huszár András, Kiss László Benedek, HA architects
Módosított engedélyezési terv: Huszár András, Hegedűs Attila

Passzívház építő, műszaki ellenőr:
Szentmihályi-Nagy IstvánPasszívházak Mindenkinek

Statikus tervező: Eöttevényi Tamás
Épületgépészet: Zámbor István
Elektromosság: Robákné Nagy Beáta

 

2012.09.27. 10:06 | h.e.g.a | Szólj hozzá!

Címkék: tervezés ökológia rákosliget passzívház kiviteli terv passzivhaz epitkezes elso kezbol

A bejegyzés trackback címe:

https://holnaphaz.blog.hu/api/trackback/id/tr454789084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

P160.jpg

Hegedűs Attila építészmérnök,
passzívház tervező blogja az
energiahatékony építés, felújítás
lehetőségeiről.

A mai világban az energiatudatos
gondolkodásmód megkerülhetetlen. 
Ebből a megközelítésből az alacsony
energiaigényű épületek, a passzívházak
a jövő épületei a mában.

További információk a szerzőről
Elérhetőség

Címkék

(x) (11) 100 lakásos passzívház (2) 1x1 (7) 2010/31/EU (5) 2020 (6) 2030 (2) ablak (22) ablak beépítés (7) AIDA project (3) ajánlás (7) aktivház (8) alapok (28) árnyékolás (13) beharangozó (5) beszámoló (9) blogról (6) blower-door teszt (2) COP (2) darmstadt (3) dunakeszi (4) elvek (22) energiafüggőség (2) energiagyűjtő fal (3) energiaigény (13) energiatudatosság (22) epitemahazam (17) épületgépészet (18) esztétika (4) évforduló (3) falszerkezet (7) fázisváltó anyag (3) felújítás (11) fenntarthatóság (4) free cooling (2) fűtés (12) gazdaságosság (18) glassX (2) gyárlátogatás (2) hmv (2) hőcserélés (5) hőhíd (4) hőnyereség (4) hőszigetelés (17) hőszigetelő zsaluelem (3) hőszivattyú (3) hőszükséglet (6) hőtárolás (8) interjú (5) ismétlés (6) jogszabaly (5) Kardos Labor (5) képzés (7) kérdezz-felelek (5) kiviteli terv (4) Knauf Insulation (8) komfort (7) konferencia (10) követelmények (13) közel nulla energiafogyasztás (6) légfűtés (2) légtömörség (11) lélegző fal (3) megtérülés (5) megújuló energia (7) minősítés (9) minősített passzívház (3) nap energia (3) nem lakóépület (3) nyáron (6) nyílt nap (7) ökoklikk (6) ökológia (21) ökológiai lábnyom (2) oktatás (2) oldal ajánló (2) összefoglalás (11) passzívház (64) passzivhaz epitkezes elso kezbol (14) peremszigetelés (4) phi (4) phpp (8) primerenergia (4) pro/kontra (8) rákosliget (13) REC (2) szabad hűtés (2) szabályozás (4) szada (4) szakszavak (2) szálas hőszigetelés (3) számítás (3) szellőztetés (22) szigetelési program (2) színes (16) szoláris (8) tájolás (7) talajkollektor (2) talajszonda (2) társasház (6) termékismertető (2) tervezés (15) tervismertető (18) tévhitek (7) tudatosság (6) tulajdonosi tapasztalat (12) utólagos hőszigetelés (8) üvegezés (3) üzemeltetés (10) U érték (5) vendégposzt (6) Címkefelhő

Kommentek

Partnerek

paosz250.jpg

phm_logo_250.jpg

ef_logo_felirattal_250.gif

Greenfo_uj_banner_250x55.jpg

Banner_cheph_k250.png

Creative Commons Licenc
Kapcsolat Email Hegedûs Attilának design:ekome
süti beállítások módosítása