Első kézből - vélemények tulajdonosoktól

Sok különböző, néha akár egymásnak is ellentmondó vélemény olvasható a passzívházakról. Ez a poszt talán a legautentikusabb forrásból - a magyar passzívház felhasználók értékeléseiből - szemezget.

Energiafogyasztás, fenntarthatóság:

  • 'A dráguló energia, a szigorodó hőszigetelési előírások egyfolytában devalválják a már meglévő épületeket, ezért messze a mai előírásokon túl kell szigetelni ahhoz, hogy házunk értékálló lehessen.' 1.

passive-house-karawitz-architecture.jpg

karawitz építésziroda passzívháza (2009)

  • 'A passzívház koncepció arra mutat példát, hogyan lehet drasztikusan növelni az energia--hatékonyságot. Ha valaki tud jobbat akkor elő vele sokakat érdekelne.' - 2.
  • 'A passzívház mérhetően tizedére csökkenti az energia felhasználást. Bármilyen alternatívát akkor lehet komolyan venni, ha hasonló alapossággal, számokkal meg lehet mutatni hogyan működik.' - 2.
  • 'Az építés során felhasznált energiák egy passzívháznál nem különböznek jelentősen, viszont az üzemeltetés során van egy nagyságrendi különbség, ezért mindenképp egy jelentős előrelépés.' - 2.

Pár korábbi bejegyzés, ami az energiafogyasztás és a fenntarthatóság kérdéskörrel foglalkozik:
Úristen! - Már több mint 7 milliárdan vagyunk a földön!
Miért spóroljunk az energiával?

Másfél föld

  Fűtés, rezsi

  • 'Azt gondoltam, hogy alaphelyzetben csak az egyik szintet fűtöm, az alsót meg csak akkor, ha vendégek jönnek, de az első év bentlakás után rájöttem, hogy nincs erre szükség, hiszen annyira minimális a fűtési igénye a háznak, hogy ez nem tétel. Az évi kábeltévé előfizetésünk sokkal több, mint a fűtési költség, pedig az egyik legolcsóbb előfizetésünk van.' - 3.
  • 'Az első gondolatom még az volt, hogy mennyezet vagy falfűtés is legyen (az esetleges hűtési igény miatt), de végül 10 perc alatt meggyőztek, hogy ilyen alacsony fűtési igény mellett felesleges a falat is bevonni. Ez az idei februári tartós -15 fokos hidegben a gyakorlatban is beigazolódott.' - 3.
  • 'Tavaly október 9-én jött egy hirtelen hideg front, mindenki elkezdett fűteni, én 27-én kapcsoltam csak be a kazánt, hogy menjen egy fél órát. Nem csak kevesebbet fűtök mint a régi lakásban, de nálunk a fűtési idény is jó 1.5-2 hónappal rövidebb, mint másoknál. Ha kisüt a nap, akkor gyakorlatilag még télen sem kell fűtenem.' - 3.
  • 'Átlagos téli nap (éjjel -5, nappal 0) a kazán összesen 2 órát ment, és utána 22 órán át állt. (A vezérlésem egy időkapcsolós óra – ezt még lehetne fejleszteni :-)). A léghőmérséklet ezen idő alatt gyakorlatilag alig változott pár tized fokot, egyedül a sugárzó felületek hősugárzásának változását lehetett picit érezni. De valójában nincs értelme bonyolítani a vezérlést sem, hiszen egy spéci, a kazánt jól vezérlő termosztát kb. 40ezer Ft, de az éves fűtési költség nincs annyi. Döbbenetes, de felborulnak a rezsiarányok.' - 3.
  • '1 év alatt megspóroltunk kb. 300 ezret a rezsin a korábbi lakáshoz képest, ez azt hiszem nagyon sokat elárul. Csak 236 m3 gáz fogyott az első teljes idényben a fűtésre.' - 3.

  

Szellőztetés, levegőminőség:

  • 'Mérésekkel demonstrálták több ízben is hogy a szellőztető rendszerrel ellátott épületekben sokkal jobb a levegő minősége. Szellőztetés nélküli épületekben gyakran az egészségügyi határértékeket sem éri el. A szellőztetésnek a nagy előnye, hogy mind a CO2 mind a páratartalom szabályozható. A 'páraáteresztő' fal semmit nem segít a benti CO2-n és levegőminőségen, szellőztetni kelleni fog így is úgy is. Teljesen elfogadott, hogy a hőmérsékletet termosztattal tartjuk szinten. Ugyanez a helyzet a levegő minőséggel is.' - 2.

come-ridurre-linquinamento.jpg

  • 'Baktérium tenyészet szempontjából egy nem rendesen szellőztetett ház sokkal nagyobb problémát jelent mint egy légtechnikával szellőztetett. Egy rendes légtechnikai rendszer minden eleme szépen tisztítható, a kondenzvíz pedig elvezetésre kerül.' - 2.
  • 'A beszívott levegő két szűrön megy át (egyik a beszívó toronynál a másik a hőcserélőbe belépő levegőnél). Ha akarom ezen a pollen nem megy át nemhogy egy csótány. Elszívó pontonként külön szűrő és az egész elszívó ág végén még egy szűrő. Tervezés kérdése, hogy a belső rendszer vezetékei hozzáférhetőek legyenek. Nálam az egész elszívó ág pl. egy kb. 8 méteres egyenes szakasz 4 elszívó ponttal. A vezeték minden pontja hozzáférhető, tisztítható.' - 2.
  • 'Külön mókás, hogy a gépi szellőztetést rendkívül bonyolult gépészeti megoldásnak tekintjük, amikor évtizedek óta jóval bonyolultabb gépekkel vesszük körbe magunkat (pl. hűtőgép).' - 2.
  • 'Magamról tudtam, hogy nem szellőztetek eleget. Most meg mindig friss a levegő, pedig nem megy 24 órát a szellőztető. Reggel egy órával azután, hogy elmentünk leáll, és mielőtt hazaérnénk, egy órával hamarább visszakapcsol, ez elegendő. És az is egy fontos érv, hogy a szellőztető gép alig visz el többlet energiát. Egy szó mint száz, a szellőztetés nagyon jó, nem értem az ellenszenvet. Aki tart tőle, menjen el egy olyan házba ahol működik és nézze meg, hogy milyen.' - 3.

Gépészettel, szellőztetéssel foglalkozó bejegyzéseinek:
Passzívházak gépészeti komponensei
Gépi szellőztetés - előny vagy hátrány?
A központi gépi szellőztetés kialakításának főbb elvei
A gépi szellőztetés egyedi kérdései - Hővisszanyerés, Fagyvédelem

Az idézett vélemények forrásai:
1. epitesiportal.hu - Az első magyar passzívház lakó
2. epiteszforum.hu - A szadai családi ház - kommentek
3. holnaphaz.blog.hu - Miért építettem passzívházat

 
A felhasznált fotók forrása: inhabitat.com, illetve jefemme.it

  

 Ha tetszett a bejegyzés csatlakozz hozzánk a Facebook-on is! 

Még több energia, még több tudatosság, még több építészet
 

2013.04.18. 07:59 | h.e.g.a | Szólj hozzá!

Címkék: fűtés szellőztetés fenntarthatóság tulajdonosi tapasztalat

A bejegyzés trackback címe:

https://holnaphaz.blog.hu/api/trackback/id/tr125232146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

P160.jpg

Hegedűs Attila építészmérnök,
passzívház tervező blogja az
energiahatékony építés, felújítás
lehetőségeiről.

A mai világban az energiatudatos
gondolkodásmód megkerülhetetlen. 
Ebből a megközelítésből az alacsony
energiaigényű épületek, a passzívházak
a jövő épületei a mában.

További információk a szerzőről
Elérhetőség

Címkék

(x) (11) 100 lakásos passzívház (2) 1x1 (7) 2010/31/EU (5) 2020 (6) 2030 (2) ablak (22) ablak beépítés (7) AIDA project (3) ajánlás (7) aktivház (8) alapok (28) árnyékolás (13) beharangozó (5) beszámoló (9) blogról (6) blower-door teszt (2) COP (2) darmstadt (3) dunakeszi (4) elvek (22) energiafüggőség (2) energiagyűjtő fal (3) energiaigény (13) energiatudatosság (22) epitemahazam (17) épületgépészet (18) esztétika (4) évforduló (3) falszerkezet (7) fázisváltó anyag (3) felújítás (11) fenntarthatóság (4) free cooling (2) fűtés (12) gazdaságosság (18) glassX (2) gyárlátogatás (2) hmv (2) hőcserélés (5) hőhíd (4) hőnyereség (4) hőszigetelés (17) hőszigetelő zsaluelem (3) hőszivattyú (3) hőszükséglet (6) hőtárolás (8) interjú (5) ismétlés (6) jogszabaly (5) Kardos Labor (5) képzés (7) kérdezz-felelek (5) kiviteli terv (4) Knauf Insulation (8) komfort (7) konferencia (10) követelmények (13) közel nulla energiafogyasztás (6) légfűtés (2) légtömörség (11) lélegző fal (3) megtérülés (5) megújuló energia (7) minősítés (9) minősített passzívház (3) nap energia (3) nem lakóépület (3) nyáron (6) nyílt nap (7) ökoklikk (6) ökológia (21) ökológiai lábnyom (2) oktatás (2) oldal ajánló (2) összefoglalás (11) passzívház (64) passzivhaz epitkezes elso kezbol (14) peremszigetelés (4) phi (4) phpp (8) primerenergia (4) pro/kontra (8) rákosliget (13) REC (2) szabad hűtés (2) szabályozás (4) szada (4) szakszavak (2) szálas hőszigetelés (3) számítás (3) szellőztetés (22) szigetelési program (2) színes (16) szoláris (8) tájolás (7) talajkollektor (2) talajszonda (2) társasház (6) termékismertető (2) tervezés (15) tervismertető (18) tévhitek (7) tudatosság (6) tulajdonosi tapasztalat (12) utólagos hőszigetelés (8) üvegezés (3) üzemeltetés (10) U érték (5) vendégposzt (6) Címkefelhő

Kommentek

Partnerek

paosz250.jpg

phm_logo_250.jpg

ef_logo_felirattal_250.gif

Greenfo_uj_banner_250x55.jpg

Banner_cheph_k250.png

Creative Commons Licenc
Kapcsolat Email Hegedûs Attilának design:ekome
süti beállítások módosítása