Sokasodó rossz hírek

Nincs tovább, lépni kell!

Szerencsére (de közben meg sajnos, hogy csak most) a klímavészhelyzet témája a globális felmelegedés veszélye és aktualitása berúgta az ajtót már itthon is. Talán az idei évben jutottunk el oda, hogy a kérdés stabilan fent van az átlagember és a meghatározó sajtóorgánumok radarján. Szinte alig telik el hét, vagy lassan már nap, hogy ne lenne napirenden.

markus-spiske-tyfi3rgql7y-unsplash_1.jpg

Photo by Markus Spiske on Unsplash

tovább »

2019.11.28. 12:27 | h.e.g.a | 3 komment

Címkék: globális felmelegedés ökológia klímavészhelyzet epitemahazam


ÖKO HOME ökoépítészeti konferencia

2018. július 6-án Budapesten

oko_home_605.jpg

A rendezvény fő célja, hogy hiteles képet adjon az európai öko-építészetről, megismertesse a résztvevőkkel az érvényben lévő szabályozásokat és lehetőségeket.

tovább »

2018.05.30. 14:39 | h.e.g.a | Szólj hozzá!


Passzívház konferencia Magyarországon

Ingyenes rendezvény a Francia Intézetben

passzivhazkonf_2017_fejlec-605.jpg

Idén már hetedik alkalommal rendezik meg a hagyományosan év végére időzített Passzívházak és Energiahatékony Épületek szakmai konferenciát Budapesten a Nemzetközi Passzívház Szövetség (iPHA) és a Passzívház Magyarország (PHM) szakmai támogatásával.

tovább »

2017.11.21. 08:41 | h.e.g.a | Szólj hozzá!

Címkék: konferencia francia intézet passzívház


Hogy áll most az ingatlanpiac?

2016 eddigi hónapjai mozgalmasan teltek a hazai ingatlanpiac számára. 

nanaimo-real-estate.jpg

Kedvezőbb CSOK

A magyar ingatlanpiacot egyértelműen felkavarta az idén januártól kedvezőbb feltételekkel elérhető Családi Otthonteremtési Kedvezmény.

tovább »

2016.09.01. 16:33 | h.e.g.a | Szólj hozzá!


Könnyített építési eljárás. Ki jár vele jól?

Mennyit egyszerűsít az egyszerű bejelentési eljárás?

Tavaly év végén jelentősen módosult, egyszerűsödött a - bizonyos kitételeknek megfelelő - épületek építési eljárása. Előbb az u.n. Építési Törvény került módosításra a 2015. CCXII. számú salátatörvénnyel, majd az év utolsó munkanapján elfogadásra kerül a 456-os kormányrendelet 'A lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről ...'

_burokracia1.jpg

A módosítások célja az építési engedélyezés egyszerűsítése, gyorsítása, a bürokrácia csökkentése, valamint ezek és az anyagi ösztönzők (családi otthonteremtési kedvezmény - csok) rendszerének megemelésével az építkezések számának és ezáltal a gazdaság növekedésének a fokozása. A célokkal könnyű egyetérteni, azonban a bevezetett szabályozás tengernyi problémát vet fel.

tovább »

2016.01.22. 12:32 | h.e.g.a | Szólj hozzá!

Címkék: engedélyeztetés egyszerű bejelentés építéshatóság


Megéri-e felújítani épületünket?

Mekkora mértékben csökkenthető a rezsi? - Itt vannak a válaszok

 _mg_2549.jpg

Év elején írtunk arról az épületkorszerűsítésről, aminek keretében egy közel 35 éves családi ház újult meg a passzívház elvek szerint. Most már túl van az épület egy teljes fűtési és nyári szezonon is, így kíváncsian érdeklődtünk a tulajdonosoknál a tapasztalatokról, illetve a fűtési költségek alakulásáról.

tovább »

2015.11.06. 08:32 | h.e.g.a | 4 komment

Címkék: felújítás nyílt nap szellőztetés megtérülés utólagos hőszigetelés tulajdonosi tapasztalat peremszigetelés epitemahazam


Indul a Minősített Passzívháztervező Képzés 10. évfolyama

Nemzetközileg elismert képesítés szerezhető

2015. szeptember 25-én indul a Nemzetközi Minősített Passzívháztervező képzés 10. évfolyama Budapesten. A Magyarországon 2011-ben bevezetett, 9 önálló modulból és gyakorlati műhelymunkából álló szakképzés végén nemzetközileg elismert minősített passzívház tervező, illetve minősített passzívház tanácsadó végzettség szerezhető vizsga útján.

passzivhaz605.jpg

tovább »

2015.09.11. 15:17 | h.e.g.a | Szólj hozzá!

Címkék: oktatás képzés


Kell-e hűtés egy passzívházba?

Az attól függ!

Mint arról már itt is volt szó korábban, egy passzívházban a fűtési energia nagyságrendben 1/3 része a lakók és lakásban használatos elektromos eszközök hőleadásából származik. Ne feledjük el, hogy ezek hőleadó szerepe nagyrészt nyáron sem iktatható ki.cooling.jpgKardos Laborral közös épületgépészeti sorozatunk legújabb cikke.

tovább »

2015.07.07. 06:20 | h.e.g.a | Szólj hozzá!

Címkék: hőszivattyú épületgépészet talajkollektor talajszonda COP Kardos Labor free cooling szabad hűtés


RAL ablakbeépítés

A fal és a nyílászárók korrekt csatlakoztatása

Kiváló hőszigetelő képességű nyílászáró használata során kevesen gondolnak arra, hogy a nem megfelelő ablakbeépítés milyen sokat ronthat az összesített hő- és hangszigetelési értékeken.

ral_montage.jpg

Korábbi bejegyzésünkben már kitárgyaltuk az ablak ideális beépítési helyét a falazatban, most nézzük meg, hogy milyen beépítési megoldások szükségesek. 

tovább »

2015.06.09. 17:44 | h.e.g.a | Szólj hozzá!

Címkék: ablak ablak beépítés RAL beépítés epitemahazam


Milyen az ideális ablakbeépítés?

Manapság rengeteget hallani az épületek energia-hatékonyságának növeléséről, ahol lehet törekszünk a lehető legkevesebb energiát fogyasztó épületeket létrehozni. Ehhez elengedhetetlen a megfelelő nyílászáró kiválasztása, amiről már itt a blogon is több alkalommal volt szó.

casement-window-installations.jpg

Azonban nemcsak maga az ablak, hanem a megfelelő beépítés is elengedhetetlen ahhoz, hogy hosszú távon megfelelően működő szerkezetünk legyen.

tovább »

2015.06.03. 09:36 | h.e.g.a | Szólj hozzá!

Címkék: ablak árnyékolás ablak beépítés epitemahazam


Hogyan működik a hőszivattyú?

A hőszivattyú egy olyan eszköz, amely hőenergiát mozgat egyik helyről a másikra, miközben a közvetítő közeg lehűl, vagy felmelegszik. A hőenergiát elvonjuk valamilyen forrástól (hőnyerő közeg) és máshol azt leadjuk, hasznosítjuk. A hőnyerő közeg lehet levegő, víz vagy talaj. Fűtés esetében a hőátadás oldala a fűtendő tér. Hűtés esetén a hőenergia az ellenkező irányba áramlik, a hőt elvonjuk a tértől és a levegőbe, vízbe, talajba juttatjuk.

hoszivattyu_1.jpg

A hőszivattyút legegyszerűbben talán a háztartási hűtőgép működését megismerve lehet megérteni.

tovább »

2015.05.26. 15:35 | h.e.g.a | Szólj hozzá!

Címkék: megújuló energia hőszivattyú 1x1 épületgépészet epitemahazam


Passzívház és a Nemzeti alaptanterv

Izgatottan és örömmel konstatáltam, hogy a passzívházak kérdése bekerült a gimnáziumi tananyagba. A 10.-es Fizika tankönyv befejező, 'Termodinamika' című fejezete szerint

A jövő a passzívházaké

a_jovo_a_passzivhazake.jpg

tovább »

2015.05.12. 11:04 | h.e.g.a | 3 komment

Címkék: oktatás tankönyv


Milyen, mennyire szigetelt házat építsünk?

Gondolatok az épületenergetikai szabályozás tükrében

Alig pár hónapja - az év elejével - lépett életbe az épületek energetikai jellemzőit szabályozó kormányzati előírás aktuális lépcsője. Gondolhatnánk, hogy ez egy olyan regula, ami csak a szakembereket kell, hogy érdekelje, pedig nem. Ezen előírásokból vezethető le, hogy mennyire kell hőszigetelni az épületet, milyen nyílászárókra van szükség, sőt akár az épület gépészeti felszereltségére is kihatással lehet.

f.jpg

Az év eleji életbelépés sem teszi érdektelenné a kérdést, hiszen tudott dolog, hogy átmeneti rendelkezésekről van szó, melyek további módosítása várható.

tovább »

2015.03.24. 16:48 | h.e.g.a | Szólj hozzá!

Címkék: szabályozás 2020 megújuló energia 2010/31/EU közel nulla energiafogyasztás jogszabaly epitemahazam


Hiánypótló szakmai képzés nemzetközi képesítéssel

A passzívházak megtervezése és megépítése több szakmát átfogó ismeretet igényel, melyek nélkül a megfelelő minőség megvalósítása nem lehetséges.

phtervezo.jpg

Az építészet, épületfizika, épületgépészet és közgazdaságtan területén gyakorlati ismeretekre van szükség ahhoz, hogy a tervező ismerje a különböző szakterületek kölcsönhatásait az épület működésére a helyi klímaviszonyok között, összehangolja az egyes szakterületek képviselőinek munkáját, és szakszerű tanácsokat adhasson megbízójának. A képzés nemzetközileg elismert passzívháztervező vagy passzívház tanácsadó képesítést ad, a megszerzett tudás bárhol a világon hasznosítható.

tovább »

2015.02.10. 10:05 | h.e.g.a | Szólj hozzá!

Címkék: képzés


Kályhát? Passzívházba?

Hogyan illeszthető a több száz éves hagyományokkal rendelkező berendezés a passzívházakhoz?

Egy hagyományos kályha rengeteg olyan problémát vet fel (égési levegő ellátás, légtömörség, lökésszerű fűtés és az épület alacsony hőigénye közötti ellentmondás, ...), ami miatt korábban összeegyeztethetetlennek tűnt a passzívház követelményekkel. Szerencsére léteznek olyan műszaki megoldások, amelyek mellett mégsem kell lemondanunk a tűz otthonteremtő hangulatáról és a sugárzó fűtés által keltett kellemes hőérzetről.

kalyha16_1-605.jpg

tovább »

2014.12.12. 06:18 | h.e.g.a | 53 komment

Címkék: kályha fűtés épületgépészet


Last minute tippek szigeteléshez

Mit tehetünk még ebben az időben a fűtésszámla ellen?

Ahogy a nyári gumit is érdemes lecserélni 7 °C alatt, úgy homlokzatot szigetelni már nem érdemes ilyen időben. A ragasztó- és ágyazóhabarcs megkötéséhez, a beépített anyagok kiszáradásához ekkor már már nem megfelelő az időjárás. De azért még ilyenkor is vannak olyan munkálatok, amikkel még akár az utolsó pillanatban is tehetünk lakásunk, épületünk energiahatékonysága érdekében.

last minute_.jpg

tovább »

2014.12.01. 09:23 | h.e.g.a | Szólj hozzá!

Címkék: felújítás (x) utólagos hőszigetelés Knauf Insulation


Passzívházak és Energiahatékony Épületek szakmai konferencia

Fókuszban az innováció, szakmai újdonságok, megépült magyar passzívházak, szakpolitika és oktatás

konf_fejlec605.jpg

Ötödik alkalommal rendezik meg a hagyományosan év végére időzített Passzívházak és Energiahatékony Épületek szakmai konferenciát Budapesten a Nemzetközi Passzívház Szövetség (iPHA) és a Passzívházépítők Országos Szövetsége (PAOSZ) szakmai támogatásával. A 2014. évi konferenciának a Danubius Hotel Helia Budapest ad otthont.

tovább »

2014.11.26. 10:17 | h.e.g.a | Szólj hozzá!

Címkék: konferencia passzívház


Hogyan lesz melegvíz egy passzívházban?

Sokat sejtető a cím, de a válasz prózai: szinte teljesen ugyan úgy, mint egy hagyományos épületben. De azért van, ami meglepő lehet: Egy passzívházban éves szinten ugyanannyi energiát igényel a melegvíz-előállítása, mint a fűtés!hot-water.jpgA Holnapház és a Kardos Labor közös épületgépészeti cikksorozatának 3. része.

tovább »

2014.11.25. 07:07 | h.e.g.a | 8 komment

Címkék: napelem hmv napkollektor épületgépészet Kardos Labor melegvíz készítés cirkuláció epitemahazam


Mi lenne, ha minden épületet leszigetelnénk Magyarországon?

Felmérések szerint idehaza a családi költségvetés 20-50%-át viszi el a rezsi (ez kiemelkedően magas Európában), ezen belül pedig közel 75% a fűtési+melegvíz költség részaránya!

knauf_book_16_.jpg

tovább »

2014.11.17. 10:18 | h.e.g.a | 3 komment

Címkék: felújítás (x) utólagos hőszigetelés Knauf Insulation energiaszegénység szigetelési program


3 évesek lettünk!

És túl vagyunk több mint 150 bejegyzésen

3_amazing_year.jpg

tovább »

2014.11.11. 11:29 | h.e.g.a | Szólj hozzá!

Címkék: évforduló összefoglalás passzívház


P160.jpg

Hegedűs Attila építészmérnök,
passzívház tervező blogja az
energiahatékony építés, felújítás
lehetőségeiről.

A mai világban az energiatudatos
gondolkodásmód megkerülhetetlen. 
Ebből a megközelítésből az alacsony
energiaigényű épületek, a passzívházak
a jövő épületei a mában.

További információk a szerzőről
Elérhetőség

Címkék

(x) (11) 100 lakásos passzívház (2) 1x1 (7) 2010/31/EU (5) 2020 (6) 2030 (2) ablak (22) ablak beépítés (7) AIDA project (3) ajánlás (7) aktivház (8) alapok (28) árnyékolás (13) beharangozó (5) beszámoló (9) blogról (6) blower-door teszt (2) COP (2) darmstadt (3) dunakeszi (4) elvek (22) energiafüggőség (2) energiagyűjtő fal (3) energiaigény (13) energiatudatosság (22) epitemahazam (17) épületgépészet (18) esztétika (4) évforduló (3) falszerkezet (7) fázisváltó anyag (3) felújítás (11) fenntarthatóság (4) free cooling (2) fűtés (12) gazdaságosság (18) glassX (2) gyárlátogatás (2) hmv (2) hőcserélés (5) hőhíd (4) hőnyereség (4) hőszigetelés (17) hőszigetelő zsaluelem (3) hőszivattyú (3) hőszükséglet (6) hőtárolás (8) interjú (5) ismétlés (6) jogszabaly (5) Kardos Labor (5) képzés (7) kérdezz-felelek (5) kiviteli terv (4) Knauf Insulation (8) komfort (7) konferencia (10) követelmények (13) közel nulla energiafogyasztás (6) légfűtés (2) légtömörség (11) lélegző fal (3) megtérülés (5) megújuló energia (7) minősítés (9) minősített passzívház (3) nap energia (3) nem lakóépület (3) nyáron (6) nyílt nap (7) ökoklikk (6) ökológia (21) ökológiai lábnyom (2) oktatás (2) oldal ajánló (2) összefoglalás (11) passzívház (64) passzivhaz epitkezes elso kezbol (14) peremszigetelés (4) phi (4) phpp (8) primerenergia (4) pro/kontra (8) rákosliget (13) REC (2) szabad hűtés (2) szabályozás (4) szada (4) szakszavak (2) szálas hőszigetelés (3) számítás (3) szellőztetés (22) szigetelési program (2) színes (16) szoláris (8) tájolás (7) talajkollektor (2) talajszonda (2) társasház (6) termékismertető (2) tervezés (15) tervismertető (18) tévhitek (7) tudatosság (6) tulajdonosi tapasztalat (12) utólagos hőszigetelés (8) üvegezés (3) üzemeltetés (10) U érték (5) vendégposzt (6) Címkefelhő

Kommentek

Partnerek

paosz250.jpg

phm_logo_250.jpg

ef_logo_felirattal_250.gif

Greenfo_uj_banner_250x55.jpg

Banner_cheph_k250.png

Creative Commons Licenc
Kapcsolat Email Hegedûs Attilának design:ekome
süti beállítások módosítása