Passzívházak kritikája

Rendszeresen, újra és újra felbukkannak kritikák a passzívházakkal, a passzívház ’rendszerrel’ szemben. Az esetek többségében azért kiderül, hogy a kritikáknak a kiváltó oka a tájékozatlanság, a tudatlanság.

Ajánlott bejegyzések: Tévhitek helyett tények 1. rész, 2. rész, 3. rész

A passzívházak kérdéskörét természetesen lehet kritizálni, akár az elemeket külön-külön, akár annak végtermékét. Ezzel nincs is semmi baj. Ha tudjuk, hogy mi a célunk magunk súlyozhatunk a dolgok között, önállóan dönthetünk arról, hogy ezt a műszaki, minőségi szintet el kívánjuk-e érni vagy sem, esetleg bizonyos elemeiben akár meg is kívánjuk haladni.

Fontos látni, hogy a passzívház nem egy vallás. A tervezők nem felesküdött papok, sokkal inkább esetenként akár kritikus használói a megismert lehetőségeknek. A cél sem az, hogy tűzzel-vassal megtérítésünk másokat - hiba lenne azt hinni, hogy a passzívház standard az egyedül üdvözítő. A cél sokkal inkább az, hogy az előnyök és hátrányok bemutatását követően ki-ki maga dönthesse el, milyen épületben szeretne érni. Ehhez kell a tervezőnek segítséget adnia.

A kritikai támadásokban azért van közös, éspedig, hogy többségében nem tényszerűen cáfolnak, hanem inkább zsigerből, egy-egy fél-információ felnagyításával támadnak. Pedig, mint már itt is többször szóba került a passzívház elvek lehetőségek a tervező kezében, és ezeket neki kell tudnia felelősen felhasználnia.

Az érthetőség kedvéért egy távoli példa. Az atomenergiáról sem lehet kijelenteni, hogy önmagában jó vagy sem. A felhasználásán múlik, az emberek kezében válik el, hogy épít, energiát ad, vagy rombol, pusztít. Az energiatudatos építészet, a passzívház rendszer is ilyen. Szakértő, tudatos felhasználás mellett biztos, hogy előremutató megoldást ad több, napjainkban aktuális kérdésre. (Fenntarthatóság, levegő minőség, energiahatékonyság, stb.)

Építészként, mérnökként mindig is kritikus, ’gyanakvó’ voltam az új, a beválthoz képest ismeretlen, de főleg az ’egzotikus’ dolgokkal kapcsolatban. Meg kell vallanom, évekkel ezelőtt a passzívházak ügye is ilyennek, egy trendnek tűnt csupán, ami mögött nem feltétlen áll maximális megalapozottság. Azok a részinformációk azonban, amik eljutottak hozzám felkeltették az érdeklődésemet, és így mélyrehatóbban is foglalkozni kezdtem a kérdéskörrel. Fokozatosan elmélyedtem benne, és mai fejemmel azt kell mondanom, hogy egyértelműen láthatóak a dologban a rendszerszintű megoldások, az összefüggések és a műszaki- gazdaságossági- üzemeltetési optimumra való törekvés.

Ajánlott bejegyzés: Ezért annyi, amennyi!

Többek között a fenti gondolatok ösztönöztek arra, hogy elindítsam ezt az oldalt. Azt vallom, hogy ahhoz, hogy valaminek a helyességéről, esetleg a helytelenségéről vitatkozhassunk, ismernünk kell a tényeket. Ennek az oldalnak az egyik célja pont a tájékoztatás. A cél, hogy olyan dolgokról beszéljünk - ha kell akár kritikusan is - amit ismerünk. Ehhez kívánok ezzel a bloggal hozzájárulni.

Észrevételeket, hozzászólásokat akár ellenvéleményeket is mindig szívesen látok. 

Az illusztráció Madarász Gergely képzőművész A Kritikus c. akvarellje 

Ha tetszett a poszt csatlakozz a blog Facebook csoportjához!
Több hír, több érdekesség a témában!

 

2011.11.28. 14:46 | h.e.g.a | Szólj hozzá!

Címkék: ajánlás beharangozó blogról tévhitek passzívház

A bejegyzés trackback címe:

https://holnaphaz.blog.hu/api/trackback/id/tr203418672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

P160.jpg

Hegedűs Attila építészmérnök,
passzívház tervező blogja az
energiahatékony építés, felújítás
lehetőségeiről.

A mai világban az energiatudatos
gondolkodásmód megkerülhetetlen. 
Ebből a megközelítésből az alacsony
energiaigényű épületek, a passzívházak
a jövő épületei a mában.

További információk a szerzőről
Elérhetőség

Címkék

(x) (11) 100 lakásos passzívház (2) 1x1 (7) 2010/31/EU (5) 2020 (6) 2030 (2) ablak (22) ablak beépítés (7) AIDA project (3) ajánlás (7) aktivház (8) alapok (28) árnyékolás (13) beharangozó (5) beszámoló (9) blogról (6) blower-door teszt (2) COP (2) darmstadt (3) dunakeszi (4) elvek (22) energiafüggőség (2) energiagyűjtő fal (3) energiaigény (13) energiatudatosság (22) epitemahazam (17) épületgépészet (18) esztétika (4) évforduló (3) falszerkezet (7) fázisváltó anyag (3) felújítás (11) fenntarthatóság (4) free cooling (2) fűtés (12) gazdaságosság (18) glassX (2) gyárlátogatás (2) hmv (2) hőcserélés (5) hőhíd (4) hőnyereség (4) hőszigetelés (17) hőszigetelő zsaluelem (3) hőszivattyú (3) hőszükséglet (6) hőtárolás (8) interjú (5) ismétlés (6) jogszabaly (5) Kardos Labor (5) képzés (7) kérdezz-felelek (5) kiviteli terv (4) Knauf Insulation (8) komfort (7) konferencia (10) követelmények (13) közel nulla energiafogyasztás (6) légfűtés (2) légtömörség (11) lélegző fal (3) megtérülés (5) megújuló energia (7) minősítés (9) minősített passzívház (3) nap energia (3) nem lakóépület (3) nyáron (6) nyílt nap (7) ökoklikk (6) ökológia (21) ökológiai lábnyom (2) oktatás (2) oldal ajánló (2) összefoglalás (11) passzívház (64) passzivhaz epitkezes elso kezbol (14) peremszigetelés (4) phi (4) phpp (8) primerenergia (4) pro/kontra (8) rákosliget (13) REC (2) szabad hűtés (2) szabályozás (4) szada (4) szakszavak (2) szálas hőszigetelés (3) számítás (3) szellőztetés (22) szigetelési program (2) színes (16) szoláris (8) tájolás (7) talajkollektor (2) talajszonda (2) társasház (6) termékismertető (2) tervezés (15) tervismertető (18) tévhitek (7) tudatosság (6) tulajdonosi tapasztalat (12) utólagos hőszigetelés (8) üvegezés (3) üzemeltetés (10) U érték (5) vendégposzt (6) Címkefelhő

Kommentek

Partnerek

paosz250.jpg

phm_logo_250.jpg

ef_logo_felirattal_250.gif

Greenfo_uj_banner_250x55.jpg

Banner_cheph_k250.png

Creative Commons Licenc
Kapcsolat Email Hegedûs Attilának design:ekome
süti beállítások módosítása