Mi az a légtömörség és mi történik nyáron?

avagy passzívház követelmények - 2. rész

Ez előző postban kezdtük a passzívházak minősítési követelményeinek bemutatását. Eddig az épület fűtési energiaigényét, és fűtési hőszükségletét ismerhettük meg. Most szakadjunk el a fűtéstől, és nézzük, milyen egyéb elvárásokat kell egy ilyen épületnek teljesítenie?

Követelmény #3

Az épület határoló szerkezeteinek légtömörsége is kiemelten fontos passzívházak esetében. Ennél a követelménynél arra törekszünk, hogy a szerkezeteken keresztül mennél alacsonyabb legyen a levegőáramlás. A külső levegő beáramlása általában épületfizikailag nem annyira kritikus, csupán a lehűlés, illetve a huzatjelenség miatt kerülendő. Ezzel szemben a belső levegő eltávozása a hőenergia veszteségen túl épületfizikai problémát is okozhat, hiszen a meleg, nedves levegő a szerkezetekbe jutva páralecsapódást, és így akár szerkezeti károsodást is okozhat. Ugyanakkor a szellőztető berendezés hatékonyságát is negatívan befolyásolhatja az épületburok ilyen, nem megfelelő kialakítása.

A légtömörség követelményértékét a kivitelezés egy adott pontján méréssel is igazolni kell. Az ú.n. blower-door teszt során – 30 km-es szélsebesség esetén kialakuló - 50 Pascal mesterséges túl- illetve alulnyomást hoznak létre a belső és külső tér között, természetesen a nyílászárók zárt állapota mellett. A vizsgálat során az épület egyik külső nyílásába beépített légfúvó berendezéssel az egész házban létrehozzák a szükséges vákumot, illetve túlnyomást. Mérik, hogy 1 óra alatt az adott nyomáskülönbség hatására mekkora légcsere valósul meg - más szóval az épület teljes légtérfogata hányszor cserélődik ki - az épület tömítetlenségein keresztül. Ez hagyományos épületek esetében ilyen körülmények mellett általában 8-10szer történik meg, ellenben passzívházaknál elvárás, hogy ez az érték ne legyen nagyobb, mint 0,6. (n50) ≤ 0,6/h, de törekedni kell a mennél alacsonyabb érték elérésére.

Miért fontos ez?
Megfelelően légtömör kialakítás segít elkerülni a kellemetlen huzat- és levegőáramlást, a szerkezeteken belül a nem kívánt pára kicsapódást, javítja az épület hőszigetelésének hatékonyságát, segíti a megfelelő zajvédelmet. Jelentős szerepe van az energia-megtakarítás mellett a lakókomfortot emelésében is. Sőt szellőztető berendezéssel felszerelt épület esetében (mint amilyen egy passzívház is) a rendszer stabil, normális működésének is egyik alapja ez.

(Légtömörségről lásd még A légzárás fontossága c. bejegyzést!)

Követelmény #4

Az eddig taglalt paraméterek alapvetően az épület téli (fűtési) viselkedésére vonatkoztak. Ezzel szemben a nyári lakókomfort is fontos a számunkra. Ekkor a túlmelegedés kérdéskörét vizsgáljuk vagyis, hogy a lakótérben, a nyári szezonban mennyi ideig haladja meg a szobahőmérséklet a 25º C-ot. Passzívházak esetében elvárás, hogy a túlmelegedés gyakorisága a 10%-ot nem haladhatja meg. Tekintettel arra, hogy a nyaraink egyre melegebbek, célszerűnek tűnik, hogy ezt az értéket inkább a 0% vagy az 5% körül tartsuk. Ez a paraméter a nyílászárók és azok árnyékolásának optimális telepítésével, a szellőztető rendszer, illetve a hagyományos nyári szellőztetési elvek (pl. éjjeli kereszthuzat) alkalmazásával biztosítható, így klímatizálásra az esetek többségében nincs is szükség.

Erre a kérdéskörre visszatérünk a 'Ha majd jön a nyár' c. bejegyzésben.
A passzívház követelmények záró bejegyzését a következő oldalon találod.
De ha unod már a műszaki szakszavakat és okfejtéseket, nyugodtan lépj tovább az előítéletek és tévhitek témakörére!

Párás fotó innen.

Ha tetszett a poszt csatlakozz a blog Facebook csoportjához!
Több hír, több érdekesség a témában!

 

2011.11.08. 18:02 | h.e.g.a | Szólj hozzá!

Címkék: alapok követelmények nyáron passzívház légtömörség

A bejegyzés trackback címe:

https://holnaphaz.blog.hu/api/trackback/id/tr803363542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

P160.jpg

Hegedűs Attila építészmérnök,
passzívház tervező blogja az
energiahatékony építés, felújítás
lehetőségeiről.

A mai világban az energiatudatos
gondolkodásmód megkerülhetetlen. 
Ebből a megközelítésből az alacsony
energiaigényű épületek, a passzívházak
a jövő épületei a mában.

További információk a szerzőről
Elérhetőség

Címkék

(x) (11) 100 lakásos passzívház (2) 1x1 (7) 2010/31/EU (5) 2020 (6) 2030 (2) ablak (22) ablak beépítés (7) AIDA project (3) ajánlás (7) aktivház (8) alapok (28) árnyékolás (13) beharangozó (5) beszámoló (9) blogról (6) blower-door teszt (2) COP (2) darmstadt (3) dunakeszi (4) elvek (22) energiafüggőség (2) energiagyűjtő fal (3) energiaigény (13) energiatudatosság (22) epitemahazam (17) épületgépészet (18) esztétika (4) évforduló (3) falszerkezet (7) fázisváltó anyag (3) felújítás (11) fenntarthatóság (4) free cooling (2) fűtés (12) gazdaságosság (18) glassX (2) gyárlátogatás (2) hmv (2) hőcserélés (5) hőhíd (4) hőnyereség (4) hőszigetelés (17) hőszigetelő zsaluelem (3) hőszivattyú (3) hőszükséglet (6) hőtárolás (8) interjú (5) ismétlés (6) jogszabaly (5) Kardos Labor (5) képzés (7) kérdezz-felelek (5) kiviteli terv (4) Knauf Insulation (8) komfort (7) konferencia (10) követelmények (13) közel nulla energiafogyasztás (6) légfűtés (2) légtömörség (11) lélegző fal (3) megtérülés (5) megújuló energia (7) minősítés (9) minősített passzívház (3) nap energia (3) nem lakóépület (3) nyáron (6) nyílt nap (7) ökoklikk (6) ökológia (21) ökológiai lábnyom (2) oktatás (2) oldal ajánló (2) összefoglalás (11) passzívház (64) passzivhaz epitkezes elso kezbol (14) peremszigetelés (4) phi (4) phpp (8) primerenergia (4) pro/kontra (8) rákosliget (13) REC (2) szabad hűtés (2) szabályozás (4) szada (4) szakszavak (2) szálas hőszigetelés (3) számítás (3) szellőztetés (22) szigetelési program (2) színes (16) szoláris (8) tájolás (7) talajkollektor (2) talajszonda (2) társasház (6) termékismertető (2) tervezés (15) tervismertető (18) tévhitek (7) tudatosság (6) tulajdonosi tapasztalat (12) utólagos hőszigetelés (8) üvegezés (3) üzemeltetés (10) U érték (5) vendégposzt (6) Címkefelhő

Kommentek

Partnerek

paosz250.jpg

phm_logo_250.jpg

ef_logo_felirattal_250.gif

Greenfo_uj_banner_250x55.jpg

Banner_cheph_k250.png

Creative Commons Licenc
Kapcsolat Email Hegedûs Attilának design:ekome
süti beállítások módosítása