Nyitott ajtók, kulisszatitkok

Megtekinthető, bejárható passzívházak

  
Sikeresen zajlottak le a passzívház nyílt napok rendezvényei. A hagyományosan a november 2. hétvégéjén megrendezésre kerülő nemzetközi eseménysorozatot itthon idén a Passzívházak és Energiahatékony Épületek szakmai konferencia vezette fel a pénteki napon, hogy utána a hétvége hátralévő napjaiban az épületlátogatásoké legyen a fő szerep.

nyiltnap-szentendre01.jpg

Látható volt, hogy az itthoni passzívház építési tendencia egyenlőre nem követi az eredeti, 'elvi', a passzívház követelményekből levezethető utat. Itthon az ilyen épületekben általában jelentős a gépészet szerepe, olyannyira, hogy sokan azt is hiszik, hogy a passzívházat a vastag hőszigetelés mellett a bonyolult gépészet teszi azzá, ami. Holott nem így van. Megfelelő megoldások alkalmazása esetén - és amennyiben ez az irány az építtető, használati igényeivel is egybecseng - elképzelhető lenne csupán szellőztetéssel, a levegő temperálásával kifűteni a passzívházakat. Erre itthon a megvalósult épületek között egyenlőre még nincs példa.

A minimál gépészettel működő passzívház elvéről, annak megalapozottságáról szól a Mire elég a légfűtés? c. bejegyzésünk.

De a kicsit hosszabbra nyúlt bevezető után térjünk rá a konkrét épületekre. 

nyiltnap.jpg

  

Ház a rózsakertészetben

  
A felvezető képen látható szentendrei passzívház építtetői is az energiatudatos szemlélet elkötelezettjei. A fűtési és használati melegvíz igényüket (a nagyméretű telken folyamatosan 'újratermelődő' fahulladékkal működtetett) faelgázosító kazánnal illetve napkollektoros rásegítéssel oldják meg.

Az épületbejárás során Boros Károly kivitelező egy érdekes, általuk alkalmazott fogást ismertetett. Az épület szerkezeti csatlakozásainak és áttöréseinek ellenőrzésére a kivitelezés során 'házi' légtömörség tesztet végeznek. A megszokott 50 Pa-nál jóval nagyobb nyomáskülönbség mellett saját mérőeszközökkel keresik meg, majd javítják a tömítetlenségeket. Ennek az önellenőrző munkafázisnak is betudható, hogy épületeik a passzívházak minősítésében kiemelt szerepet játszó, Blower-door teszteken rendre nagyon jó eredményeket érnek el.

A bekerülési költségekről is hallhattunk információkat. A kivitelező szerint több épület adatai alapján általánosságban elmondható, hogy egy mai, minősített passzívház kulcsrakész áron (alap minőségű burkolatok felhasználása esetén, beépített bútorok nélküli) valahol a 300 ezer Ft / m2-es ársáv közelében, esetleg egy kicsit ez alatt érhető el. (Az összehasonlíthatóság miatt fontos megjegyezni, hogy ez a szám bruttó összeg az épület nettó alapterületére vetítve.)

  

Iskola a világosság jegyében

 
Kevés gépészettel egyedül a a passzívház standardok mentén kialakított, pesterzsébeti iskola bővítés büszkélkedhet, bár ennek anyagi és adottsági okai is voltak. A három új foglalkoztató helységet, vizescsoportot és közös előteret tartalmazó bővítmény a meglévő iskolaépület fűtési rendszerére csatlakozik, a minimálisan szükséges fűtési energiát onnan, radiátoros elosztással kapja. Helyben csupán a folyamatos szellőztetést biztosító légtechnikai rendszert kellett kiépíteni, így annak alapterületi helyigénye minimális.

_Isk1.jpg

A nettó 120 m2-es beruházás fix 30 milliós költségkerettel gazdálkodhatott, melynek tartása érdekében az előzetes ajánlatok beérkezését követően némi költségcsökkentési áttervezésre is szükség volt. A betervezett passzívház minőségű felülvilágítókat, a napkollektor telepítést valamint a talajkollektoros fagyvédelmi rendszert el kellett hagyni, sőt az épület szerkezeti kialakítását is olcsóbbítani kellett. De a racionalizálási lépések eredményesek voltak és a keret tarthatónak bizonyult. A légtömörségi mérés (0.45) valamint a számítások alapján az épület passzívház követelményeknek való megfelelése is igazolható, bár minősítésre egyenlőre nem került sor.

_Isk3.jpg

A helyszíni adottságok miatt az épület tájolása, nem teljesen ideális, a foglalkoztató helységek keleti és nyugati irányba néznek.

Alkalmazott megoldások:
20 cm-es XPS hőszigetelés a lemezalap alatt,
25 cm Ytong falazat 25 cm-es kiegészítő grafitos hőszigeteléssel,
42-50 cm-es EPS hőszigetelés a lapostetőn,
94%-os hővisszanyerési hatékonyságú szellőztetés,

Fotók: Green Press | Szekér László

 

Végezetül ... egy kis morfondírozás

Szembetűnő volt, hogy míg a nyílt napok keretében a 8 épületre minden korábbinál több érdeklődő látogatott ki, addig a szakmai és magán érdeklődők számára is tartalmas programmal felállt konferencia - melyről a beszámolónk az alábbi linken olvasható - a korábbi évekhez képest kevesebb hallgatót vonzott.

Az 'amatőr' és professzionális érdeklődők számának alakulásában érzékelhető ellentétes tendencia kifejezetten elgondolkodtató. Az okok elemzésében az ilyen jellegű szakmai rendezvények növekvő száma és hullámzó minősége mellett talán a tervező szakma zárkózottsága, újjal szembeni ellenállása is közrejátszhat. 

 

Ha tetszett a bejegyzés csatlakozz Facebook csoportunkhoz!
Még több energia, még több tudatosság, még több építészet!
 

 

2012.11.15. 22:24 | h.e.g.a | 5 komment

Címkék: beszámoló nyílt nap szellőztetés minősítés tulajdonosi tapasztalat légfűtés

A bejegyzés trackback címe:

https://holnaphaz.blog.hu/api/trackback/id/tr354904261

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kjapp · https://napfenyesblog.wordpress.com/ 2012.11.17. 19:22:18

...talán a tervező szakma zárkózottsága...

mint ahogy a koos.hu oldal fenntartója többször kifejtette:
A passzívházakat nem az építész társadalom, hanem a laikus építtetők "kényszerítik ki"

kjapp · https://napfenyesblog.wordpress.com/ 2012.11.17. 19:32:31

...sokan azt is hiszik, hogy a passzívházat a vastag hőszigetelés és az bonyolult gépészet teszi azzá...

Egy kicsit talán tényleg vastagabb az átlagos 30 cm körüli passzívház szigetelés mint az országban jelenleg általában alkalmazott szigetelési vastagság.

Hogy hogyan alakult ki a bonyolult gépészet képzet?
Szvsz két ok közrejátszik:
- A magyarországi passzívház építtetők többsége műszaki vagy műszaki érdeklődésű, ezért természetes
hogy vonzódunk a gépészethez (jellemzően az ilyen olyan hőszivattyú megoldásokhoz)
- Közrejátszik a hőszivattyúk terjedéséhez a "gáz-fóbia" ami az ukrán-orosz gázvita óta nem teljesen alaptalan. Érthető hogy az építtetők a bizonytalannak tűnő gáz helyett más energiahordozót részesítenek előnyben.

kjapp · https://napfenyesblog.wordpress.com/ 2012.11.17. 19:44:52

...elképzelhető lenne csupán szellőztetéssel, a levegő temperálásával kifűteni a passzívházakat...

Javíts ki, ha rosszul emlékszem, hogy a PHPP számításban van egy olyan rovat hogy fűtési igény x W/m2. Valami határ szám van itt, talán 10? ami felett csak elvi lehetőség a légfűtés, mivel a 50 fok feletti hőmérsékletű levegőben a por "beéghet" (szaga lehet) a kaloriferben így nem célszerű afölé menni.

h.e.g.a 2012.11.21. 19:25:26

@kjapp: 'Szvsz két ok közrejátszik:'
Szerintem van még egy, ami szintén táplálja a hőszivattyúk terjedését. Az itthoni (klimatikus) körülmények között a passzívház lakók jó része igényli, hogy a ház gépészeti rendszer a nyári melegben hűteni is tudjon. (Persze, mint a te példád is mutatja, megfelelő tervezés és használat mellett erre nem is biztos, hogy mindenkinek szüksége van, de ettől még ...)

Légfűtés: igen, a határszáma 10 W/m2, ami alatt kifűthető az épület csupán a szellőző levegő melegítésével is.
Erről szól ez a teljes poszt: holnaphaz.blog.hu/2011/12/21/mire_eleg_a_legfutes

yuro 2012.11.29. 09:52:29

Egerben tervezett és elkészült épület követi dr. Wolfgang Feist, a passzívház-elmélet megalkotójának híres kitételét: „Nur mit den Luft!”, azaz Csak levegővel!

Az épület előminősített és a végminősítése is folyamatban van.(reméljük a mikulás meghozza)
A tervezés első fázisától építtetői igény volt, hogy egy "igazi" passzív házat tervezzünk nekik.
El kell fogadni, hogy 20 C-ra méretezünk egy passzív házat és ne akarjon senki ennél többet, kis-gatyában mászkálni...
Ha valaki csak 23-24 C érzi jól magát, akkor ezt a fűtési igényt nem lehet csak levegővel biztosítani, ekkor jöhetnek a hőszivattyúk, kályhák stb....

P160.jpg

Hegedűs Attila építészmérnök,
passzívház tervező blogja az
energiahatékony építés, felújítás
lehetőségeiről.

A mai világban az energiatudatos
gondolkodásmód megkerülhetetlen. 
Ebből a megközelítésből az alacsony
energiaigényű épületek, a passzívházak
a jövő épületei a mában.

További információk a szerzőről
Elérhetőség

Címkék

(x) (11) 100 lakásos passzívház (2) 1x1 (7) 2010/31/EU (5) 2020 (6) 2030 (2) ablak (22) ablak beépítés (7) AIDA project (3) ajánlás (7) aktivház (8) alapok (28) árnyékolás (13) beharangozó (5) beszámoló (9) blogról (6) blower-door teszt (2) COP (2) darmstadt (3) dunakeszi (4) elvek (22) energiafüggőség (2) energiagyűjtő fal (3) energiaigény (13) energiatudatosság (22) epitemahazam (17) épületgépészet (18) esztétika (4) évforduló (3) falszerkezet (7) fázisváltó anyag (3) felújítás (11) fenntarthatóság (4) free cooling (2) fűtés (12) gazdaságosság (18) glassX (2) gyárlátogatás (2) hmv (2) hőcserélés (5) hőhíd (4) hőnyereség (4) hőszigetelés (17) hőszigetelő zsaluelem (3) hőszivattyú (3) hőszükséglet (6) hőtárolás (8) interjú (5) ismétlés (6) jogszabaly (5) Kardos Labor (5) képzés (7) kérdezz-felelek (5) kiviteli terv (4) Knauf Insulation (8) komfort (7) konferencia (10) követelmények (13) közel nulla energiafogyasztás (6) légfűtés (2) légtömörség (11) lélegző fal (3) megtérülés (5) megújuló energia (7) minősítés (9) minősített passzívház (3) nap energia (3) nem lakóépület (3) nyáron (6) nyílt nap (7) ökoklikk (6) ökológia (21) ökológiai lábnyom (2) oktatás (2) oldal ajánló (2) összefoglalás (11) passzívház (64) passzivhaz epitkezes elso kezbol (14) peremszigetelés (4) phi (4) phpp (8) primerenergia (4) pro/kontra (8) rákosliget (13) REC (2) szabad hűtés (2) szabályozás (4) szada (4) szakszavak (2) szálas hőszigetelés (3) számítás (3) szellőztetés (22) szigetelési program (2) színes (16) szoláris (8) tájolás (7) talajkollektor (2) talajszonda (2) társasház (6) termékismertető (2) tervezés (15) tervismertető (18) tévhitek (7) tudatosság (6) tulajdonosi tapasztalat (12) utólagos hőszigetelés (8) üvegezés (3) üzemeltetés (10) U érték (5) vendégposzt (6) Címkefelhő

Kommentek

Partnerek

paosz250.jpg

phm_logo_250.jpg

ef_logo_felirattal_250.gif

Greenfo_uj_banner_250x55.jpg

Banner_cheph_k250.png

Creative Commons Licenc
Kapcsolat Email Hegedûs Attilának design:ekome
süti beállítások módosítása